Sommerens bedste Box vine

Myten om den dårlige "pap-vin" kan godt aflives. I denne uge har vi bedt supermarkeder og større vinhandlere sende deres bedste bud på sommerens Bag-in-Box vine.

Før i tiden var vin der ikke var på flaske, synonym med dårlig kvalitet og garanteret hovedpine dagen efter. Den kunne til nød bruges til madlavning eller blandes i Kirr eller lignende. Bag-in-box vine er derimod praktiske og ofte gode køb. Typisk slipper man for at slæbe de tunge glasflasker hjem og man har altid et glas ved hånden uden at skulle åbne en hel flaske og sidst, men ikke mindst, er der en besparelse på 30-40 % sammenlignet med flaskepriser.

Holdbarheden på en bag-in-box vin er man ofte ikke helt enig i og afhænger også af vinen. Når hanens banderole brydes holder vinen sig frisk i op til seks uger, siger de fleste. Mine egne erfaringer er, at hvidvine helst ikke skal stå mere end 3-4 uger mens røde godt kan stå noget længere. Og des kraftigere én vin des længere holder den smagen. Til gengæld skal man ikke købe vinene og gemme dem i årevis. Typisk skal en vin drikkes inden for 1 år og oftest står der udløbsdato på boksen. Man skal dog være opmærksom på at der er tilsat mere svovl til vinene end normalt for at forbedre holdbarheden. Det kan gøre vinene en smule mere rå i stilen og det anbefales derfor at hælde vinen op i en karaffel før den serveres.Doppio Passo Primitivo, Italien. 5 stjerner. BEDSTE KØB

En krydret og lækker vin fra det sydlige Italien på den lokale drue Primotivo. Smag af brombær, peber, krydderier og kanel. Smagt i en del årgange og den holder år efter år. Til prisen bedre end mange dyrere vine på flaske.

Set hos Kvickly til 129 kr. 3L. 14%Villa Cerro Rosso, Italien. 4 stjerner.

En udmærket krydret vin hvor man får meget for pengene. God koncentration, masser af kirsebær i smagen. En vin som vil egne sig til det meste mad. Fire store stjerner.

Set hos Fakta til 119 kr. 3L. 13,5%Cocoon Zinfandel Grand Reserve, Californien. 3 stjerner.

Meget parfumeret vin. Markant kirsebær duft og smag. Lang eftersmag men noget speciel nærmest lidt kogt sødlig smag hvilket ikke klæder vinen og den kommer derfor til at fremstå lidt kvalm i længden. Til prisen må man gerne forvente mere.

Set hos Vinspecialisten til 250 kr. 3L. 14%Senorio de Mareste Tempranillo, Spanien. 2 stjerner.

Knastør Tempranillo fra det spanske. Udtørrer munden fuldstændig og virker bestemt ikke i balance. Tempranillo er en svær drue at tøjle og lykkes det er det pragtfulde frugtige vine men gør det ikke bliver det op af bakke.

Set hos Holte Vinlager til 119 kr. 3L 12,5%Lucchese Le Preare, Italien. 5 stjerner.

Lækker fyldig duft og en god smag af kirsebær, brombær og provence krydderier. God balance og en vin som vil passe til det meste. Fem små stjerner.

Set hos Superbest til 150 kr. 3L 14%Urban Picnic Chenin Blanc, Sydafrika. 3 stjerner.

En lidt tung hvidvin med smag af melon, fersken men hvor friskheden savnes. Desværre lidt et problem med Chenin Blanc druen. Men formår man at få tilpas syre kan det være en flot vin men det er denne ikke.

Set hos Føtex til 89 kr. 1,5L 12,5%Festive Shiraz, Sydafrika. 3 stjerner.

Ikke megen duft men man fornemmer frugten i smagen selvom det nu generelt er indtrykket af en rimelig lukket vin man sidder tilbage med. Meget tør og fadet virker ikke helt vel integreret.

Set hos Føtex til 89 kr. 1,5L 14%Casa Isabella Cabernet Sauvignon, Chile. 4 stjerner.

Chile er danskernes favorit land når det kommer til vin. Det er nu mest mængde end kvalitet man møder fra Chile og netop på B-i-B ser man mange vine. Denne er en typisk Chilensk Cabernet Sauvignon. Masser af solbær, peber og en god balance. En ligefrem men sikker vin!

Set hos Skjold Burne til 110 kr. 3L 13%Crystal Bay Sauvignon Blanc, New Zealand. 3 stjerner.

New Zealand har haft optur gennem en række år især med sine sprøde Sauvignon Blanc vine. Denne har en markant duft af hyldebær, en frugtig smag men lidt spids i eftersmagen. Savner lidt syre til at stå imod med.

Set hos Skjold Burne til 150 kr. 3L 13%Tabiso Chardonnay 2011, Sydafrika. 5 stjerner.

Chardonnay er stadig danskernes favorit når det kommer til hvidvine. Dette er en typisk Chardonnay i den oversøiske stil. En god fedme med smag af især abrikos og ananas. En velbalanceret vin hvor især syren er afstemt flot.

Set hos Kiwi, Rema 1000, Spar til 135 kr. 3L 13,5%Tabiso Shiraz 2011, Sydafrika. 4 stjerner.

En udmærket men lidt neutral vin. Smag af brombær, solbær og peber. Meget frugtig og ligefrem.

Set hos Kiwi, Rema 1000, Spar til 135 kr.3L 13,5%Vini del Sole Primitivo, Italien. 5 stjerner. BEDSTE VIN

Lækker krydret vin med smag af svesker, blommer, urter og tobak. Man får meget vin her for pengene. En ideel vin til grillmad.

Set hos Vinoble til 175 kr. 3L 13%

Læs også: Test: Hvidvine

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen