De bedste julevine

Supermarkederne og vinhandlere markedsfører vinene til julemaden i stor stil. Men holder de? Vi har testet 52 julevine

Det er ikke en let opgave, at sætte vin til julemaden for julemiddagen er et forhindringsløb af smagsindtryk. Først og fremmest den fede og salte and, den syrlige rødkål, de søde karamelliserede kartofler, den fede sovs og endelig de søde svesker. Så vinen skal besidde evnerne til at stå imod alt dette og det sætter sine krav. Man skal derfor finde en vin med en kraft til at modstå de mange smagsindtryk. Den skal have syre for at modstå fedme i maden og derudover må den gerne have en fyldig smag af frugt og en anelse sødme som står dog til de bruge kartofler og tilbehøret.

Så hvad skal man vælge? Udover de vine som klarede testen, kan man gå efter en moden vin fra det sydlige Rhone, en Grenache vin fra ældre stokke fra Australien, en Zinfandel fra Californien, en Malbec fra Argentina eller som mange danskere en god Amarone fra Veneto i Italien.

Plantagenet hazard hill Shiraz 2009, Australien. BEDSTE OVERSØISKE JULEVIN

Fra det vestlige Australien kommer denne meget fyldige Shiraz med bagte blommer, brombær, tobak, krydderier og vanilje. En flot syre gør den frisk og meget indbydende.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos laudrup.dk til 1260 kr. for tolv styk

Lenotti Le Crosare Ripasso 2010, Italien. BEDSTE ITALIENSKE JULEVIN

En næsten sort vin med mørk sødlig frugt i duften. I smagen saftige kirsebær og en vin bedre og fyldigere end mange Amarone vine. En lang eftersmag og en vin som passer godt til julemaden.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Vinoble på tilbud til 99 kr.

Remy Febras Rasteau 2011, Frankrig. BEDSTE JULEVIN

Dette er en yderst lækker sprød og krydret Rhone vin. Masser af krydderurter i duft og smag. Flot balance og især er den høje alkohol velintegreret. Bløde tanniner og en lang finish.

Alkoholprocent: 15

Set hos Superbest på tilbud til 80 kr.

Cru de la Vallé e du Rhone Chateauneuf-du-Pape 2012, Frankrig.

Pæn krydret duft og i smagen brombær, peber, krydderier og vanilje. Lidt kort afslutning men en ganske hæderlig vin til julemaden i den lettere ende.

Alkoholprocent: 14

Set hos LIDL til 95 kr.

Votum Pinot Nero Syrah 2010, Italien.

Meget utraditionelt blend fra Sicilien på Syrah og Pinot Noir. Ganske koncentreret vin hvor det primært er Syrah som dominerer. Meget frugtig, næsten sort vin med sorte kirsebær i smagen. Let tør eftersmag. Til prisen ganske hæderlig.

Alkoholprocent: 14

Set hos Holte Vinlager på tilbud til 390 kr. for seks styk

Vieux Clocher 14’ Noir 2012, Frankrig.

En saftig Grenache fra det sydlige Frankrig. Rubinrød, let parfumeret duft og en ligefrem frugtig smag med en pæn lang eftersmag. Vil givet have det svært til anden men fungerer særdeles godt ellers.

Alkoholprocent: 14

Set hos udvalgte Superbrugsen m.fl. til 99 kr.

Vindoro Primitivo di Manduria 2011, Italien. BEDSTE KØB

En sort og krydret vin i duften. Blommer, sorte kirsebær, mørk chokolade, violer og vanilje. Bløde velintegrerede tanniner og en saftig koncentreret vin i den moderne noget fadlagrede stil.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbrugsen på tilbud til 79 kr.

Domaine Brusset Gigondas 2012, Frankrig.

Vin på primært Grenache (65%) med Syrah, Mouvedre og Cinsault. En meget medicinsk vin med kamfer, lakrids, røde kirsebær, blyant og solbær i afslutningen. En spændende og kompleks vin som vil stå godt til flæskestegen. En del tannin stadig så kan med fordel dekanteres.

Alkoholprocent: 14

Set hos smv.dk på tilbud til 125 kr.

Chateau La Bastide 2011, Frankrig.

Vin på Grenache og Mouvedre fra det sydlige Frankrig. En rigtig krydderbombe med brombær, urter, tobak og vanilje. Yderst saftig vin med flot balance. Vil stå godt til flæskestegen.

Alkoholprocent: 13

Set hos Erik Sørensen Vin til 600 kr. for seks styk

Supremasso 2010, Italien.

Dette er en vin fra danske Peter Vinding Diers på Sicilien. Druerne er Cabernet, Syrah og Petit Verdot. Kirsebær og brombær efterfulgt af krydderier, vanilje og peber i smagen. Saftig og ganske spændende vin som passer bedst til lam eller oksekød.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbest m.fl. til 140 kr.

Frederiksdal Kirsebærvin 2012, Danmark.

Dette er en dansk kirsebærvin og det er ikke ofte vi har danske vine med i testen. Men en yderst frugtig og fyldig vin med flot balance. Især syren fungerer flot. Let sødme og en vin der vil fungere optimalt til ris-a-la manden. Det frække alternativ juleaften.

Alkoholprocent: 15

Set hos Superbest til 130 kr.

Chateau Pesquie Terrasses 2012, Frankrig.

Fra Ventoux i Rhone dalen kommer denne vin som ofte er et ganske godt køb. Skuffer en smule i denne årgang men til prisen dog stadig et godt glas vin med masser af krydderier, brombær, peber og et strejf vanilje. Pæn saftig eftersmag.

Alkoholprocent: 14

Set hos Philipson wine til 720 kr. for 12 stk.

Santa Rita Medalla Real Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2009, Chile.

Massiv duft af solbær. I smagen eukalyptus, peber, solbær og vanilje. Meget oversøisk i stilen og savner måske lidt mere kompleksitet. Flot balance og pæn frugtig lang eftersmag.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos SPAR m.fl. til 120 kr.

Millefiori Rosso 2010, Italien.

Vin på delvist tørrede Corvina og Merlot druer fra Veneto. En mørk tæt vin med duft af sorte kirsebær og i smagen brombær, krydderier, vanilje og tobak. Noget tør afslutning.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos BECHS på tilbud til 99 kr.

Monte Santoccio Ripasso 2009, Italien.

En fyldig Ripasso med koncentrerede røde kirsebær, peber, kirsebærsten og krydderier. Flot balance og en lang let tør men også frugtig eftersmag.

Alkoholprocent: 14

Set hos domainebrandis.dk på tilbud til 129 kr.

Domaine Pech Lounier Cuvee Julie 2008, Frankrig.

Vin på Syrah, Grenache og Mouvedre fra Languedoc. Noget jordet og svampet i duften og generelt en vin som er træt og måske burde være drukket tidligere. Røde bær og krydderier fornemmes. Holder ikke.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Metropol Vin til 79 kr

Lonardi Le Arele Recioto della Valpolicella 2009, Italien.

En sød rød dessertvin velegnet til Ris-a-la-manden. Lidt neutral i duften, men i smagen kogte blommer, krydderier, tobak og vanilje. Savner mere kompleksitet til prisen.

Alkoholprocent: 14

Set hos youandwine.dk på tilbud til 200 kr. (0,5 l)

Domaine de Marcoux Cotes du Rhone 2011, Frankrig.

Familievingård drevet af to søstre og blandt de bedste i Rhone dalen. Vin på Grenache, Mouvedre og Syrah. Klassisk rhone vin med en krydret næse, brombær, urter, tobak, lavendel og en anelse vanilje. Meget fyldig og krydret udtryk, men alkoholen stikker lidt af.

Alkoholprocent: 15

Set hos domainebrandis.dk på tilbud til 99 kr.

Domaine Grosset Cotes du Rhone Villages 2012, Frankrig.

