Weekendens bedste øl

India Pale Ale. Her er en række spændende øltips til weekenden

Der findes mange vandrehistorier om hvordan øltypen IPA – India Pale Ale – er opstået, nogle er mere fantasifulde end andre. Men fakta er, at det oprindeligt er en engelsk overgæret øltype, der har rødder i slutningen af 1700-tallet. Øllet var mere alkoholstærkt og humlet end traditionelt engelsk øl. I dag er det en af de mest hippe øltyper, hvor der trylles og leges endnu mere med, især de amerikanske humletyper.

Læs også: Weekendens bedste vinkøb

 

 

Castaway

India Pale Ale – 6,0 procent

Kona Brewing Co., USA

35,5 cl, 22,95 kroner i en del supermarkeder

 

Kona Brewing Co. hører hjemme på Hawaii, vulkanøgruppen midt i Stillehavet. Måske derfor at deres øl ikke er så heftige som øllet fra det amerikanske fastland. Til gengæld er de ofte både surfende imødekommende og letløbende. – Castaway, som også kan være en skibbruden, er en mørk ravfarvet IPA med velgørende noter af friskbagt baguette, citrus og tropefrugt. – Ganske læskende, men husk, den skal som alle IPAer drikke så frisk som muligt, for at få fuldt udbytte af humlen.

 

 

Jyske Dollars

Vestkyst IPA – 6,0 procent

Ølsnedkeren

33 cl, 21,95 kroner i en del supermarkeder

 

I USA arbejder man med øltyperne East Coast IPA og West Coast IPA, hvor sidstnævnte er mere humlet. – Ølsnedkeren, der både er en ypperlig ølbar på Nørrebro, er også et bryggeri og en del af Ølkollektivet, som er hjemhørende i Borup i Nordsjælland. Ølsnedkerens Jyske Dollars er beriget med de hippe humler Mosaic, Citra og Sorachi Ace. Resultatet er indsmigrende noter af blomster, passionsfrugt, fersken, ananas, grapefrugt og fyrrenåle. – Kort sagt er en lækker frugtrig vestkyst IPA.

 

 

All Day IPA

India Pale Ale  – 4,7%

Founders Brewing Co., USA

35,5 cl, 20,95 kr. i Føtex

 

Founders Brewing Co., som ligger midt imellem Chicago og Detroit på østkysten, er i vælten i Danmark for tiden. Øllene findes både i mange specialforretninger og supermarkeder. De mere letløbende typer, kan fås på dåse i dagligvarehandlen, All Day IPA er en smuk ravfarvet øl med indslag af karamel, mandariner, lime og gran som giver en dejlig humlet finish. Selvom det er en øl, der er designet til at kunne drikkes døgnet rundt, er den helt klart bedst, når man har skovlet sne eller slået græsplæne.

 

 

Twisted Thistle IPA

India Pale Ale – 5,6%

Belhaven (Greene King), Skotland

33 cl, 19,95 kroner i mange supermarkeder

 

Normalt er skotske øl traditionelt mere maltede end humlede, så derfor er Twisted Thistle IPA en atypisk skotte. De brugte humler er amerikanske Cascade, engelske Challenger og tyske Hersbrucker, som giver en lidt grovskåren humleprofil. Måske er det fordi øllen ikke er helt frisk, men der spores dog lidt støvede noter af  brød, karamel, hamp og citrus.  Måske er det bare en IPA, der er best i Skotland.

 

Kom til italiensk vinfestival 1+2 april i København

Kom til Franske vindage 26+27 februar i Pressen i København

1 kommentar
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere