Franske fristelser

I denne uge testes 14 vine fra Frankrig, Argentina, Chile og Italien.

Det er de franske vine der dominerer ugens vintest og der sker meget i det franske på vinfronten. Netop hjemkommet fra Frankrig oplevede jeg en række nye spændende vine fra alle kanter af Frankrig, men måske især fra Loire dalen og Sydfrankrig. I Frankrig og andre sydeuropæiske lande kan man endda smage mange af disse ”nyere” vine på restauranter, vel og mærke til priser som er langt under hvad man finder på danske spisesteder. Det er almindelig kendt, at besøger man en restaurant i Danmark og bestiller en flaske vin er den ofte ganget op med mellem 3 og 6 gange den pris den koster hos importøren. En god flaske Bordeaux kan derfor let komme til at koste godt over 1000 kr. og vi snakker vel og mærke ikke om top vinene. Og en middelmådig oversøisk vin som maximalt koster 50 kr. i indkøb skal man lige pludselig betale næsten 300 kr. for på en restaurant. I udlandet skal man derimod kun slippe maksimalt dobbelt pris og ofte er der i Sydeuropa kun lagt 20-30 % på prisen. Det betyder, at her kan man oftest kigge i den mere spændende del af vinkortet hvor man herhjemme er tvunget til at kigge i den mere ”kedelige”. Konsekvensen er at de fleste er nødt til at gå på kompromis med vinen og vælge en billigere vin end de egentlig havde lyst til. Det er synd for både maden og for folks vinoplevelser.Domaine Dupre 2010, Frankrig. 3 stjerner.

Chardonnay fra Bourgogne fra familien Dupre. Smag af fersken, citrus, æbler og mineraler. Men også en lidt stikkende eftersmag som hænger i noget tid og desværre ikke er helt behagelig.

Alkoholprocent: 12,5%

Set hos Vinens verden til 594 kr. for 6 stk.Tarapaca Gran Reserva Syrah 2010, Chile. 4 stjerner.

Større vinhus men hvor kvaliteten normalt er ganske god. Denne er ingen undtagelse og en vin på Syrah med en flot koncentration, smag af blommer, brombær og vanilje. Typisk oversøisk i stilen men balancen mellem frugt og fad holder. 14 mdr. på fad.

Alkoholprocent: 15%

Set hos Skjold Burne til 599 kr. for 6 stk.Domaine de Villemajou 2010, Frankrig. 5 stjerner.

En vin fra Corbiere i det sydlige Frankrig. På en række forskellige druer primært Carignan og Grenache. Lækker koncentreret vin med brombær, cedertræ, tobak og anelse vanilje. Man fornemmer den har fået varme men en flot syre holder den op.

Alkoholprocent: 14,5%

Set hos Vinspecialisten til 105 kr.Domaine St. Roch 2010, Frankrig. 4 stjerner.

En vin fra Fitou i det sydlige Frankrig på de tre typisk brugte druer Carignan, Grenache og Syrah. En ligefrem vin med et krydret udtryk af især kirsebær og brombær i smagen. Til prisen bestemt i orden.

Alkoholprocent: 14%

Set hos Kjær & Sommerfeldt til 65 kr. på tilbud.Mont Rochelle Syrah 2008, Sydafrika. 4 stjerner.

En spændende og veltillavet Syrah i den varmere stil fra Franschhoek i Sydafrika. Peber, brombær og vanilje pakket ind i en rimelig koncentration. Men til prisen må man forvente mere kompleksitet.

Alkoholprocent: 14,5%

Set hos Holte vinlager til 960 kr. for 6 stk.Colpetrone Montefalco Rosso 2009, Italien. 4 stjerner.

Vin på primært Sangiovese men også med Merlot og Sagratino. En vin med et markant bittert udtryk man ofte finder i italiensk vine. Kirsebær, let mineralitet, peber og violer i smagen. En spændende vin til ikke for kraftig mad.

Alkoholprocent: 14%

Set hos Erik Sørensen Vin til 660 kr. for 6 stk.Rocca Ducale 2011, Italien. 3 stjerner.

Vin på Nero d’Avola fra Sicilien. En noget syntetisk duft og smagen domineres af kirsebær og krydderier. En ikke specielt kraftig vin hvor man dog savner noget mere kompleksitet og et mere krydret udtryk, som man normalt finder i disse vine.

Alkoholprocent: 13,5%

Set hos SPAR m.fl. til 55 kr.Pagus Bisano Amarone della Valpolicella 2009, Italien. 3 stjerner.

Amarone er pt. danskernes foretrukne vin men det er langt fra alle der holder. Denne har en sødlig duft af kogte blommer, smag af brændte kirsebær og kirsebærsten. Virker lidt overstyret i forhold til fadet.

Alkoholprocent: 15%

Set hos Kvickly til 149 kr. på tilbud.Catena Malbec 2010, Argentina. 5 stjerner. Bedste vin.

Et af de absolut bedste huse og generelt vine der altid holder. Duft af blommer og mørke frugter. Flot balanceret frugtig smag med et let pebret udtryk. Fem store stjerner.

Alkoholprocent: 13,5%

Set hos Philipson wine til 1200 kr. for 12 stk.Domaine Lafage Grenache 2010, Frankrig. 5 stjerner. Bedste køb.

Vin på Grenache fra det sydlige Frankrig tæt på Pyrenæerne. En let men lækker krydret vin med smag af brombær, tobak, kirsebær og violer. Frugtig stil ikke for tung men med en god balance og prisen betyder den får en ekstra stjerne.

Alkoholprocent: 14,5%

Set hos vinikassevis.dk til 420 kr. for 6 stk. 14,5%Les Hauts de Janeil Syrah & Grenache 2011, Frankrig. 3 stjerner.

Vin fra det sydlige Frankrig på Syrah og Grenache i den unge stil uden for meget fad. Masser af røde frugter og en meget ligetil vin som dog ikke hæver sig over gennemsnittet.

Alkoholprocent: 13,5%

Set hos Vinoble til 69 kr.Saint Vincent Cotes du Rhone Villages Visan 2007, Frankrig. 3 stjerner.

Ikke meget i duften. En meget krydret vin i smagen med kirsebær men også en markant tørhed i afslutningen.

Alkoholprocent: 13,5%

Set hos Superbest til 140 kr. for 3 stk.Les Garrigues Grande Reserve Syrah 2011, Frankrig. 4 stjerner.

En ung frugtig vin fra det sydlige Frankrig på Syrah. Smag af brombær, skovbær med et let krydret og frisk udtryk. En vin der bør nydes nu.

Alkoholprocent: 13,5%

Set hos Haller vine til 85 kr.Chateau Haut Pouguan Cuvee Prestige 2009, Bordeaux. 3 stjerner.

Klassisk bordeaux men i den lette ende især taget årgangen i betragtning. Brombær, solbær, peber og grøn peber. Rimelig afrundet tannin.

Alkoholprocent: 13%

Set hos AHvin.dk til 828 kr. for 12 stk.kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen