Chablis – klassisk Chardonnay

Vi har i denne uge testet ikke mindre end 25 Chablis vine på det danske marked og det er vine som i den grad holder

Chablis ligger i det nordlige Frankrig og er en af de fineste og bedste områder til hvidvine. Vinene er udelukkende på Chardonnay druen, men modsat de oversøiske vine er her tale om tørre og sprøde mineralske vine uden den massive tropiske frugt og fad man ofte ellers finder i de oversøiske Chardonnay vine. Området består af 7 Grand Cru marker som er klassificeret som de bedste og ofte dyreste vine. Disse marker er også dem som med deres sydvendte skråninger får mest sol. Der er 40 Premier Cru vine. Endvidere blev der i 1944 indført appellationen Petit Chablis, den laveste klassifikation.

Det er det kølige klima og jordbunden som spiller den største rolle i hvorfor vinene bliver som de er i Chablis. Det nordligere klima i Frankrig giver ikke så modne druer og syren er derfor også generelt meget høj. Den kalkrige jord giver mineraliteten i vinene.

Chablis vinene er generelt dyre vine og især når man skal op i enkeltmarkerne. Produktionen er lille og efterspørgslen stor da vinene som nogle af de få hvidvine kan gemmes og udvikler sig med tiden.

Vinene egner sig som unge mest til lette fiskeretter og skalddyr. Men drikker man en Chablis med 10 år på bagen kan man godt servere den til noget kraftigere fiskeretter.

Der kan være forholdsvis stor forskel på årgangene hvilket igen skyldes klimaet. De seneste år har dog alle været rimelig gode, dog var 2009 et varmt år, hvilket gav lidt frugtigere vine. Skal man have lidt ældre Chablis er 2002 et fremragende år.

Alle vine blev smagt blindt og udover stjerner er der også i denne test point efter 100 point skalaen.

[anmeldelse]

0 kommentarer
Vis kommentarer