Kan man drikke kinesisk vin?

Ekstra Bladet anmelder hver måned en række anderledes vine fra enten mindre vinlande, anderledes druer eller vine som har en skæv fortælling.

Når vi skal vælge vine så sværger vi altså typisk til et måske to lande, et par velkendte druer og det er det. Det betyder at man uge efter uge går efter de samme vine, områder og druer. Dette bliver så primært Italien, Frankrig og druerne er Cabernet Sauvignon, Merlot eller Sangiovese.

Konsekvensen af dette bliver at det giver meget trange kår for alle de andre spændende vine som findes.

Og der er meget mere! Vine fra små vinlande som Østrig, Israel, New Zealand, Marokko. Der er spændende druer som Bobal, Macabeo, Gruner Veltliner, Muller Thurgau. Der er økologiske vine, der er biodynamiske vine og der er vine uden tilsætningsstoffer. Vinlande, druer og produktionsmetoder som kun de færreste kender.

Som vinmedie vil vi gerne gøre et slag for de mere skæve vine. Derfor vil vi fra nu af hver måned anmelde en række anderledes vine fra enten mindre vinlande, anderledes druer eller vine som har en skæv fortælling.Lagarde Syrah 2009, Mendoza, Argentina. Vinmonopolet 100 kr. 5 stjerner.

En meget krydret og spændende vin på Syrah med især meget peber. Flot balance og varm i stilen. Ikke ofte man ser Syrah fra Argentina men det fungerer. Er en anelse mere frugtagtige end f.eks. i Rhone men det lidt kølligere klima i Mendoza hvor denne vin er dyrket fungerer rigtig godt.Chateau de Caladroy Cuvee la Juliane 2005, Roussilon, Frankrig. Set hos Holte vinlager til 600 kr. for 6 stk. 4 stjerner.

Frugtig vin med en rimelig koncentration. Blommer, krydderier især. Et noget overste distrikt hvor der ofte findes gode vine til prisen.Chateau Hansen 2009, Gobi provinsen, Kina. 4 stjerner. Set hos Nicvin til 119 kr.

Ikke ofte vi tester vine fra Kina. Men produktionen er stigende og Kina er nu 8 mest producerende land i verden. Dette er en vin på Gernischt druen som er en ældre fransk drue næsten glemt i Europa. En vin i den kølige stil, peber, blåbær, jord, god syre noget tannin men er klar til at drikke. Beviser at man godt kan lave vin i Kina, men at der også er en vej endnu til stjernerne.Chateau Hansen Cabernet Gernischt 2010, Gobi provinsen, Kina. 4 stjerner. Set hos Nicvin til 69 kr.

Man fornemmer klart Cabernet Sauvignon og solbær. Ganske god balance og en vin i den lettere ende men med en god smag. Lidt hård og bitter eftersmag. Men til prisen et ganske hæderligt glas vin.Les Hauts de Montfort ”Les Megalithes” 2009, Minervois, Frankrig. Vinmonopolet: 840 kr. for 12 stk. 5 stjerner.

Spændende vin nede fra hjørnet af Frankrig mod Spanien og markederne vendt mod middelhavet. Vin på Grenache og Syrah med en lækker duft, masser af røde bær og krydderier i smagen. En let brændt tone men som virker behagelig. Flot balance. Spændende vin fra mindre område man ikke ser så ofte i Danmark og det er ærgerligt.