Den store snapsetest

Snapsen er indbegrebet af dansk frokost kultur og en fast bestanddel til julefrokosterne fra Gedser til Skagen. Vi har testet en række af de mest gængse snapse.

Danskerne har drukket snaps i mere end 500 år og snapsen er vel en af få ting vi i dag kan sige er dansk og en del af vores kultur at indtage til det kolde frokostbord. Og det er vel ganske naturligt for den gyldne drik er fremstillet af kartofler eller korn tilsat krydderier. Råvarer som er indgroet af dansk landbrug. Udbuddet af snapse var et fin blanding af gode gamle travere fra især Aalborg Spritfabrik, et par nye danske snapse i skøn blanding med et par nordiske naboer som især i de sidste årti har haft sit indtog. Generelt var niveauet højt og ikke mange snapse faldt igennem. Største overraskelse var måske at en række de klassiske snapse i den grad stadig holder og appellerer til bredden af snapsenydere. Vinderne blev dog den norske Linie i tæt kamp med netop Aalborgs jule akvavit.

Vi har testet i alt 20 snapse.Fakta box

Snapsens serveringstemperatur er efter smag og behag. Mange danskere foretrækker at drikke snapsen iskold hvilket reducerer smagen af produktet. For dem der ikke synes så godt om snaps er dette fint, men dem der vil smage snapsens nuancer bør servere den varmere typisk 10-12 grader.Aalborg Taffel Akvavit. 5 stjerner. BEDST TIL SILDEN

Akvavittens konge og den nok mest klassiske af alle snaps. Produceret siden 1864 og fast bestanddel på de fleste frokostborde. En rigtig god duft og smag af især kommen. En ren stringent snaps hvor alkoholen er yderst flot integreret. Bedste snaps til silden. 5 store stjerner.

Alkohol procent: 45

Set til omkring 120 kr.Aalborg Nordguld Aquavit. 5 stjerner.

En dyrere akvavit lavet på destillat af ægte rav. Tydelig smag af fennikel, sherry, kommen, salt og lidt rosmarin. Lagret på spanske sherryfade hvilket fornemmes og giver en blød og ren snaps i smagen. Kan serveres til kødretterne til frokosten. Flot integreret alkohol.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 164 kr.Ålborg Dild Akvavit. 4 stjerner.

En meget ren akvavit uden brug af fadlagring. Frisk i stilen med dild og citron. Tydelig duft af dild og meget frisk i smagen grunde citrus. En elegant og mild snaps velegnet til dem som ikke er de store snapsedrikkere. Står godt til især æg og rejer.

Alkohol procent: 38

Set til omkring 120 kr.Ålborg Jubilæums Akvavit. 5 stjerner.

Traditionel snaps dog med mindre brug af fad. Endnu en af klassikerne som stadig holder. Destilleret på dildfrø og med en antydning af anis, vanilje og koriander. En fyldig, fed akvavit, ren i smagen og med en god rundhed der afsluttes flot. Til stegte sild vil den være god ellers til de lidt kraftigere frokostretter.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 143 kr.Ålborg Export Akvavit. 4 stjerner.

100 år kan denne nationale akvavit fejre i år. Det er sherry der tilsættes under lagringen og giver den lidt gullige farve. En meget mild og blød snaps som nærmest får et let frugtigt udtryk i smagen. En snaps til de lette frokostretter.

Alkohol procent: 38

Set til omkring 115 kr.Linie Akvavit Christmas edition 2013. 6 stjerner.BEDSTE SNAPS

Den specielle udgave fragtes som dækslast på en rejse over 4 mdr. og lagres på sherryfade i 30 mdr. hvilket adskiller den fra den almindelige linie. Den er derfor også mere rund og har en fantastisk smag af især krydderier, citrus, vanilje og man fornemmer sherryen. En snaps til ikke for kraftige retter men utrolig flot snaps som selv ikke snapse elskere må falde for.

Alkohol procent: 41,5

Set til omkring 159 kr.Aalborg Jule Akvavit 2013. 6 stjerner.

En akvavit lavet efter klassisk opskrift. En blød krydret duft og i en fyldig fed smag af kommen, kanel og fennikel. Man fornemmer klart den er hævet en kvalitet over de øvrige Aalborg snapse. En akvavit til de kraftigere retter som sylte og flæskestegen hvor den høje alkohol kommer til sin ret. Dette er klassisk snaps når det er bedst.

Alkohol procent: 47

Set til omkring 199 kr.Holger Danske Akvavit. 4 stjerner.

En rimelig fed akvavit i konsistensen. Meget kommenpræget og en snaps til silden. Meget hård alkohol. Men lang eftersmag.

Alkohol procent: 40

Set til 80 kr. hos Skjold BurneAalborg Porse Snaps. 5 stjerner. BEDSTE SNAPS TIL OSTEN

En meget anderledes snaps med markant krydret duft. I smagen porse, rosmarin, vanilje og salt. Meget kraftig og en snaps der bør serveres til kraftige oste. For den avancerede snapsedrikker.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 120 kr.O.P. Anderson Aquavit Original. 5 stjerner. BEDSTE KØB

Den svenske konkurrent til vores egne snapse og hvilken konkurrent. En akvavit med smag af kommen, citrus, fennikel og anis. Fadlagret 8 mdr. på fad. En fantastisk balance og en blid, ren og alligevel fyldig akvavit. Fem en halv stjerne.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 140 kr.Ækvator Akvavit. 40% 4 stjerner.

Som med den mere kendte Linieaktivitet har denne også krydset ækvator, men har været lagret på Madeira egetræsfade. Ækvator Akvavit har derfor en gylden farve og har en rigtig god blød duft og en smag som er klart blandt de blideste af alle smagte snapse. Fadene dominerer dog meget og den har en parfumeret eftersmag som ikke helt fungerer.

Alkohol procent: 40

Set hos Skjold Burne 140 kr.Officers Akvavit. 4 stjerner.

En kommensnaps i den klassiske klare farve. Flot fedme og markant smag af kommen, citrus, fennikel og hvid peber. Alkoholen pænt balanceret og en ganske pæn akvavit især til prisen. En akvavit velegnet til sild.

Alkohol procent: 40

Set til 75 kr. hos LIDLSvendborg Gyden. 4 stjerner.

Duft af kommen og i stilen typisk akvavit med anis og krydderurter udover den massive kommensmag. Tilsat sherry hvilket giver den en blød frugtig eftersmag. Til prisen udmærket snaps men man savner kompleksiteten fra de bedre snapse.

Alkohol procent: 38

Set til 70 kr. hos KvicklyHolger Danske Guld Akvavit. 3 stjerner.

En mild snaps i smagen med kommen, fennikel og citrus i smagen. Meget sprittet og virker ikke som en lagret akvavit på trods af den brune farve. Muligvis tilsat sherry? Bør serveres ekstremt koldt står der på flasken og det forstås for det dæmper den meget sprittede smag.

Alkohol procent: 40

Set til 95 kr. hos Skjold BurneO.P. Anderson Økologisk Aquavit. 5 stjerner.

Akvavit der udelukkende adskiller sig fra konkurrenten ved at den er filtreret og dermed klar i farven. Er endvidere økologisk hvilket jeg dog mener originalen også er. En akvavit velegnet til især fisk.

Alkohol procent: 40

Set til omkring 140 kr.Gylden Akvavit. 3 stjerner.

En meget krydret akvavit med kommen, anis og en let sødme i eftersmagen. Fungerer ikke helt. Hertil er alkohol for dominerende og krydderierne for flygtige.

Alkohol procent: 40

Set til 75 kr. hos LIDLKlar Engen Snaps. 4 stjerner.

En meget let akvavit i stilen med kommen, anis og fennikel. Ren og ligefrem i duft og smag. En akvavit for dem som ønsker den milde udgave. Måske lidt vandig i eftersmagen.

Alkohol procent: 32

Set til 70 kr. hos Kvickly, Superbrugsen m.fl.Gylden Engen Snaps. 4 stjerner.

Den gyldne udgave er tilsat en smule Oloroso sherry. Dette giver en lidt mere krydret akvavit stadig med kommen, koriander og fennikel men med en anelse vanilje og nødder i eftersmagen. Virker mere kraftig og bestemt krydret end den klare.

Alkohol procent: 32

Set til 70 kr. hos Kvickly, Superbrugsen m.fl.Vil man prøve noget andet til frokosten kan også anbefales en grappa. Vi har sammen med snapsene testet et par stykker:Luigi Francoli Grappa Moscato. 4 stjerner.

En let og krydret grappa hvor man smager blomster, druer, krydderier. Vil egne sig godt til fisk.

Alkohol procent: 41,5

Set til 159 kr. hos SupermarcoLorenzo Inga My Grappa Chardonnay. 4 stjerner.

En blomstret let krydret duft. Parfumeret og en grappa som nok egner sig bedst krydrede salater.

Alkohol procent: 40

Set til 115 kr. (0,5 l) hos Supermarco

0 kommentarer
Vis kommentarer