Gløggtid - her er den bedste

Så er det gløgg tid og vi tester supermarkeders gløgg

Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede i antikken kendte grækerne til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at gløgg blev til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig var en varm og sød drik velkommen ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fandt svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med nisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter – med eller uden alkohol – blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen. Der dukker da også flere og flere færdige gløggprodukter op på markedet. Desværre er der en tendens til at den færdigblandede gløgg bliver sødere og sødere, hvilket er i stor kontrast til den gløgg man får sydligere i Europa. Endvidere benyttes flere producenter mindre vin og mere vand, hvilket bestemt heller ikke gør en gløgg bedre. Lad os håbe der kommer en reaktion så vi kan få en bedre kvalitets gløgg tilbage uden nær så meget sukker.

Butikkerne markedsfører i stor stil gløgg. Vi har testet de forskellige:

Blossa Starkvinglögg.

Lavet på en svensk original opskrift over 100 år gammel. Yderst intens i duften. Meget krydret og rimelig sødmefuld gløgg. Nellikerne smager tydeligt igennem, men ellers pænt krydret. Lang krydret eftersmag. Ganske flot gløgg men meget sød.

Alkoholprocent: 15%

Kan købes forskellige supermarkeder til ca. 65 kr.

 

Coop Gløgg.

Lavet på sydafrikanske vin og rom, men også tilsat en del vand og sukker. Lidt diskret i duften men intens i smagen hvor især rommen og den voldsomme sødme dominerer. Savner mere vinfornemmelse. Fremstår mere som rom, vand, krydderier med tilsat vin. Det fungerer ikke.

Alkoholprocent: 14,5.

Kan købes hos Kvickly til 50 kr.

 

Malenes Rødvins Gløgg.

En meget mild og let gløgg tilsat blåbær, hvilket giver et lidt anderledes frugtigt udtryk. Masser af krydderier og afdæmpet alkohol. Meget sødmefuld. Til dem der foretrækker en let frugtig gløgg uden for mange procenter.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos Irma til 79,50 kr.

 

Malenes Rødvins Gløgg Kirsebær

En mild og lettere gløgg tilsat kirsebærkoncentrat. Let krydret med en afdæmpet alkohol. Flot balanceret sødme. Anelse neutral dog. Tappet for over 1 år siden og den virker lidt træt. Savner friskheden.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos MENY til 79 kr.

 

Princip Gløgg med rom.

BEDSTE GLØGG

Nelliker i duften. Koncentreret og man fornemmer alkoholen. Meget vinøs med masser af krydderier, romsmagen fornemmes. Sødme en anelse dominerende. Men pæn rom med en lang varm afslutning.

Alkoholprocent: 15

Kan købes hos Føtex til 50 kr. ½ liter

 

Løgismose Æblegløgg.

Alkoholfri gløgg. Tja man kan diskutere om det er gløgg, for smager af æblemost tilsat krydderier hvilket det jo i bund og grund er. Ikke voldsomt krydret men mosten har pæn intensitet.

Alkoholprocent: 0

Kan købes hos Netto til 20 kr.

 

Malenes Hvidvins Gløgg.

En hvid gløgg lavet på hvidvin og æblemost med krydderier. Intenst krydret i næsen. Friskheden fra æblerne og citronsyren fungerer godt og giver et godt modspil til krydderierne. Dog en del sødme. Et anderledes og spændende alternativ til den traditionelle gløgg.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos MENY til 79 kr.

 

Alternativt kan man forsøge sig med sin egen gløgg. Her er til inspiration min egen opskrift.

Rydbergs hjemmelavede opskrift på gløggessens:

3 dl. rødvin

2 dl. portvin

250 g brun farin

3 kanelstænger

Revet skal af en appelsin

1 tsk. hel allehånde

1 tsk. revet ingefær

8 hel nelliker

4 kardemommekapsler

1,5 dl. mørk rom

0,5 dl. Vodka eller snaps

Rødvin, brun farin og krydderier opvarmes til ca. 70 grader men må endelig ikke koge. Sukkeret skal smelte og det skal stå over varmen ca. 10 min. Herefter afkøles det en smule, hvorefter portvin og rom tilsættes. Essensen hældes nu på et opbevaringsglas og stilles i køleskabet ca. 1 uge og trækker.

Efter en uge sies krydderierne fra og vodka eller snaps tilsættes. Nu er essensen klar. Rosiner kan evt. tilsættes så de står og trækker i essensen.

Når man skal have gløgg tager men så 1 del essens, 5-6 dele rødvin og opvarmer det, men må endelig ikke koge. Rosiner og mandler kan tilsættes.

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til Franske Vindage 23 + 24 Februar

6 kommentarer
Vis kommentarer