Lær at vælge den bedste vin

Sæt dig ind i de forskellige druesorters karakteristika, så kan du nemmere vælge den vin, du bedst kan lide

I Languedoc-Roussillon - Frankrigs største vindistrikt - bruger man druerne carignan, syrah, grenache og mourvédre, når der skal laves rødvin. (Foto: Polfoto)
I Languedoc-Roussillon - Frankrigs største vindistrikt - bruger man druerne carignan, syrah, grenache og mourvédre, når der skal laves rødvin. (Foto: Polfoto)

Når du falder for en bestemt vin, er det ofte smagen af en speciel drue eller en bestemt blanding af druer, du falder for.

Cabernet sauvignon, pinot noir og merlot er alle druer, der anvendes til rødvin - men som vin er deres udtryk meget forskellig. Og selv om den samme drue bliver dyrket i forskellige lande, vil druens karakter altid skinne igennem.

I dag er der en række meget gængse druer, som benyttes over hele verden, typisk druer som cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay og sauvignon blanc.

Distrikternes foretrukne
Men ellers er det typisk, at et distrikt holder sig til få druesorter. I Bordeaux er det cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc og petite verdot. I Bourgogne er det chardonnay og pinot noir. I det nordlige Rhône dominerer syrah, mens grenache-druen er fremtrædende i den sydlige del af distriktet. I Piemonte i Italien er det nebbiolo- og barbera-druerne der er fremherskende, i Toscana dyrkes sangiovese, og i Spanien er det tempranillo-druen.

Det kan derfor være en god ide at være opmærksom på, hvilken drue eller druer din favoritvin vin er lavet på.

På mange vine står det på etiketten eller bag på flasken. Men er det ikke tilfældet, kan man ofte finde vinen på nettet og her læse, hvilke druer den indeholder.

Især i de oversøiske lande er man god til at skrive det på etiketten, mens man i Europa sjældent gør det. I Frankrig må vinbønderne slet ikke skrive det grundet lovgivningen.

Klik på druerne og læs mere:
Syrah eller Shiraz
Cabernet Sauvignon
Grenache
Merlot
Pinot Noir
Chardonnay
Riesling
Tempranillo
Sangiovese

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i vintest
Mest læste i vin
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen