Oversøisk dominans

I denne uge tester vi 11 vine fra det meste af verden

Denne uges vintest var især domineret af vine fra de oversøiske lande som Chile, Argentina og USA. Og de klarede sig generelt flot. Klimaet i disse lande er generelt varmt og stabilt, hvilket gør, at der er mindre variation mellem årgangene, og druerne bliver mere modne, hvilket i sidste ende ofte ender med fyldigere og kraftigere vine, end man finder i mange europæiske vine. Selv på de samme druer. Måske kan man savne elegancen og kompleksiteten en gang imellem, men til gengæld får man ofte vin af god kvalitet til ikke mindst en god pris. Vinderen blev en forrygende god Cabernet Sauvignon fra det lidt køligere Washington State i det nordvestlige USA.

Ugens tip: Selv om de oversøiske vinlande især er kendt for brugen af de internationale druer har hver især deres egne druer, som de har dyrket i årtier, og som ofte er spændende vine. Prøv en Zinfandel fra Californien, en Carmenere vin fra Chile, en Malbec fra Argentina eller en Pinotage fra Sydafrika.Læs også: Kom til franske vindageD’Arenberg The stump 2010, Australien. 4 stjerner.

D’Arenberg er ledes af måske Australiens mest karismatiske vinmager Chester Osborn. Niveauet er højt og vinene ofte voldsomme i udtrykket. Denne en af husets basisvine er en meget fyldig Shiraz-vin med antydning af marmelade, blommer, vanilje og peber. I den typiske varme sydaustralske stil, dog med en god syre til at stå imod.

Alkoholprocent: 14,2

Set hos Erik Sørensen Vin til 420 kr. for 6 stk.Angove Chalk Hill Blue Cabernet Shiraz 2011, Australien. 3 stjerner.

Der produceres meget god vin i Australien, men desværre en del vin i den meget varme stil. Denne har en let sødlig duft og i smagen forsættes med søde kirsebær, violer og vanilje. Bliver hurtig lidt kvalm. Især når syren ikke er kraftig nok til at stå imod.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos nemlig.com til 50 kr.Manara Le Morete Valpolicella Ripasso 2009, Italien. 4 stjerner.

Duft af kirsebærsten og en smag røde kirsebær, vanilje, blomster og bitre nødder. God balance og lang eftersmag. Fire store stjerner.

Alkoholprocent: 14

Set hos Føtex til 135 kr. for 2 stk.Nugan Alfredo Dried Grape Shiraz 2010, Australien. 4 stjerner.

En næsten sort vin med markante vanilje toner i næsen. En meget koncentreret, men også meget fad domineret vin med vanilje, sødme, blommer. Kræver næsten en rød bøf.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Superbest på tilbud til 80 kr.Fabiano Valpolicella Ripasso 2009, Italien. 5 stjerner.

Masser af kirsebær i duften og i smagen en vellavet ripasso med kirsebær, violer, krydderier og kirsebærsten. Saftig og lang eftersmag. Flot vin og bedre end mange Amarone-vine.

Alkoholprocent: 14

Set hos Skjold Burne til 600 kr. for 6 stk.Duette Cabernet Carmenere 2010, Chile. 4 stjerner. UGENS BEDSTE KØB

Let eukalyptus i duften mens det er solbær, brombær, peber og vanilje der dominerer smagen. En typisk oversøisk vin i stilen men ganske veltillavet. Til udsalgsprisen får man meget for pengene.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Kvickly til 119 kr. for 2 stk.Viu Manenet Malbec San Carlos 2010, Chile. 3 stjerner.

En næsten sort vin, men noget lukket i næsen. Mørke frugter især blommer, peber og vanilje i smagen. Savner noget mere kompleksitet, og der er stadig en vej fra at nå Malbec-vinene fra naboen Argentina.

Alkoholprocent: 15

Set hos Philipson wine til 960 kr. for 12 stk.Chateau St. Michelle Cabernet Sauvignon 2010, USA. 5 stjerner. UGENS BEDSTE VIN

Det er ikke ofte, vi støder på vine fra USA uden for Californien, men det er ærgerligt, for der laves fremragende vine bl.a. i Oregon og Washington State. Denne fra sidstnævnte stat på Cabernet Sauvignon er en flot frugtig vin med masser af solbær, peber og krydderier. Flot balance og en blød finish. Fem store stjerner.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Vinens Verden til 834 kr. for 6 stk.Pierre Andre Beaune 1er Cru 2009, Bourgogne, Frankrig. 4 stjerner.

Hindbær i duften og en smag af jordbær, skovbund, blomster. Stadig en del tannin og en noget tør finish i vinen. Kan med fordel gemmes nogle år endnu, men generelt et godt glas klassisk bourgogne.

Alkoholprocent: 13

Set hos Holte vinlager til 199 kr.Castello di Ama Chianti Classico 2008, Italien. 5 stjerner.

Et svært år i Chianti, og Castello di Alma måtte droppe deres enkeltmarksvine. Druerne fra disse marker indgår derfor i basis Chianti-vinene. En klassisk Chianti i den bedre ende med mørke frugter, tobak, læder og markante tørre tanniner. Rimelig lang eftersmag. En vin, der bør dekanteres.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Jysk Vin på tilbud til 159 kr.Fiorine Toscana Rosso 2011, Italien. 4 stjerner.

En meget frugtig vin med brombær, blommer, tobak og vanilje. Flot balance og en meget ligefrem vin til at drikke nu, mens frugten er så frisk og tilgængelig.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Skjold Burne på tilbud til 70 kr.

0 kommentarer
Vis kommentarer