Weekendens bedste øl

Øl er ikke bare øl. Se ugens test af øl her

Øl er ikke bare øl, det er meget mere. Der har de seneste fem år været mere end 600 forskellige nye danske øl om året fra mere end 120 danske bryggerier. – De mange pragtfulde øl kan derudover opdeles i mere end 60 forskellige stamtyper, som fx Pilsner, Wienerøl, Witbier, Pale Ale, Doppelbock, Barley Wine, Rauchbier eller spontangæret øl. Mange øltyper er flere hundrede år gamle, mens de yngre og nye stilarter defineres af tidens tendenser eller modeluner.

 

 

Søhøjlandets Frokostøl Gylden Bryg

Lavalkoholøl – 2,6 procent

Grauballe Bryghus

50 cl, 29,95 kroner i udvalgte forretninger

Alkoholsvagt øl er blevet så hipt, at flere mikrobryggerier også er hoppet på den galaj, selvom det ikke er deres spidskompetence. Men Grauballes William Frank har fra sin tid som brygmester i Sverige stor erfaring med at brygge alkoholsvage øl. Bryghuset, som er flyttet til Silkeborg, har netop lanceret Søhøjlandets Frokostøl Gylden Bryg på sølle 2,6%. – Spinkel, men veldrejet maltkrop og distinkt humleprofil med noter af friskbagt brød og blomster. Flot Frokostøl.

 

 

Old Strong Ale

Bock – 7,5 procent

Aarhus Bryghus

66 cl, 39,95 kroner i udvalgte forretninger

Brygget i samarbejde med Den Gamle Bys Bryggerlaug, som laver deres egen malt. En anelse af denne malt er brugt ved brygningen af Old Strong Ale, som er baseret på gamle håndskrevne noter om gammeltøl og landøl fra Vendsyssel. – Den gamle stærke øl, som også trækker på engelske traditioner, er en smuk ravfarvet øl. – Sødmefuld attitude, med indslag af malt, karamel, frugt og en anelse røg. Rund og varmende. En tilbagelænet øl med lagringspotentiale.

 

 

Mark Hø Øl

Traditionel ale – 6,0 procent

Herslev Bryghus

50 cl, 38 kroner i udvalgte forretninger

Konceptet Ny Nordisk Øl er på vej til at blive den nye sort. Et glimrende eksempel på det er den endelige udgave af Herslevs Bryghus’ Mark Hø Øl, som er rendyrket terroir, når det er bedst. Den er brygget på økologisk bygmalt og hø fra bryghusets egne marker. Herlig syrlig øl med insisterende noter af æbler, rabarber og stikkelsbær. Herslev bør være et klassificeret distrikt på samme måde som champagnedistriktet. En unik øloplevelse.

 

 

Det Stockholmske Blodbad

Barley Wine – 11,0 procent

Kongebryg

33 cl, 45 kroner i specialforretninger

Kongebryg binder næsten altid lidt royale røverhistorier på deres øl, og deres Barley Wine er ingen undtagelse. – ”Den svenske adel modsatte sig dansk herredømme... og var skyld i at Kalmar-unionen ophørte og førte til 300 års krig mellem Danmark...” – ”Det Stockholmske blodbad” kan som øl indgyde mod hos enhver passioneret øldrikker. Tyktflydende nektar med noter af nougat, ahornsirup, svesker og vanilje – En sødmefuld og vinøs kongelig affære. Excellent øloplevelse.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen