Stor test af vinene fra Sicilien

I denne uges store vintest tester vi ikke mindre end 33 vine fra Sicilien.

Sicilien er den region i Italien hvor der produceres mest vin. Der produceres mere vin på Sicilien end i Piemonte og Toscana tilsammen. Men langt hovedparten af vinene er dog billige dagligdagsvine og i dag er det under 20% som klassificeres som DOC-vin. En del klassificeres dog som IGT vine. En klassifikation som giver mulighed for at bruge internationale druer som f.eks. Syrah og Chardonnay. Udviklingen er kolossal på Sicilien og det er kvalitetsvin, man i den grad satser på. Arealet anvendt til vindyrkning er blevet mere end halveret de seneste årtier og produktionen blevet moderniseret og intensiveret.

De røde vine laves primært på Nero d’Avola druen. En drue som frembringer nogle dybe krydrede vine med rimelig høj garvesyre. Derudover ser man en del Syrah brugt både alene og blandet med Nero d’Avola. På den hvide side er det den lokale Grillo drue som man primært møder. Udover til hvidvin, bruges den i Marsala, som er den vintype Sicilien er mest kendt for.

Sicilien er rig på bjerge og ikke mindst vulkanen Etna. Konditionerne med bjergsider, et varmt og tørt klima og en god leret jord er ideel for vindyrkning. Så der er ikke tvivl om, at man kommer til at høre mere fra Sicilien. Udfordringen er stadig den store mængde af billig og ligegyldig vin som fylder vinreolerne i supermarkederne. Det kan risikere at give øen et broget image blandt forbrugerne. Og denne uges store vintest af vine udelukkende fra Sicilien viser med al tydelighed, at man skal se sig for når man vælger vine fra vulkan øen..

Vinene er også i denne uge anmeldt efter 100 point skalaen.

Kom eksklusivt til smagning af sicilianske vine med Ekstra Bladet Vin. Læs mere her.Passopisciaro Franchetti 2008. 5 stjerner. BEDSTE VIN

Vin på 60% Petit Verdot og 40% Cesanese fra en kun 2 ha mark. Duft af sorte kirsebær, kamfer og en smag af mørke frugter, kaffe og violer. En yderst kompleks vin som givet vil blive endnu bedre de næste 10-15 år, selvom tanninerne allerede nu er bløde og venlige. Vel er den ikke billig, men det er yderst flot og spændende vin som fortjener fem store stjerner. 95 point.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Victoria Vine til 945 kr.Planeta Carricante Etna 2011. 5 stjerner.

Vin på den lokale drue Carricante som her vokser på vulkanen Etnas skråninger. En duft og smag af fersken, grønne æbler, blomster og mineraler. Flot syre og en spændende vin velegnet til fisk. 90 point.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Vinoble til 215 kr.Planeta Syrah 2007. 5 stjerner.

Planeta er en af øens absolut bedste producenter. Modne blommer, søde krydderier, blomster og vanilje præger denne fyldige og spændende Syrah vin. En flot balanceret vin som er klar nu og som uden problemer kan konkurrere med selv de bedste Syrah vine fra resten af verdenen. 92 point.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Vinoble til 265 kr.Barone Montalto Nero d’avola Appassimento Collezione di Famiglia 2011. 5 stjerner. BEDSTE KØB

Solmoden koncentreret vin med en del rest sødme. Dette kommer fra, at en del af druerne er tørret ind på vinstokkene inden de er høstet. Blommer, sorte kirsebær, tobak, mørk chokolade og lang frugtig eftersmag. En krydret vin til den kraftige side. 89 point.

Alkoholprocent: 15

Set hos ViniPortugal til 75 kr.Cusumano Benuara 2009. 5 stjerner. GODT KØB

Vin på Nero d’Avola og Syrah. Sorte kirsebær, let bitre toner, violer og vanilje. En krydret og veltillavet vin som viser den rette balance mellem bitterheden og frugten. En vin i den lettere ende til grill bøffen. 88 point.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Philipson wine til 720 kr. for 12 stk.Chiantari Nero d’Avola 2009. 5 stjerner.

Kraftfuld blommeduft og det følges flot op i smagen med sorte kirsebær, bitre mandler, blomster og peber. En flot og balanceret vin som viser druens styrker. 88 point.

Alkoholprocent: 14

Set hos Sigurd Muller Vin til 80 kr.Morgante Don Antonio 2009. 5 stjerner.

100 % Nero d’Avola og top vinen fra huset. En kraftig vin med sorte kirsebær, brombær, lakrids, peber og vanilje. En snert mineralitet og en vin der kræver kraftig mad. Flot struktur men bør gemmes eller dekanteres. 90 point.

Alkoholprocent: 15

Set hos Adriat Vin til 199 kr.Tenuta di Trinoro Passopisciaro 2008. 5 stjerner.

En meget lys vin på den lokale drue Nerello Mascalese som dyrkes på vulkanen Etnas skråninger. En elegant vin med en noget speciel duft af jord, svovl, lava og smag af markante røde kirsebær. Nærmest burgundisk i sit udtryk og meget overraskende af en vin fra Sicilien. 91 point.

Alkoholprocent: 15

Set hos Vinspecialisten til 250 kr.Passopisciaro 2009. 5 stjerner.

Denne vin kom både i årgang 2009 og 2008. Som i 2008 en elegant vin med med bløde tanniner men stadig smag af røde kirsebær, blomster og urter. Måske en anelse mindre ekspressiv end 2008. 90 point.

Alkoholprocent: 14

Set hos Victoria Vine til 286 kr.Passopisciaro Contrada Porcaria 2009. 5 stjerner.

Vin på Nerello Mascalese fra 80 år gamle vinstokke dyrket på Etnas skråninger. En lys vin med yderst kompleks med adskillige lag af mørke kirsebær, kamfer, skovbær og meget mineralitet. Stadig en del tannin men bløde og venlige om end det er en vin som nok bør vente 5-8 år før den er helt klar. 93

Alkoholprocent: 14

Set hos Victoria Vine til 489 kr.Benanti Nerello Cappuccio 2002. 5 stjerner.

Vin på den lokale drue Nerello Cappuccio dyrket på den nordlige side af Etna. Masser af mineralitet blandet med røde frugter. En kompleks og rigtig lækker saftig vin. Den er 10 år gammel og helt klar nu til at blive nydt. 92

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Cappa Vin til 238 kr.Morgante Nero d’Avola 2010. 5 stjerner.

Let animalsk duft og smag af blommer, peber, rødt kød og violer. Utrolig spændende og rimelig kompleks vin i en flot balance. Fem flotte stjerner. 90 point.

Alkoholprocent: 14

Set hos Adriat Vin til 89 kr.Terre dell Isola Nero d’Avola . 4 stjerner.

Noget krydret vin med duft af modne kirsebær og en smag af urter, peber og sorte kirsebær. En udmærket vin til prisen. 85 point.

Alkoholprocent: 13

Set hos Holtevinlager til 225 kr. for 6 stk.Rocca Ducale Nero d’Avola 2011. 4 stjerner.

Meget frugtig og rimelig koncentreret vin med let bitre toner og smag af modne brombær, blomster og peber. Let sødlig bitter eftersmag. Til prisen ganske udmærket vin. 84 point.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Spar til 50 kr.Castellani Syrah. 4 stjerner.

Let brændt duft og lidt en bulderbasse med masser af blommer, varme, peber og vanilje. En frugtig let sødlig eftersmag. Pæn vin til prisen. 86 point.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Skjold Burne til 300 kr. for 6 stk.Epicuro Nero d’Avola 2010. 4 stjerner. GODT KØB

Søde modne kirsebær i duften og smagen. Violer, vanilje og en varm og meget tilgængelig vin i stilen. Måske ikke så kompleks, men fin balance. Fire store stjerner. 86 point.

Alkoholprocent: 13

Set hos Skjold Burne til 300 kr. for 6 stk.Piantaferro Syrah 2010. 4 stjerner.

En let frugtig duft og smag af brombær, ler, peber og violer. En meget ligefrem vin de fleste vil synes om men som måske savner lidt mere kompleksitet. 85 point.

Alkoholprocent: 13

Set hos Jabeco wine til 275 kr. for 6 stk.Casa di Grazia Gradiva 2008. 4 stjerner.

Let sødmefuld duft og i smagen bitre kirsebær, brombær, peber og krydderier. Bløde velintegrerede tanniner og en generelt god balance. Savner lidt mere dybde. 85 point.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Løgismose til 89 kr.Tenuta delle Terre Nera Etna Rosso 2011. 4 stjerner.

Duft af modne skovbær og en smag af kirsebær, skovbær, læder, peber, violer og blomster. En spændende og anderledes vin lidt burgundisk i udtryk. Stadig lidt hårde tanniner så bør dekanteres. Fire store stjerner. 88 point.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Adriat Vin til 129 kr.Barone Montalto Ammasso Rosso di Sicilia 2011. 4 stjerner.

Vin på en række forskellige druer, men primært Nero d’Avola. En del af druerne tørres. En duft af svesker og lakrids smag af blommer, skovbær, lakrids og cedertræ. En del bitterhed i eftersmagen. En meget fyldig og kraftig krydret vin til noget robust mad. 88 point.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos ViniPortugal til 120 kr.Benanti Rossodiverzella 2006. 4 stjerner.

En noget urtet duft og smag af kamfer, krydderurter, sorte kirsebær. En spændende og kompleks vin som er meget forskelligt fra hvad man normalt møder. Vil givet dele vandende. 88

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Cappa Vin til 125 kr.Castellani Nero d’Avola Merlot. 4 stjerner.

Let bitter frugt i næsen og mørk frugt især sorte kirsebær og brombær i smagen. Let brændt frugtig eftersmag. Generelt udmærket vin til prisen uden at hæve sig voldsomt. 85 point.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Skjold Burne til 300 kr. for 6 stk.Casa di Grazia Jahara Grillo . 4 stjerner.

Meget frugtig duft, fersken, god syre. En frisk citrus agtig vin til mad. 88

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Løgismose til 89 kr.Cusumano Insolia 2010. 3 stjerner.

Vin på den lokale hvide drue Insolia. Meget let og nærmest vandig i smagen. Melon, citrus og æbler. Men savner mere koncentration og dybde. 82 point.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Philipson wine til 600 kr. for 12 stk.Itynera Nero d’Avola Cabernet 2010. 3 stjerner.

Rimelig frugtig næse og i smagen let bitre kirsebær, bitter chokolade og vanilje. En del tannin og noget stram vin. 81 point.

Alkoholprocent: 14

Set hos Vinspecialisten til 85 kr.Cusumano angimbe 2010. 3 stjerner.

Vin på den lokale Insolia drue samt Chardonnay. Duft af fersken og en bitter smag af abrikos, orange og mandler. Savner lidt i syren. 82 point.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Philipson wine til 600 kr. for 12 stk.Cusumano Nero d’Avola 2010. 3 stjerner.

Ikke så meget i duften og en generelt lidt lukket vin. Smag af umodne kirsebær, peber og mineralitet. En del tannin og generelt en vin som bør dekanteres. 83 point.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Philipson wine til 720 kr. for 12 stk.Cusumano Syrah 2010. 3 stjerner.

Noget tanninrig vin forholdsvis lukket med bitre toner og smag af peber og brombær. Lidt en-strenget og der savnes mere dybde. Tvivler på om tanninerne vil integreres ordentlig selvom den får et par år mere. 83 point.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Philipson wine til 600 kr. for 12 stk.Terre dell Isola Grillo . 3 stjerner.

Modne abrikoser i duften og en smag af nødder, fersken med en let tørhed i eftersmagen. Udmærket fedme men savner lidt i syren. 82 point.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Holtevinlager til 225 kr. for 6 stk.Castellani Chardonnay 2010. 3 stjerner.

Ikke meget i duften og en syrlig lidt tynd Chardonnay. Smag af grønne æbler, lime, citrus. Men dybden og mere koncentration i vinen savnes. 81 point.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Skjold Burne til 300 kr. for 6 stk.Pieno Sud Rosso 2011. 3 stjerner.

Røde kirsebær i duften og en ligefrem frugtig vin uden de store dikkedarer. Fin balance men generelt lidt ligegyldig i udtrykket. 78 point.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Vinspecialisten til 50 kr.Benanti Biancodicastelle Bianco 2007. 3 stjerner.

Ikke så meget i duften og en noget fad let tung vin. Modne ferskener, mineraler men savner syren. En klar madvin. 85

Alkoholprocent: 12

Set hos Cappa Vin til 125 kr.Soltero Cabernet Sauvignon B-i-B 5l. 2 stjerner.

Nok er den billig men spændende er den ikke på nogen måde. Ingen duft og en noget bitter sur smag. Alt savnes i denne vin. Den kan drikkes og det får den to stjerner for men fortjener ikke mere. 70 point.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Netto til 145 kr. B-i-B 5 l

0 kommentarer
Vis kommentarer