Test af franske messevine

I denne uge tester vi importørernes bud på de bedste vine der præsenteres på Franske vindage, som foregår i København 8 og 9 marts.

Frankrig har gennem årtier siddet på vintronen over det meste af verdenen. Det gælder også i Danmark men i de seneste år er denne position blevet truet væsentligt af især oversøiske lande som Chile, Australien og Argentina. Lande som i store træk producerer vine på de samme druer, som man benytter i Frankrig, men hvor klimaet ofte er mere stabilt.

Dette har betydet, at man i Frankrig så småt er begyndt at vågne op og rundt omkring er startet på en innovativ proces, så Frankrig igen kan sætte sig på tronen. Dette være sig nye metoder, anderledes druesammensætninger og nye måder at se vin produktion på.

Der er en række store kendte områder i Frankrig. Bordeaux med de klassiske vine på især Cabernet Sauvignon og Merlot. Bourgogne med Pinot Noir vinene. Alsace med de sprøde hvidvine og Rhone med de mere krydrede og tungere vine. Men også i Loire produceres der nogle spændende sprøde hvidvine og omkring middelhavet rustikke men spændende rødvine som ofte er gode køb.

I forbindelse med den store franske vinmesse i København i starten af marts har vi testet importørernes egne favoritter og selvom prisniveauet ikke er lavt er kvaliteten utrolig høj.Ugens tip: Der laves en del rigtig spændende vin under klassificeringen Vin du Pays i Frankrig. Man er ikke bundet på samme måde af lokale restriktioner i denne klassificering og det giver ofte nogle meget spændende vine. Så kig efter Vin du Pays på etiketten.Sådan gjorde vi:

Importørerne som præsenterer deres vine på messen blev bedt om at indsende deres bud på deres bedste franske vin eller bedste vinkøb. 14 vine blev indsendt og vurderet. Alle vine blev vurderet blindt hvilket vil sige at det ikke var tydeligt hvad der blev smagt samt prisen. Vinene blev herefter vurderet i forhold til kvalitet og smag.

Der er Franske vindage i Pressen på Rådhuspladsen foregår d. 8 og 9 marts. Her kan man smage de anmeldte vine samt mere end 200 andre vine. Læs mere her om de franske vindage.Domaine Conte des Floris Homo Habilis 2009, Languedoc. 5 stjerner.

Vinene fra Languedoc i det sydlige Frankrig er ofte krydrede, kraftige og ofte gode køb. Denne vin er på 70% Grenache, 15% Mouvedre og 15% Syrah. En meget fyldig vin med blommer, tobak og, mørk chokolade i smagen. Flot balance og en krydret lækker vin.

Alkoholprocent: 14

Set hos Lesvrilles.com på tilbud til 150 kr.Roger Sabon Chateauneuf de Pape Reserve 2010, Rhone. 5 stjerner.

Roger Sabon er uden tvivl en af stjernerne i Rhone og man forstår det. En yderst kompleks vin med urter, lakrids og sorte kirsebær i duften og en smag af krydderurter, peber, lavendel og sorte bær. En god syre binder vinen sammen.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos vinikassevis.dk på tilbud til 1200 kr. for 6 stk.Beauvignac Chardonnay 2011, Sydfrankrig. 3 stjerner.

Ikke meget i duften, men en ganske balanceret vin i smagen med ferskener, melon og vanilje. Lidt vandig i eftersmagen.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Holte vinlager til 360 kr. for 6 stk.Beauvignac Pietpoul de Pinet 2011, Languedoc. 4 stjerner.

En vin på 100% Piguepoul. En drue man ikke så ofte støder på men som findes i Rhone samt Languedoc. Forholdsvis mørk hvidvin med smag af modne abrikoser, grapefrugt og citrus. Flot fedme og en god syre. Savner lidt i eftersmagen men en spændende vin.

Alkoholprocent: 12,5

Set hos Holte vinlager til 330 kr. for 6 stk.Guigal Cuvee Philipson 2009, Rhone. 5 stjerner. GODT KØB

Nyeste årgang og i denne udgør Syrah 60%, resten er Grenache. Masser af røde frugter i duften. En flot vin med koncentration, meget nord Rhone agtig i sit udtryk på trods af druerne er fra det sydlige. Stramme tanniner, masser af peber og røde bær. En rigtig flot vin som bør dekanteres nu og sagtens kan gemmes 4-5 år.

Alkoholprocent: 14

Set hos Philipson wine til 960 kr. for 12 stk.Domaine de Regusse Chardonnay 2011, Provence. 5 stjerner. BEDSTE KØB

Fersken i næsen og en fed fyldig Chardonnay med modne ferskner, abrikos, smør, vanilje og blomster i smagen. Man fornemmer fadet, men det dominerer ikke. Veltilpasset syre og en flot vin klar til at drikke nu.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Holte vinlager til 450 kr. for 6 stk.La Cote Marjac Chablis Premier Cru 2009. 3 stjerner.

Chablis i det nordlige Bourgogne laver idga en række af de dyreste hvidvine i Frankrig men det er desværre ikke alt der holder. Denne har en duft af citrus, flint og en smag af fersken og æbler. Savner syren, som er så utrolig vigtig i hvidvinen, hvilket gør at vinen fremstår lidt flad.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Elitevin på tilbud til 125 kr.Domaine des Lises St. Joseph 2010, Rhone. 4 stjerner.

Mindre vinområde i det nordlige Rhone hvor rødvinene oftest er på Syrah druen. Krydret duft, smag af kirsebær, brombær, krydderurter og mineraler. En flot balanceret vin som er klar til at nyde nu. Fire pæne stjerner.

Alkoholprocent: 13

Set hos Clement Vin til 179 kr.Jaboulet Gigondas Pierre Aiguille 2009, Rhone. 5 stjerner.

Vinene fra Gigondas er ofte meget krydrede, koncentrerede med en høj alkohol. Denne er ingen undtagelse og har masser af røde bær i duften, smag af blommer, sorte kirsebær, tobak, lavendel og krydderurter. En fyldig og flot balanceret vin men hvor alkoholen ikke dominerer.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Vinoble på tilbud til 149 kr.Les Plos Chenin-Colombard 2011, Aude. 3 stjerner.

En vin fra det sydligste Frankrig ikke langt fra grænsen til Spanien. Meget blomstret næse. Grapefrugt, citrus i smagen og en stram syre. Savner lidt mere dybde og kompleksitet.

Alkoholprocent: 12

Set hos Vindepotet på tilbud til 60 kr.Chateau Roumanieres Les Garries 2007, Languedoc. 3 stjerner.

Mørke frugter i duften især blommer, smag af brombær, vanilje, tobak og blomster. Stadig en hel del tannin som ikke er helt velintegreret og da den har nogle år på bagen allerede tvivler jeg må om den balanceres yderligere.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Jabecowine.dk til 588 kr. for 6 stk.Colline St. Jean Vacqueyras 2011, Rhone. 3 stjerner.

Endnu et af de mindre distrikter i det sydlige Rhone. Mørke bær i duften, brombær, violer og urter i smagen. Typisk krydret Rhone vin, men med noget hårde tanniner. En tør kort eftersmag.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos ck vente tout på tilbud til 280 kr. for 3 stk.Zind Humbrect Clos Häuserer Riesling 2008, Alsace. 5 stjerner. BEDSTE VIN

Alsace i nord står for de sprøde ofte blomstrede hvidvine. Zind Humbrect er en af kongerne i dette område og hans vine ofte sublime. Denne har en let terpentin næse efterfulgt af en smag af grønne æbler, mineraler, flint, modne pærer. En flot moden Riesling som er klar nu, men sagtens kan gemmes et årti endnu. Fem store stjerner.

Alkoholprocent: 13

Set hos Erik Sørensen Vin på tilbud til 1200 kr. for 6 stk.Domaine Mastrio Cuvee Genereux 2008, Roussillon. 4 stjerner.

Vin på Grenache, Syrah og en smule Carignan. Krydret næse med røde bær og en smag af krydderurter, brombær, sorte kirsebær, violer og tobak. En meget krydret vin i stilen, som man fornemmer har fået masser af sol, men hvor alkoholen er flot styret. Savner lidt i syren og eftersmagen.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Vinbørsen til 235 kr.

0 kommentarer
Vis kommentarer