Whisky der er klar på få timer var på vej i 1950’erne

Eksperimenter i 1950 med hurtigere modning af whisky blev skrinlagt, da man var bange for at ødelægge industrien

Foto: Martin Schutt/AP
Foto: Martin Schutt/AP

Artiklen er lavet i samarbejde med Whisky & Rom magasinet. Læs mere her.

Det er en række dokumenter som netop er frigivet der viser, at man i 1950’erne var langt med forsøg, hvor man ved hjælp af kemikalier på få timer kunne opnå en drik der smagsmæssigt mindede om en whisky der var lagret 10-15 år. Det var forsøg drevet af Fettercairn Destilleriet. De første forsøg viste, at man på et par timer kunne få en dram som mindende om en whisky lagret 10-15 år og destilleret på en pot still kedel. Men der var dog flere problemer, blandt andet, at skalerede man forsøget blev resultatet ikke som ønsket og alkoholen mistede en del af sin styrke. Men den væsentligste grund til, at man ikke gik videre med udviklingen, var bekymringen for at Skotland kunne miste sin position på whisky-markedet hvis konkurrenter i andre lande pludselig kunne lave whisky på få timer. Forsøgene blev derfor stoppet og aldrig genoptaget.

Reglerne for skotsk whisky, er at destillatet skal lagre i minimum 3 år på fade før det kan kaldes whisky. Og i øvrigt er det ikke tilladt at tilsætte noget til whiskyen andet end karamel til at justere farven. Men var dette blevet ændret i 1950’erne, er det ikke godt at vide, om Skotland kunne opretholde sin førende position på whisky med en eksport på over 30 mia. kr. årligt.

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til Franske Vindage 23 + 24 Februar

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Vin
Seneste i Vintest
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen