Weekendens bedste australske vine

Vintesten har i denne uge koncentreret sig om vinene fra down-under. Vi har testet 22 australske vine

Australien er et kolosalt stort land men det er kun en mindre del som er velegnet til vinproduktion. Over 90 % af alle vinene kommer fra nederste højre hjørne ”South Eastern Australia" og resten fra et mindre område i det vestlige Australien. Hvad de fleste dog ikke forbinder med australsk vin er den store kompleksitet i udbuddet af vine. Mange forbinder australsk vin med fyldige Chardonnay vine eller varme, marmeladeagtige Shiraz vine. Men der er et betydelig større udbud af andre typer vine på alle mulige druer og både i den varme og kølige stil. Ja selv spændende sherry og portvinsagtige vine produceres og endda i en rigtig god kvalitet.

Man begyndte allerede at producere vin i 1788 og selvom det primært var hverdagsvin har man en lang og historisk vintradition. Den største udfordring er dog den overproduktion af især billige lidt ligegyldige vine som oversvømmer markedet og som er med til at presse opfattelsen af australsk vin ned.

Australien kan groft set opdeles i 5 vinregioner; New South Wales, Victoria, South Australia, Western Australia og Tasmanien.

New South Wales er det nordligste vinområde og har generelt været et varmt og relativt vanskeligt område at dyrke vin i. Hunter Valley er det mest kendte område i området og her kan man i bakkerne, finde spændende og meget lagringsvenlige Semillon vine samt Shiraz vine i den køligere tone som i stil minder om de nordlige Rhone vine.

Victoria er området omkring Melbourne på Australiens sydlige østkyst. Området blev ramt af vinpesten og næsten alle stokke måtte rives op. Både kulturen og stokkene er derfor ikke så gamle her, som i andre dele af Australien. Især bør man holde øje med vinene fra Yarra Valley som måske er de mest spændende vine pt. Det er især Pinot Noir og Chardonnay i den køligere stil. De bedste værdige konkurrenter til de bedre Chablis og Bourgogne vine.

South Australia er den region, der producerer mest vin i Australien og 45% af alt vin kommer herfra. Langt det mest af den mængde bag-in-box vin vi møder kommer herfra men derudover producerer man også nogle af de kraftigste Shiraz vine især fra områder som Barossa Valley, Coonawarra, Eden Valley, McLaren Vale og Pathaway. Den mest kendte er Penfolds Grange, der går for at være Australiens bedste vin (i hvert fald den dyreste!).

Western Australia ligger i den sydvestlige del af Australien. Det er især vinene fra Margaret River som vi støder på og en række producenter laver nogle af Australiens bedste Cabernet Sauvignon vine her. Men også Chardonnay vinene er ofte gode. 5 % procent af alle Australiens vine kommer herfra, men omkring 30% af alle hæderspriserne tildeles vinene fra denne vestlige del.

Tasmanien. Tasmanien er uden tvivl det køligste område og det er derfor primært de hvide samt mousserende vine der produceres her. Øen som arealmæssigt er større end Danmark, har mange bjerge og store dele er helt ufremkommelig, da der ikke eksisterer veje. Men ingen tvivl om at det er et område man bør lægge mærke til fremover.Fakta

Beplantet vinareal: 148,509 ha

Total produktion: 1,073,127 mio. l vin

Export til Danmark: 15.9 mio. l (2009)

Position i Danmark (markedsandel):6 (9,2 %)

Fordeling rødvin/ hvidvin: 55% / 45 %

Druerne

Stort set alle kendte druer findes i Australien. De fleste rødvine laves på Shiraz (kendt som Syrah i Frankrig), Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir men selv Nebbiolo, Tempranillo, Grenache findes flere steder. De vigtigste hvide sorter er Chardonnay, Semillon, Riesling og Sauvignon Blanc.

Klima & årgangene:

Klimaet er den helt store faktor når man snakker om vindyrkning i Australien. Voldsomme temperaturer og manglende nedbør er den største trussel for australsk vin. Og grundet det forholdsvis varme klima, ser man ikke de helt store forskelle på forskellige årgange. Der kan dog være meget varme år, hvor vinene kan virke meget voldsomme og miste noget af deres elegance. Kigger man mod de køligere områder vil årgangene adskille sig mere.

Vi har testet 22 vine fra Australien. Interessant er det især at australierne har taget skruelåget til sig og stort set alle vinene i ugens test havde denne praktiske lukning.Wallace by Ben Glaetzer 2010, Barossa. 5 stjerner.

En kraftig, men velbalanceret Shiraz vin med sorte bær, violer og strejf af vanilje i smagen. På trods af en høj alkohol er denne velintegreret i vinene. Server den lidt kølig.

Alkoholprocent: 15,1

Set hos wine.dk til 169 kr.Ceravolo Petit Verdot 2010, Adelaide Plains. 5 stjerner. GODT KØB

En næsten sort og meget fyldig vin med smag af blommer, sorte kirsebær, tobak, læder og vanilje. På sent høstet Petit Verdot som sjældent bruges alene. En flot balance og en alkohol velintegreret. Let sødme i eftersmagen.

Alkoholprocent: 15

Set hos Holte vinlager til 660 kr. for seks stk.Thorn-Clarke Terra Barossa Shiraz 2010, Barossa. 5 stjerner. GODT KØB

En sort vin med duft af violer, smag af sorte kirsebær, rødt kød, violer, kanel og et strejf vanilje. En fyldig vin men på den anden side elegant med en kniv skarp balance. Fem store stjerner.

Alkoholprocent: 15

Set hos Skjold Burne til 599 kr. for seks stk.Tintara Cabernet Sauvignon 2010, South Australia. 4 stjerner.

Let grønlig tone i næsen og i smagen solbær, brombær og vanilje. Typisk oversøisk i stilen med et markant fadpræg. Til prisen et udmærket køb.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbrugsen på tilbud til 50 kr.Penfolds Thomas Hyland Cabernet Sauvignon 2009, South Australia. 4 stjerner.

Penfolds er en af de største og mest kendte huse i Australien, især kendt for ikon vinen Grange. Denne vin er fra druer i det sydlige Coonawarra, McLaren og Robe og er en klassisk oversøisk Cabernet i stilen med solbær, krydderier og vanilje. Fin balance og pæn lang eftersmag.

Alkoholprocent: 14

Set hos Vinspecialisten 150 kr.D’Arenberg The Jum Stump Sticky Chardonnay 2010, McLaren Vale. 5 stjerner. UGENS BEDSTE KØB

Chester Osborn er en karismatisk og spændende vinmager på d’Arenberg, som er blandt Australiens bedste vinhuse. Denne vin er på senthøstet Chardonnay og har masser af modne abrikoser, honning og blomster i smagen. En rigtig lækker vin med en god balance mellem frugt og syre. Til udsalgsprisen et fund. Fem af de store stjerner.

Alkoholprocent: 12

Set hos Erik Sørensen Vin på tilbud til 70 kr. (0,37 l)Wakefield Jaraman Shiraz 2010. Clare Valley. 6 stjerner. UGENS BEDSTE VIN

Fra det lidt køligere område Clare Valley kommer denne utrolig flotte vin som med smag af sorte blommer, kirsebær, violer, mørk chokolade er en af de bedst balancerede vine jeg har fået længe fra disse kanter. Vel er den ikke billig, men den er hver en krone værd og mere til. Server den let afkølet.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos vinogvin.dk til 175 kr.Wolf Blass Presidents Sell. Cabernet Sauvignon 2010, South Australia. 4 stjerner.

En meget fyldig og jammy Cabernet Sauvignon i den meget varme og oversøiske stil. Brombær, overmodne solbær, vanilje og krydderier. En let sødlig afslutning.

Alkoholprocent: 14

Set hos Bilka på tilbud til 119 kr. for to stykFirst drop Mothers Milk 2011, Barossa. 4 stjerner.

Klassisk Shiraz i den varmere stil fra Barossa. Blommer, brombær, marmelade, mørk chokolade og vanilje. Flot afstemt alkohol, men der savnes mere syre. Vin til en stor oksebøf.

Alkoholprocent: 14

Set hos philipsonwine.dk til 1200 kr. for tolv stk.Hewitson Miss Harry 2011, Barossa. 4 stjerner.

Vin på Grenache, Syrah og Mouvedre og kendt som GSM i Australien. En krydret kraftig vin med smag af brombær, krydderurter og vanilje. Typisk oversøisk i stilen hvor man fornemmer en del sol.

Alkoholprocent: 14

Set hos Erik Sørensen Vin til 780 kr. for 6 stk.Cimarosa Cabernet Sauvignon 2012, Southeastern Australia. 1 stjerner.

Ingen duft og en kemisk let sødlig smag af røde frugter og varm vanilje. Den fungerer ikke! Balancen mellem frugt og fad savnes. Ingen syre og friskhed.

Alkoholprocent: 14

Set hos LIDL til 45 kr.Milton Park Shiraz 2010, South Australia. 3 stjerner.

En typisk Shiraz i den oversøiske marmeladestil med modne brombær, blommemarmelade, svesker og vanilje. En hel del sødme og en svag syre. Bør serveres lidt kølig.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Skjold Burne til 449 kr. for seks stk.Tintara Shiraz 2011, South Australia. 3 stjerner.

Lidt neutral duft og i smagen brombær, kirsebær, peber og vanilje. En jævn og udmærket vin der holder hvad den lover, men ikke mere.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbrugsen på tilbud til 50 kr.The Lucky Country Shiraz 2011, South Australia. 3 stjerner.

På druer både fra Barossa og McLaren Vale. Fyldig og tæt vin med smag af kirsebær, blommer, tobak og vanilje. En del syre som dominerer for meget. Kort eftersmag.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos philipsonwine.dk til 1080 kr. for tolv stykBanrock Station Shiraz 2012, Southeastern Australia. 3 stjerner.

Et sødlige let krydret duft og i smagen brombær, lakrids og vanilje. Meget varm i stilen og en noget tør afslutning.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Føtex på tilbud til 85 kr. for to stykNugan Third Generation Cabernet Sauvignon 2011, Southeastern Australia. 4 stjerner.

Nugan er et stort hus og der laves mange kvaliteter. I denne som er en af basisvinene en duft af modne solbær og i smagen fortsættes med masser af vanilje, brombær og krydderier. Lidt vandig og kort eftersmag, men ellers pæn vin til udsalgsprisen.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbest på tilbud til 129 kr. for tre stykPenfolds Private Release Shiraz Cabernet 2012, Southeastern Australia. 3 stjerner.

Et typisk blend af disse to druer ses ofte på disse kanter og oftest i de billigere vine. Penfolds er et af de mest respekterede huse, men deres basisvin er ikke specielt spændende. Udmærket balance men generelt noget neutral.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Vinspealisten på tilbud til 390 kr. for seks styk30 Mile Cabernet Sauvignon 2010, Australia. 4 stjerner.

En markant duft af solbær og i smagen fortsættes solbærsmagen blandet med brombær, krydderier og vanilje. Fin balance og en klassisk Cabernet i den varme stil. Tør kort eftersmag.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbest på tilbud til 125 kr. for to stykField Keeper’s Block Chardonnay 2012, Barossa. 4 stjerner.

En fyldig og mørk Chardonnay med smag af fersken, abrikos og vanilje. En vin der bør serveres til mad. Savner lidt i dybde og syren virker lav. Men til udsalgsprisen en udmærket vin.

Alkoholprocent: 13

Set hos Superbest på tilbud til 129 kr. for tre stykCimarosa Chardonnay 2012, South Eastern Australia. 3 stjerner.

Ikke megen duft og i smagen citrus, melon og fersken. Lidt neutral og frugten træder ikke rigtig frem. En noget jævn vin.

Alkoholprocent: 13

Set hos LIDL til 35 kr.Wakefield St. Andrews Cabernet Sauvignon 2006. Clare Valley. 5 stjerner.

Clare Valley er et lidt køligere område og vinene er ofte mere elegante herfra. Denne er et godt eksempel. En næsten sort vin med en solbær eksplosion i smagen blandet med krydderier, vanilje og blomster. En moden fyldig vin klar til at nyde nu.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos vinogvin.dk til 299 kr.Nugan Cabernet Sauvignon Alcira Vineyard 2009, Australien. 4 stjerner.

Klassisk Cabernet vin med masser af solbær i både duft og smag. Peber, lakrids, krydderier og vanilje. En anelse grønne toner, men fyldig velbalanceret vin.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos vinikassevis.dk til 600 kr. for seks styk