Danmarks bedste Bag-in-Box vine

Vi har i denne uge testet 30 Bag-in-Box vine fra supermarkeder og vinhandlere

Myten om den dårlige 'pap-vin' kan godt aflives nu. Før i tiden var vin, der ikke var på flaske, synonym med dårlig kvalitet og garanteret hovedpine dagen efter. Den kunne til nød bruges til madlavning, blandes i sommerbowler eller lignende.

Den holdning er for længst ændret. Bag-in-box vine er derimod praktiske og ofte gode køb. Typisk slipper man for at slæbe de tunge glasflasker hjem, og man har altid et glas ved hånden uden at skulle åbne en hel flaske - og sidst, men ikke mindst, er der en besparelse på 30-40 procent sammenlignet med flaskepriser.

Holdbarheden på en bag-in-box-vin er man ofte ikke helt enig om, og den afhænger også af vinen. Når hanens banderole brydes, holder vinen sig frisk i op til seks uger, siger de fleste. Mine egne erfaringer er, at hvidvine helst ikke skal stå mere end 3-4 uger, mens røde godt kan stå noget længere. Og des kraftigere én vin des længere holder den smagen.

Til gengæld skal man ikke købe vinene og gemme dem i årevis. Typisk skal en vin drikkes inden for 1 år, og oftest står der udløbsdato på boksen. Man skal dog være opmærksom på, at der er tilsat mere svovl til vinene end normalt for at forbedre holdbarheden. Det kan gøre vinene en smule mere rå i stilen, og det anbefales derfor at hælde vinen op i en karaffel, før den serveres.

Læs også: Her er sommerens bedste vinkøb

Hvidvine:

California Springs Colombard Chardonnay, Californien. 2 stjerner.
En noget spinkel neutral vin på den meget lidt aromatiske Colombard-drue blandet med Chardonnay. Det fungerer ikke helt, vinen fremstår lidt sur, og frugten savnes i den grad.

Alkoholprocent: 12

Set hos Superbest på tilbud til 102 kr. 3l.

Colours South Africa Cape White, Sydafrika. 4 stjerner.
Fremgår ikke hvilke druer, men gætter på et blend med Chenin Blanc, som er meget benyttet i Sydafrika. Masser af blomster og friskhed i duften. I smagen stikkelsbær, grønne æbler og citrus. En frisk og ganske pæn vin til terrassen eller skaldyr. Fire store stjerner.

Alkoholprocent: 13

Set hos Superbest på 80 kr. 2,25l.

Tabiso Chardonnay, Sydafrika. 5 stjerner. BEDSTE HVIDVIN
Ganske balanceret Chardonnay med fersken, abrikos og vanilje. En pæn syre binder vinen flot sammen, og til prisen får man ganske meget her.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos SPAR m.fl. på 130 kr. 3l.

Swartland winery Chardonnay reserve, Sydafrika. 3 stjerner.
Mørk og fyldig Chardonnay, som har meget moden frugt i smagen, især fersken og abrikos. Virker dog meget tung, og friskheden savnes, som man forventer i en b-i-b hvidvin. En del fad og ikke helt i balance.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Superbest på 150 kr. 3l.

Parkhust estate Chardonnay, Australien. 4 stjerner.
En meget frugtig Chardonnay fra det sydøstlige Australien. Masser af tropisk frugt og moden fersken i smagen. Måske en anelse klumpet og savner lidt elegance, men til prisen en ganske udmærket Chardonnay.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Superbest på 104 kr. 2,25l.

Ricossa Cortese, Italien. 3 stjerner.
Cortese druen er en forholdsvis aromatisk drue, som man især finder i Piemonte. Ikke så meget i duften, men i smagen pærer, melon, mandel og citrus. Savner lidt mere syre, så ender lidt spids i smagen. Til prisen bør man forvente mere. Flot emballage, men meget upraktisk for en hvidvin, da den ikke passer i mange køleskabe.

Alkoholprocent: 12

Set hos ViniPortugal til 170 kr. 3lRose vine

Vin du Pays du Gard Rose 2010, Frankrig. 1 stjerne.
En mørk vin med en markant svovlet duft, som bestemt ikke klæder vinen. Sur i smagen, og man fornemmer frugten langt i baggrunden, og dette er bestemt ikke en vin, der burde være produceret. Tæt på udrikkelig.