En krydret duft og i smagen brombær, solbrændte krydderurter, peber og vanilje. En varm krydret vin hvor alkoholen dominerer noget. Bør derfor serveres lidt køligt.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Skjold Burne på tilbud til 100 kr.

Miros de ribera Crianza 2008, Spanien.

Vin på Tempranillo med 20 mdr. på franske fade. En kødfuld og animalsk vin i duften og i smagen finder man brombær, tobak, krydderier, mørk chokolade og toast. Lidt kort vandig i eftersmagen. Velegnet især til lam.

Alkoholprocent: 14

Set hos wine.dk på tilbud til 594 kr. for seks styk

Palmira Tempranillo 2009, Spanien.

En frugtig koncentreret vin i en ligefrem saftig stil med brombær, solbær og masser af krydderier. Ikke specielt kompleks og en kort eftersmag men til prisen et ganske hæderligt glas vin.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos d-wine.dk på tilbud til 300 kr. for seks styk

Echeverria Syrah Reserva 2011, Chile.

En duft af sorte bær med grønne undertoner. I smagen brombær, peber, eukalyptus, urter og vanilje. Meget oversøisk vin i stilen, hvor kompleksiteten og især finish skuffer lidt.

Alkoholprocent: 14

Set hos Vinoble på tilbud til 99 kr.

Marques de Riscal reserva 2007, Spanien.

Klassisk Rioja dog med mere frugt end tidligere i smagen. Stadig 26 mdr. på fad og en vin på Tempranillo, Graciano og Mazuelo. Pæn balance men brombær, krydderier, toast og vaniljetonerne dominerer meget. Velegnet især til lam.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbest m.fl. til 110 kr.

Domaine Lafage Nicolas 2012, Frankrig.

En meget parfumeret Grenache vin fra det sydligste Frankrig. Modne jordbær, kirsebær, urter og vanilje. Men fadet dominerer for meget og er ikke helt velintegreret. Alkoholen stikker lidt af.

Alkoholprocent: 15

Set hos vinikassevis.dk på tilbud til 420 kr. for seks styk

Buena Vista The Count 2011, Californien.

Fra en af de ældste vinhuse i Californien kommer denne vin på 6 forskellige druer. Brombær, kirsebær, tobak, krydderier og masser af vanilje. Fadet dominerer meget og vinen ender lidt sødt kvalmt.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Superbest på tilbud til 120 kr.

Famiglia Bianchi Cabernet Sauvignon 2010, Argentina.

En helt sort vin, meget koncentreret og fyldig i smagen med solbær, peber, lakrids, timian, kaffe og vanilje. Flot balance, men savner mere i eftersmagen. Lidt en-strenget.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Vinspecialisten på tilbud til 480 kr. for seks styk

AM Ceres Crianza 2010, Spanien.

Tempranillo fra Ribera del Duero. 12 mdr. på nye fade. Meget parfumeret udtryk og fadene dominerer meget. Brombær, kirsebær, krydderier, tobak og vanilje i smagen. Men som at tykke på egetræ.

Alkoholprocent: 14

Set hos d-wine.dk på tilbud til 600 kr. for seks styk

Cantine de Falco Salice Salentino Riserva 2008, Italien.

Negroamaro druen samt en smule Malvasia helt nede fra hælen i Italien. Let krydret duft og i smagen en tør let bitter smag af fyrnåle, solbær, kirsebær og brændte urter. Vil have det svært til julemaden.

Alkoholprocent: 14

Set hos vinogvin.dk til 89 kr.

Domaine La Colliere Rasteau 2011, Frankrig.

En yderst krydret og sprød vin som vil være et godt match til julemaden. Urter, brombær, kaffe, peber og vanilje. Fadet og alkoholen stikker lidt af i eftersmagen.

Alkoholprocent: 15

Set hos jyskvin.dk til 128 kr.

Seghesio Zinfandel 2011, Californien.

Zinfandel har mange af de egenskaber der står godt til julemaden, nemlig det krydrede udtryk, pæn syre og høj alkohol. Denne har disse tre egenskaber men savner mere koncentration og kompleksitet prisen taget i betragtning.

Alkoholprocent: 14,8

Set hos wine.dk til 189 kr.

Hayes Ranch Zinfandel 2011, Californien.

En krydret vin både i duft og smag. Brombær, tobak, blomster, søde krydderier, peber og vanilje. Lidt kort finish og fadet måske en anelse for dominerende. Men til prisen en ganske udmærket vin som vil stå fint til flæskestegen.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Skjold Burne på tilbud til 420 kr. for seks styk

Warwich Black Lady Syrah 2010, Sydafrika.

En sort vin med mørke toner af kirsebær i duften. I smagen solbær, kirsebær, peber, urter og mørk chokolade. Flot balance men savner lidt mere kompleksitet. Lidt en-strenget vin.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos jyskvin.dk på tilbud til 594 kr. for seks styk

Toro de Piedra Grand Reserve 2010, Chile.

Vin på Syrah og Cabernet Sauvignon. En let støvet grøn næse, som man ofte finder i vinene fra Chile. Brombær, solbær, peber, blomster og jord i smagen. Lidt tør kort eftersmag.

Alkoholprocent: 14

Set hos vinogvin.dk til 109 kr.

AP Premium 201, Italien.

Vin på delvist tørrede druer fra Veneto i det nordlige Italien. En duft af kirsebær, i smagen modne kirsebær, blommer, krydderier, tobak og vanilje. Let tørre tanniner i eftersmagen.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Kvickly m.fl. på tilbud til 59 kr.

Domaine Tour Saint-Michel Chateauneuf du pape 2010, Frankrig.

En noget bamset varm Chateauneuf fra et varmt år. Brombær, blommer, tobak og lavendel i smagen. Men noget kluntet og ikke helt integreret med fad og alkohol.

Alkoholprocent: 15

Set hos philipsonwine.dk til 1680 kr. for tolv styk

Pepi Lignana Il Cucchetto 2008, Italien.

Supertoscaner og en sort vin på primært Cabernet Sauvignon fra Maremma og 18 mdr. på fade. I duften svampe og kælder. I smagen solbær, champignon, peber, lakrids og toastede noter. Savner lidt syren og vinen fremstår derfor lidt træt og flad.

Alkoholprocent: 14

Set hos Bechs på tilbud til 1200 kr. for seks styk

Tasca d’Almerita Cygnus 2007, Italien.

Vin fra Sicilien på Nero d’Avola og Cabernet Sauvignon. Flot duft af solbær og violer. Mere lukket i smagen med brombær, krydderier og vanilje. Kort eftersmag. Starter så flot men ender lidt for hurtigt.

Alkoholprocent: 13

Set hos Supermarco til 137 kr.

La Remise de la Mordoree 2012, Frankrig.

Vin på Merlot og Marceran fra Rhone. En spændende krydret vin med en lang eftersmag. Kompleks og spændende vin. 89

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Otto Suenson Vin til 79 kr.

Catena Malbec 2010, Argentina.

Duft af blommer. Masser blomme, brombær, blyant, tobak i smagen. Flot struktur med en balanceret syre. Fra en af Argentinas bedste huse og konsistent godt år efter år.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Philipson wine til 1200 kr. for 12 stk.

Domaine La Cote de L’Ange Chateauneuf du Pape 2010, Frankrig.

En krydret og meget fyldig vin med brombær, kirsebær, peber, tobak og violer. En rimelig høj alkohol men velintegreret. En vin velegnet til den and.

Alkoholprocent: 15

Set hos Otto Suenson Vin til 239 kr.

Alamos Malbec 2011, Argentina .

Alamos kommer fra top huset Catena i Argentina. Blommer, peber, ristet tobak og et let sødligt fingeraftryk. En krydret og god vin til julemaden med en rigtig flot balance med fadet. Til prisen virkelig et fund.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Philipson wine til 600 kr. for 12 stk.

Enamore 2011, Argentina.

Samarbejde mellem Allegrini og Renacer i Argentina. Lavet på en række forskellige druer hvor en mindre del er tørret inden presning. En fyldig saftig vin med smag af blommer, kanel, peber, søde krydderier og vanilje. En vin som vil stå godt til julemaden. Lidt for sødlig i eftersmagen.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Erik Sørensen Vin til 840 kr. for seks styk

Tudernum Montefalco Rosso Riserva 2008, Italien.

Fra Umbrien kommer denne vin på Sangiovese og Merlot. Sorte kirsebær i duften. En meget tør vin i smagen hvor kirsebær, urter og tobak fornemmes. Har nogle år på bagen så tvivler på om den bliver bedre.

Alkoholprocent: 14

Set hos Irma til 129 kr. for to styk

Fasoli Gino Soave Pieve Vecchia 2010, Italien.

En meget fyldig vin fra Soave i det nordlige Italien. Mørkegul og med duft af modne ferskener, smør og i smagen tørrede frugter, citrus, fersken, abrikos og vanlje. En kraftig men flot vin med en god syre og flot balance.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Supermarco til 137 kr.

Chateau Ferran 2009, Frankrig.

Vin på 65% Merlot og resten Cabernet Sauvignon. En flot rubinrød vin med smag af solbær, kirsebær, tobak og let krydret i eftersmagen. Flot balance og en klassisk Bordeaux i stilen men man fornemmer det er et godt år. Vil dog nå få det svært til julemaden.

Alkoholprocent: 13

Set hos Metropol Vin til 90 kr.

Telegramme Chateauneuf de Pape 2011, Frankrig.

En forholdsvis afdæmpet Chateauneuf med smag af brombær, lakrids, tobak og vanilje. Ikke så meget i duften og en lidt tør afslutning. Savner mere fylde.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Theis Vine til 320 kr.

Domaine de la Biscarelle Chateauneuf de Pape 2011, Frankrig.

En noget neutral vin både i duft og smag. Ikke speciel fyldig og man fornemmer kirsebær, brombær og krydderier i smagen. Kort lidt tør eftersmag. Havde forventet mig mere af denne.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Theis Vine til 280 kr.

Lonardi Privilegia 2008, Italien.

Vin på Cabernet Franc og Corvina og 24 mdr. på fad fra Veneto. En del sort frugt i duft og smag især solbær og sorte kirsebær. Herudover tobak, violer og vanilje. Noget hårde aggressive tanniner men en bitter frugtig eftersmag.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos youandwine.dk på tilbud til 200 kr.

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres Cotes du Rhone 2011, Frankrig.

En af de bedste producenter i Gigondas. Her deres basis Cotes du Rhone. En krydret bombe med lakrids, brombær, violer og provence krydderier. Alkoholen lidt voldsom så bør serveres kølig. Men til prisen bestemt i orden.

Alkoholprocent: 15

Set hos Bichel.dk til 1080 kr. for tolv styk

Vizcarra Senda del Oro 2012, Spanien.

En ung Ribera del Duero med masser af røde frugter, let krydret og strejf vanilje. En meget frugtig vin i stilen som vil få det hårdt til julemaden. Men være særdeles velegnet til lam.

Alkoholprocent: 14

Set hos thewinecompany.dk til 540 kr. for seks styk

Domaine du Trapadis Cotes du Rhone 2012, Frankrig.

En yderst krydret vin med sødlige krydderier, brombær, kirsebær og vanilje i smagen. 100% Grenache hvilket fornemmes i den lyse farve og den lidt parfumerede duft. En lidt hurtig afslutning men en ligefrem Cotes du Rhone.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos laudrup.dk til 1080 kr. for tolv styk

Saint Damien Cotes du Rhone 2012, Frankrig.

Klassisk krydret Cotes du Rhone med brombær, peber, lavendel, rosmarin og vanilje i smagen. Flot balance og en lang meget krydret eftersmag. Godt bud på en julevin uden man behøver betale en bondegård.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos thewinecompany.com til 480 kr. for seks styk

0 kommentarer
Vis kommentarer