Annonce:
Annonce:

Weekendens bedste øl

Vintage-øl. Her er ugens mest spændende øl

Annonce:
Følg Vin

Hovedparten af alle øl er uden diskussion bedst, når de er helt friske. Men mange mørke og stærke øl kan blive bedre med alderen og få vinøse noter som minder om portvin eller madeira. Hvornår en øl med lagringspotentiale topper er svært at spå om. Der er kun en måde at finde ud af det på – det er at have nok øl i kælderen.– Og har du ikke mulighed for en ølkælder, så kan et garderobeskab bruges. Det afgørende er, at gemmeøl står mørkt ved en ensartet kølig temperatur.

 

 

Royal Stout 2006

Baltisk Porter – 7,7 procent

Royal Unibrew

33 cl, 8,95 kroner mange steder

 

Annonce:

I 2002 havde brygmester Niels Buchwald fundet en syv år gammel fustage Royal Stout bag en trappe i Italien. Den sorte perle blev udskænket ved Danske Ølentusiasters ølfestival i Århus, og var startskuddet for interessen for vellagret øl. Umiddelbart derefter satte Royal Unibrew årstal på etiketten, ligesom de lovede, at Royal Stout kunne holde 10-20 år. – I hvert er den otte år gamle øl en himmelsk oplevelse med bløde noter af portvin, kaffe, chokolade og svesker. – Halleluja.

 

 

Fatlagret Porter 2012

Imperial Porter – 8,2 procent

Haandbryggeriet, Norge

50 cl, 59 kroner i specialforretninger

 

Det er også gang i den norske mikrobryscene og Haandbryggeriet i Drammen hører til de gamle drenge i gården. Deres Fatlagret Porter, batch no. 446, brygget den 15.02.12, har lagret fire måneder på egefade, der tidligere har været brugt til Linie Aquavit. Den norske herreporter er både spændende og særegen med markante indslag af akvavit, egetræ, tobak, vanilje og lakrids. Selvom mht-datoen er 15.02.15, så er der stadigvæk masser af lagringspotentiale.

 

 

Kasteelbier Cuvée du Chateau 2012

Stærk belgisk ale – 11,0 procent

Brouwerij Van Honsebrouck, Belgien

75 cl, 65 kroner i specialforretninger

 

Annonce:

I 1986 overtog Brouwerij Van Honsebrouck slottet i Ingelmunster. Tre år senere lancerede de den første Kasteelbier. Cuvée du Château skal efter sigende minde om en vellagret Kasteel Brune, som har fået lov at udvikle sig i slottets kælder i 10 år. I hvert fald indikerer både indpakning og årstal på flasken, at det er en øl, der kan blive bedre med alderen. Allerede nu er det en silkeblød og let sødladen øl med noter af karamel og blommer i madeira, som skjuler de 11 procent elegant.

 

 

Espresso Stout

Imperial Stout – 9,5 procent

Brouwerij Emelisse, Holland

33 cl – 38 kroner i specialforretninger

 

Bierbrouwerij Emelisse er et hollandsk mikrobryggeri med tilhørende restaurant i byen Kamperland på øen Nord-Beveland, syd for Rotterdam. Espresso Stout, som bl.a. er brygget med italienske espressobønner, 90% Arabica og 10% Robusta, er ca. tre år gammel nu og tæt på at toppe. Den olierede kulsorte øl er på en gang både kraftfuld og imødekommende med runde noter af mørkristet brød, kaffe, mørke stenfrugter og chokolade. Let bitter finale renser ganen perfekt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: