Juni: De 6 "skæve" vine

Ekstra Bladet anmelder hver måned 6 anderledes vine fra enten mindre vinlande, anderledes druer eller vine som har en skæv fortælling.

Når vi skal vælge vine så sværger vi altså typisk til et måske to lande, et par velkendte druer og det er det. Det betyder at man uge efter uge går efter de samme vine, områder og druer. Dette bliver så primært Italien, Frankrig og druerne er Cabernet Sauvignon, Merlot eller Sangiovese.

Konsekvensen af dette bliver at det giver meget trange kår for alle de andre spændende vine som findes.

Og der er meget mere! Vine fra små vinlande som Østrig, Israel, New Zealand, Marokko. Der er spændende druer som Bobal, Macabeo, Gruner Veltliner, Muller Thurgau. Der er økologiske vine, der er biodynamiske vine og der er vine uden tilsætningsstoffer. Vinlande, druer og produktionsmetoder som kun de færreste kender.

Som vinmedie vil vi gerne gøre et slag for de mere skæve vine. Derfor vil vi fra nu af hver måned anmelde 6 anderledes vine fra enten mindre vinlande, anderledes druer eller vine som har en skæv fortælling.

Chateau Tour Grise brut 2000 non-dosé, Saumur. Frankrig. Set hos Vinimperiet.dk til 87 kr. 5 stjerner.

Biodynamisk producent fra Saumur i Frankrig. Vinlavet på Chenin Blanc og modnet 8 år inden bund og aftapning. Dette giver en mørk og meget smagfuld vin med lidt appelsin, nødder og en anelse kardemomme. Fine bobler og til prisen et fund hvis man ønsker en mousserende vin til maden. Fem store stjerner.Nicolas Reau Pompois Anjou 2008. Frankrig. Set hos Vinimperiet.dk til 128 kr. 4 stjerner.

En naturlig vin hvor man ikke har brugt svovl. Endvidere biodynamisk landbrug. 100 Cabernet Franc. Lidt speciel duft nærmest af kamfer. En ganske behagelig vin som er flot afrundet. Ikke så kraftig og kølig i stilen. Røde bær og en del krydret. Flot balance og klar til at drikke nu.Inniskillin Chardonnay Founders Res. 2007, Canada. Set hos Vinspecialisten til 208 kr. 5 stjerner.

Det er bestemt ikke ofte man støder på vine fra Canada og mange undres nok over det er muligt at lave vine i dette forholdsvis køllige land. Men omkring Toronto laver man en række rigtig gode hvid- og dessertvine. Dessertvinene er vidt berømte men også meget bekostelige. Derimod ser man nogle forrygende gode Chardonnay hvidvine. Typisk i den køligere stil med masser af fylde men uden brug af så meget fad.Lumiere, Gerad Depardieu 2002, Marokko. Set hos Vinspecialisten til 335 kr. 5 stjerner.

Der vil utvivlsomt dukke flere vine op fra det nordlige afrika i fremtiden. Jorden er billig, klimaet meget stabilt, arbejdskraften billig og sikrer man en vandforsyning er der gode muligheder for at lave gode vine.

Denne vin fra den franske skuespiller Depardieu er en meget kraftig vin men også rigtig spændende. Mørke blommer dominerer i den meget koncentrerede vin.Aly Durh Riesling Palmberg 2004, Luxembourg. Set hos Strobel Vin til 119 kr. 5 stjerner.

Jeg har netop rejst rundt i Luxembourg og var overrasket over så meget god vin der her findes. Og sammenlignet med især tyskland som vinene minder om kan de bedste sagens klare sig. Og så vel og mærke til priser som er ganske fornuftige. Mme Aly Duhr blev etableret i 1872 og er et af Luxembourgs ældste og bedste vinerier. De 8 hektar stejle vinmarker ligger ned til Moselle flodenog er primært plantet med Riesling men også Gewurztraminer og AuxerroisAly Durh Crement, Luxembourg. Set hos Strobel Vin til 129 kr. 5 stjerner.

Også på de boblende kan Luxembourg være med. Denne har fine bobler, en god kraftig smag som vil stå godt til mad. I forhold til en ægte champagne gør denne det rigtig flot og endda til en helt anden pris.0 kommentarer
Vis kommentarer