Alkoholprocent: 11,5

Set hos LIDL til 91 kr. 3l

Colours South Africa Cape Rose, Sydafrika. 4 stjerner. BEDSTE ROSÉVIN
Rose primært lavet på Shiraz druer. Masser af frugt især jordbær og røde kirsebær i smagen. Pæn balance og ganske god rosevin, der vil egne sig godt til en salat på en sommerdag.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Superbest til 80 kr. 2,25l.

Jairo Rose, Italien. 4 stjerner.
En sprød og ganske hæderlig rose fra Veneto på en række af de lokale druer. Man mødes af røde frugter og en let krydret smag. Fin balance men ikke så fyldig.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Superbrugsen på tilbud til 139 kr. 3l.

Western Cape Shiraz Rose, Sydafrika. 2 stjerner.
Nærmest orange i farven, lidt syntetisk i duft og smag. Man fornemmer frugten, men generelt virker vinen noget kemisk i smagen og ikke helt balanceret.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos LIDL til 100 kr. 3l

Dingo Hill Shiraz Rose, Australien. 3 stjerner.
En fyldig rose med smag af jordbær, kirsebær og lime i afslutningen. En anelse tør og derfor en lidt tør eftersmag. En vin der derfor bør serveres til mad.

Alkoholprocent: 13

Set hos Holte vinlager til 129 kr. 3lRødvine

Jairo Vino Rosso, Italien. 5 stjerner.
Fra Veneto kommer denne vin lavet på en række af de lokale druer. En meget krydret vin med en flot koncentration. Smag af sorte kirsebær, brombær, krydderurter og vanilje. Pæn balance og til prisen er dette bestemt et godt glas.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Superbrugsen på tilbud til 139 kr. 3l.

Feudi di San Marzano Negroamara, Italien. 5 stjerner.
En meget koncentreret krydret vin fra Puglien nede i det sydlige Italien. Blommer, peber, lavendel og tonsvis af øvrige krydderier. En ganske pæn balance og en vin til grillbøffen.

Alkoholprocent: 13

Set hos Vinoble på 185 kr. 3l.

Vina Tarapaca Cabernet Merlot, Chile. 4 stjerner.
En fyldig vin fra Chile med det typiske grønne i næsen som man ofte finder i vinene herfra. Solbær, brombær og vanilje og pæn vin uden at være prangende.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Skjold Burne til 150 kr. 3l.

Corterosso Rubicone, Italien. 5 stjerner. BEDSTE RØDVIN
Vin fra Sangiovese. En kulsort vin med smag af sorte kirsebær, peber og krydderier. Meget koncentreret og bestemt en positiv overraskelse. Fin balance dog en del svovl, så kan med fordel omhældes til en karaffel. Fem store stjerner.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Superbest på tilbud til 128 kr. 2,25l.

Castelforte Appassimento, Italien. 4 stjerner.
Lavet på delvist tørrede druer, hvilket giver en let sødlige fyldig vin i stil med Ripasso vinene. Masser af kirsebær, urter og vanilje i denne vin. Savner lidt mere elegance, men til grillmaden er den perfekt.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbest på tilbud til 96 kr. 2,25l.

Western Cape Cabernet Pinotage 2012, Sydafrika. 3 stjerner.
Meget svovlet næse, men en rimelig fyldig vin med brombær, blomme, krydderier og et markant solbrændt udtryk. Noget tør eftersmag. Hjælper at dekantere vinen nogle timer, inden den skal drikkes.

Alkoholprocent: 13

Set hos LIDL til 100 kr. 3l

California Springs Ruby Cabernet, Californien. 2 stjerner.
Fra det centrale Californien kommer denne vin på den noget neutrale Ruby Cabernet-drue, som generelt har svært ved at frembringe gode vine. Den er meget frugtig med masser af brombær, men syren savnes og vinen fremstår lidt flad og kedelig.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Superbest på tilbud til 102 kr. 3l.

Ravenswood Zinfandel, Californien. 5 stjerner.
En krydret vin på Zinfandel, som flere gange har gjort det godt i denne test, og også i dette års test klarer sig godt. Brombær, kirsebær og vanilje pakket ind i en række krydderurter. En flot vin til grill maden.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Kvickly på tilbud til 169 kr. 3l.

Ricossa Barbera 2011, Italien. 5 stjerner.
Vinen på udelukkende Barbera fra Piemonte i det nordvestlige Italien og en ganske god en af slagsen. Masser af røde frugter især kirsebær, peber, violer og vanilje. En saftig og velbalanceret vin, som bør serveres 16-17 grader og derfor er et godt bud på en sommervin.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos ViniPortugal til 180 kr. 3l

Colours South Africa Cape Red, Sydafrika. 4 stjerner.
Fremgår ikke hvilke druer denne er lavet på. En krydret vin med især brombær, krydderier og vanilje. Pæn balance og lækker typisk oversøisk i udtrykket. Ganske pæn vin til prisen.

Alkoholprocent: 13

Set hos Superbest til 80 kr. 2,25l.

Parkhust Estate Shiraz Cabernet, Australien. 4 stjerner.
Cabernet Sauvignon og Shiraz er et velkendt blend i Australien og især i den billigere ende. En frugtig og ligetil vin med masser af brombær, solbær og krydderier. En vin til den lettere sommermad.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Superbest på 104 kr. 2,25l.

Reserve du Palais Cotes du Rhone, Frankrig. 3 stjerner.
En typisk krydret vin fra det sydlige Rhone på en række forskellige druer. Brombær, kirsebær, lavendel og vanilje dominerer i denne pæne, men ikke prangende vin. Noget tør eftersmag.

Alkoholprocent: 13

Set hos Superbest på tilbud til 116 kr. 3l.

Cantine Due Palme Negroamaro, Italien. 3 stjerner.
Fra det sydlige Italien kommer denne vin på Negroamara-druen. En let krydret vin med kirsebær, urter og vanilje, men hvor man savner enten elegancen eller mere koncentration.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Superbest til 135 kr. 3l.

Trionfo Maximo 2011, Italien. 4 stjerner.
En fyldig krydret vin på de lokale druer i Veneto. Man fornemmer, at de har fået sol, og der er masser af blomme, brombær og krydderier i smagen. Fin balance. En vin til grill maden.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Superbest på tilbud til 132 kr. 3l.

Appassimento SopraSasso 2010, Italien. 4 stjerner.
Vi er i Veneto, og druerne er Corvina og Rondinella. De klassiske druer, som bruges her. Appassimento betyder, at man tørrer druerne, og det gør man også i denne for en mindre del af druerne. Det giver en meget fyldig og kraftig vin med smag af syltede kirsebær, blommer og blomster. En anelse brændt i eftersmagen, men ellers en ganske god og krydret vin.

Alkoholprocent: 14

Set hos ViniPortugal til 180 kr. 3l

Pays D’OC Merlot 2012, Frankrig. 2 stjerner.
Fra det sydlige Frankrig kommer den Merlot med et snært at brombær og krydderi i smagen. Men generelt fremstår noget neutral og kedelig.

Alkoholprocent: 13

Set hos LIDL til 90 kr. 3l

Montalto Nero d’Avola / Merlot, Italien. 4 stjerner.
Vin på den lokale Nero d’Avola-drue samt Merlot dyrket på Sicilien. En noget bitter duft, men smagen er umiddelbar med røde kirsebær, brombær, urter og vanilje. En ligefrem vin, som vil stå godt til let krydret mad.

Alkoholprocent: 14

Set hos ViniPortugal til 145 kr. 3l.

Vito Primitivo, Italien. 4 stjerner.
Vi er nede på hælen i Italien og en vin på den lokale Primotivo-drue. En meget krydret vin med brombær, sorte kirsebær, krydderurter og vanilje. Meget svovlet i duften, men en fyldig og fornuftig vin med en anelse restsødme, hvilket gør den saftig i eftersmagen. En vin til grillmaden.

Alkoholprocent: 14

Set hos ViniPortugal til 160 kr. 3l

Castano Monastrell Ecologico , Spanien. 4 stjerner.
En krydret vin på Monastrell-druen fra det sydøstlige Spanien. Masser af brombær, krydderier og blomster i denne ganske udmærkede vin. Let brændt tone i eftersmagen. En vin til grill og krydret mad. Fire store stjerner.

Alkoholprocent: 14

Set hos Netto til 145 kr. 3l

Det er muligt at søge blandt mere end 5000 anmeldelser. Prøv det her.

Læs også: Smag over 200 spanske vine

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen