Weekendens bedste vine

Bordeaux problemer blev i den grad udstillet i ugens vintest. Vi har i denne uge anmeldt 28 vine.

Ugens vintest udstiller med tydelighed de problemer som det klassiske område Bordeaux står overfor. De seneste år har vejrliget ikke været med området og det betyder, at vinene generelt er spinkle med grønne toner og mange af dem ganske uinspirerende. Når man så bliver præsenteret for vine, på de samme druer fra oversøiske lande som Chile, forstår man med tydelighed, hvilken udfordring det må være. I Chile og andre oversøiske lande er klimaet varm og stabilt og her er det mere et spørgsmål om at sikre at druerne ikke bliver for modne. Men lykkes det, får man ganske fyldige og frugtdrevne vine til priser, som må give vinbønderne i Bordeaux grå hår i hovedet.  Og netop sådan en vin blev ugens bedste køb, hvor der dog var oprejsning til en klassiker, nemlig barbera druen fra Piemonte som i ugens udgave er ganske forrygende.

 

 

Primitivo Salento 2012, Italien. 2 stjerner.

En duft af varme bagte krydderier. I smagen bitre kirsebærnoter, timianblomst, søde toner pakket ind af en spids syre. Ikke særlig koncentreret i stilen og med en noget brændende alkohol.

Alkoholprocent: 14

Set hos LIDL til 43 kr.

 

 

Ameleto 2012, Italien. 4 stjerner.

Vin fra Salento i det sydlige Italien på negroamaro. Fyldig krydret vin med modne kirsebær i duften. Peber krydret med kirsebærsten, brombær, lakrids og violer i smagen. Ganske velbalanceret pæn vin til prisen.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos Kvickly på tilbud til 50 kr.

 

 

Chateau De Marsan 2012, Frankrig. 3 stjerner.

Fra Cadillac i Bordeaux som ligger lidt inde i landet ved floden Gironde. 2012 var et svært år i Bordeaux og det fornemmes også i denne vin. Grønne toner i duften og i smagen solbær, peber, grøn peber pakket ind i knastørre tanniner. Ikke specielt fyldig og udstiller i den grad de udfordringer man står med i området.

Alkoholprocent: 13

Set hos EuroSPAR til 120 kr. for to styk

 

 

Arc du Rhone 2012, Frankrig. 4 stjerner.

Klassisk Cotes du Rhone med det krydrede udtryk i specielt duften. Brombær, peber, lavendel, timian og vanilje i smagen. Lidt kort afslutningen men ellers en ganske pæn balanceret vin.

Alkoholprocent: 14

Set hos Superbest til 89 kr. for to styk

 

 

Toltén Cabernet Sauvignon Reserva 2012, Chile.  5 stjerner. UGENS BEDSTE KØB

Fra Colchagua dalen kommer denne flotte cabernet sauvignon. I duften masser af solbær som fortsætter i smagen med peber, kørvel, kaffe og vanilje. Måske ikke den mest komplekse vin men den hænger virkelig flot sammen. Hvis jeg sad i Bordeaux ville jeg blive bekymret når man ser hvad man til prisen kan frembringe her.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos wine.dk til 85 kr.

 

 

Simonsig Cabernet Sauvignon Shiraz 2012, Sydafrika. 4 stjerner.

Klassisk hus fra Stellenbosch tæt på Simonsig bjergene hvorfra huset har taget sit navn. Cabernet og Shiraz komplimenterer hinanden, flot men det er ikke altid det lykkes. Det gør det her, hvor koncentreret varm frugt med især brombær, et yderst krydret udtryk, en pæn underliggende syre og bløde venlige tanniner gør denne vin til et ganske pænt glas vin. Fire pæne stjerner.

Alkoholprocent: 14

Set hos Vinoble på tilbud til 65 kr.

 

 

Wakefield Shiraz 2012, Australien. 5 stjerner.

Fra det køligere Claire Valley kommer den Shiraz, som i farven er næsten sort og i udtrykket har et animalsk, blomstret udtryk. Blommer, brombær, masser af peber, røget pølse og violer i smagen. En flot stram syre og til prisen et ganske pænt glas som er sine fem stjerner værd.

Alkoholprocent: 14

Set hos vinogvin.dk til 89 kr.

 

 

Marc Kreydenweiss Perrieres 2011, Frankrig. 4 stjerner.

Kreydenweiss er især kendt fra Alsace, men har nu købt marker sydpå som dyrkes biodynamisk. Blend af mouvedre, syrah, grenache og carignan fra Costers de Nimes i det sydlige Frankrig. Det biodynamiske fornemmes i høj grad i vinen som har et urtet, animalsk præg med svampe, modne bær og krydderier. En spændende vin, men som jeg synes savner lidt syre og derfor hurtigt fremstår en anelse flad i stilen.

Alkoholprocent: 13,8

Set hos eriksorensenvin.dk til 600 kr. for seks styk

 

 

Dehesa La Granja 2007, Spanien. 4 stjerner.

Fra Ribera del Dueros nok mest klassiske producent Alejandro Fernández. Tydelige modne intense toner i duften af svampe og cigarkasse. Smagen lever ikke helt op til duften, men tyttebær, let røg, tobak, læder og vanilje fornemmes. Savner lidt i koncentrationen og lidt vandig afslutning. Alkoholen lidt brændende. Men til prisen bestemt i orden, men også en vin der bør drikkes snart.

Alkoholprocent: 14

Set hos philipsonwine.com til 840 kr. for tolv styk

 

 

Arzuaga Crianza 2010, Spanien. 5 stjerner.

Endnu en af de klassiske vine fra Ribera del Duero. Primært på tempranillo, men med en smule cabernet sauvignon og merlot. 16 mdr. på fad. Frugtig animalsk i udtrykket. Brombær, læder, tørret skinke, cigar, muschelkalk og strejf vanilje i smagen. Kødfuld i udtrykket og vellykket vin fra den gode 2010 årgang.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos jyskvin.dk til 179 kr.

 

 

Clos Les Fites 2004, Spanien. 5 stjerner.

Blend af primært Garnacha med Carinena, Cabernet Sauvignon og lidt Syrah fra et af områdets ældste vinhuse. Masser af brombær, lakridsrod, timian, peber og krydderier i denne meget velbalancerede Priorat som viser hvorfor området er blevet så meget kult. Fyldig og animalsk men flot styret af en skarp syre. Moden og klar nu. Fremragende køb.

Alkoholprocent: 15

Set hos d-wine.dk til 834 kr. for seks styk

 

 

Momo Pinot Noir 2012, New Zealand. 5 stjerner.

Meget oversøisk Pinot i stilen men det gør intet, tværtimod. Især når den fungerer så godt som denne. Vælter op af glasset med hindbær og jordbær og fortsætter i smagen med vilde blomster, ribs, tavlekridt og vanilje. Nyd den nu til ikke for kraftig mad. Fem pæne stjerner.

Alkoholprocent: 13

Set hos Vinspecialisten til 600 kr. for seks styk

 

 

Viñalba Rosé 2014, Argentina. 5 stjerner.

Årets første vin fra 2014 i vores test. Og selvfølgelig fra Argentina hvor høsten skete for 6 måneder siden. Det er grenache som danner basis for denne rosé. Meget frugtig i stilen med jordbær i duften og i smagen ribena, hvid peber og hvide blomster. Let sødme i afslutningen. Velfungerende vin til en af de sidste sommerdage. Får en ekstra stjerne for tilbudsprisen.

Alkoholprocent: 13

Set hos laudrup.dk til 414 kr. for seks styk

 

 

Sovrana Barbera d'Alba 2011, Italien. 5 stjerner.   UGENS BEDSTE VIN

Sikke en kirsebærbombe både i duft og smag. Blandet med lakrids, violer, tjære, kirsebærsten og vanilje. Fyldig og ganske flot barbera som i den grad adskiller sig fra de ofte uspændende vine der findes på denne drue. Så de ekstra 40-50 kr. er bestemt pengene værd. Lang frugtig afslutning.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos Skjold Burne til 200 kr. for to styk

 

 

Gemma Barolo 2010, Italien. 5 stjerner.

En lys nebbiolo fra 2010, som tegner til at blive et særdeles godt år. Kirsebær, kamfer, peber, salt lakrids, jod og vanilje i smagen. Klassisk Barolo i udtrykket og selvom de lidt hårde tanniner stadig fornemmes skal de nok integreres i løbet af nogen år. Lang let tør afslutning. Til prisen bestemt et godt køb.

Alkoholprocent: 14

Set hos Føtex til 199 kr. for to styk

 

 

Cellarmaster's signature no 8 2012, Sydafrika. 3 stjerner.

Et blend af en række forskellige druer fra Darling i Sydafrika. En brændt duft med sorte bær som fortsætter i smagen med kogle brombær, peber, sød lakrids og vanilje. Bitre lidt hårde tanniner.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos nemlig.com til 60 kr.

 

 

Baroncini Parziale Appassimento 2013, Italien. 4 stjerner.

En fyldig vin lavet på delvist tørrede druer. Modne blommer, kirsebær, mocca og mørk chokolade i smagen. Pæn syre og lang frugtig eftersmag. Let sødme fornemmes.

Alkoholprocent: 13

Set hos Skjold Burne til 360 kr. for seks styk  

 

 

Sultana Nero d'Avola 2013, Italien. 3 stjerner.

Fra Sicilien på Nero d'Avola druen. En yderst krydret lidt bitter vin i udtrykket med modne kirsebær, timian, røg, tobak og vanilje i smagen. Pæn syre og en let sødme i afslutningen. Lidt spids dog i eftersmagen.

Alkoholprocent: 13

Set hos Gallovini.dk til 474 kr. for seks styk  

 

 

Calmel Joseph Vieux Carignan 2011, Frankrig. 4 stjerner.

Vin fra gamle stokke med carignan i det sydlige Frankrig. En mørk tæt vin med en intens duft af lakrids og sorte bær. I smagen sorte kirsebær, urter, oliventapanade, violer, lavendel og vanilje. En fyldig krydret vin med en høj alkohol. Server den let kølig til krydret mad. Fire pæne stjerner.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos AndrupVin.dk til 474 kr. for seks styk  

 

 

Guigal Cuvee Philipson Blanc 2013, Frankrig. 4 stjerner.

Vin på en række forskellige druer men primært roussanne, viognier og clairette. En ganske fyldig madvin med fersken, æbler, citrus og strejf vanilje i smagen. Flot syre og velbalanceret.

Alkoholprocent: 13

Set hos philipsonwine.com til 1080 kr. for tolv styk  

 

 

Pure Fe Carmenere 2012, Chile. 4 stjerner.

Fra Maipo dalen på den lokale carmenere drue. Let grønlig og urtet næste som går igen i smagen med brombær, peber, tobak, cigarkasse og en sødlig vanilje tone i afslutningen. Meget oversøisk i den meget frugtdrevne stil. Fyldig vin især velegnet til oksekød.

Alkoholprocent: 14,5

Set hos vindanmark.com på tilbud til 84 kr.

 

 

Condado de Haza 2010, Spanien. 4 stjerner.

Klassisk Ribera del Duero fra Alesandro Fernandez som ofte omtales som kongen af Ribera. En parfumeret duft med især toast og vanilje. En fyldig og krydret vin med brombær, lakrids, tobak, røg og vanilje. Noget tørhed i afslutningen og generelt en meget fadpræget vin.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos philipsonwine.com til 1080 kr. for tolv styk

 

 

Mariana 2012, Portugal. 4 stjerner.

Vin primært på de to lokale druer aragonez og tourega national fra Alentejano i Portugal. En rigtig krydderbandit med kirsebær, blåbær, peber og rosmarin. En ligefrem og ikke specielt dyb vin, men som fungerer på sin egen præmis og til prisen i orden.

Alkoholprocent: 14

Set hos nordentoftwine.dk til 294 kr. for seks styk

 

 

Paololeo Salice Salentino Riserva 2008, Italien. 3 stjerner.

Vin på druerne negroamara og malvasia nero fra hælen af Italien. I duften en støvet brombær duft og i smagen modne kirsebær, vingummibamser og et arsenal af krydderier. Let bitter men stadig sødlig afslutning. Pæn syre elegancen modsvarer ikke prisen.

Alkoholprocent: 13,5

Set hos youandwine.dk på tilbud til 95 kr.

 

 

Poggio Bonelli Chianti Classico 2011, Italien. 4 stjerner.

Forholdsvis tæt og fyldig Chianti fra 2011 som ellers lider lidt under lidt vandende og tynde vine. Lidt lukket stadig i duften men i smagen røde kirsebær, timianblomst, kørvel og de tørre bitre toner som er så typiske i afslutningen. Pæn balanceret men ikke prangende prisen taget i betragtning. Fire små stjerner.

Alkoholprocent: 14

Set hos jyskvin.dk til 124 kr.

 

 

Nuviana Rosado 2013, Spanien. 4 stjerner.

Rosé på tempranillo og cabernet sauvignon fra det nordøstlige hjørne af den iberiske halvø. I duften jordbær og kirsebær som fortsætter i smagen med peber, sommerblomster. Savner lidt i syren men en pæn vin prisen taget i betragtning.

Alkoholprocent: 13

Set hos bechs.nu til 59 kr.

 

 

Conde de Caralt Semi sec, Spanien. 4 stjerner.

En sød cava til en frugtdessert eller aperitif. Abrikos i duften som fortsætter i smagen med modne ferksner, flormelis, creme brulee og vanilje. Frisk, sød og ligefrem, men heller ikke mere.

Alkoholprocent: 11,5

Set hos Holte vinlager til 390 kr. for seks styk

 

 

La Stella Cadente 2013, Italien. 3 stjerner.

En fyldig krydret vin fra det sydlige Italien. Modne kirsebær, krydderier og vanilje. En ligefrem vin med en noget kort eftersmag. Let sødlig afslutning.

Alkoholprocent: 14

Set hos EURO SPAR til 119 kr. for tre styk

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer