Kæmpe Pinot test

Vi har testet 46 pinot noir fra Californien indsendt af supermarkeder og vinhandlere over det ganske land

Testen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Godt en times kørsel nord for San Francisco møder man Sonoma. Nabo til Napa Valley, men tættere på kysten og derfor med et noget køligere klima. Allerede når man ankommer, kan man fornemme, at alt er mere afslappet her end hos naboen Napa. Naturen er mere rå, der er ikke nært så poleret, og folk er generelt mere afslappede. Her kan man sagtens komme uanmeldt og smage et par vine uden at betale. Det er stort set utænkeligt i Napa. Sonoma er også et betydeligt større område og mere varieret, og for virkelig at forstå området skal man nok helt tilbage til starten af det 19. århundrede.

Sonoma County var nemlig det første område i Californien, hvor der blev dyrket vin. Det skete tilbage i 1812, og godt 20 år senere blev disse vinstokke spredt over hele Californien, så den generelle vindyrkning i Californien har mere end 150 år bag sig.

Det var dog først op i 1980’erne, at den bredere kreds fik øje på vinene fra Sonoma. Det skete samtidigt med, at man begyndte at interessere sig for de mange gamle vinstokke og især de ældre zinfandel-stokke. Og det var især vinene fra Ridge Winery, såsom Geyserville og Lytton Springs, som åbnede folks øjne for området.

Men zinfandel er langt fra den eneste druesort. Mere end 50 druesorter dyrkes i Sonoma, og det skyldes ifølge de lokale, at man finder stort set alle slags jordbunde i Sonoma, både vulkansk, sand, jord og ler. Zachary Long fra Kunde fortalte, at de alene hos Kunde Winery bruger 17 sorter, og det skyldes den store forskel på markerne, dels med op til 300 meters højde forskel, et alsidigt klima og den forskellige jordbund.

I dag består Sonoma af 13 AVA og mere end 500 vinhuse. Ikke mindre end 24.000 hektar med vin hvor chardonnay dominerer sammen med cabernet sauvignon. De mest kendte områder er Alexander Valley, Dry Creek Valley, Russian River Valley og Sonoma Valley. Hvor Russian River Valley især er kendt for deres chardonnayvine, som får et køligt udtryk grundet de kølige briser fra Stillehavet, er Dry Creek zinfandels højborg. Alexander Valley er cabernet sauvignon, mens Sonoma Valley som den største AVA har lidt af hvert.

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

Kom til stor Gin & Cocktail festival 19+20 maj - læs mere her

 

 

Whistler Estate Pinot Noir 2013, Sonoma 94

Den helt rigtige pinot-næse: Der er skovbund, jordbær og lidt sødme fra fadet. Smagen er intens med frisk frugtsyre, lidt hårdt ristet fad og små friske røde bær. Spillevende med alle tangenter i gang. Vokser og bliver bare mere intens. Giver den rigtige følelse af god pinot noir i mellemgulvet.

Erik Sørensen Vin 600 kr.

Alc.: 13,6%

 

 

Wente Riva Ranch Pinot Noir 2013, Monterey 92

Lette bærtoner i duften. Velbalanceret og pæn vin med rimelig kompleksitet. Lang, let krydret afslutning.

Skjold Burne 160 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

 

 

Radio-Coteau Pinot Noir 2013, Anderson Valley 92

Seriøs næse, der byder ind med god kompleksitet. Her er primært røde frugter, men også et element af sorte bær og lidt fad. Kompleks i smagen med god, sund frugt og balanceret fadbrug. Holder stilen og rygraden hele vejen i mål.

Husted Vin 489 kr. tilbudspris

Alc.: 13,6%

 

 

David Bynum Jane Vineyard Pinot Noir 2013, Sonoma 92

Krudt vælter op af glasset med sorte kirsebær bagefter. Krudtet viger hurtigt for den rene frugt. Flot ren frugt i den modne, røde afdeling, lidt ribs og knækket gren som kant. Fadet er hårdt ristet, men ikke brugt for meget.

Skjold Burne 300 kr.

Alc.: 14,5%

 

 

Kutch Wines Pinot Noir 2014, Sonoma 91

Dejlig frisk duft med hindbær og friske skovjordbær. Den kølighed, der får smilet frem, og man bare vil føre glasset til læben. Her kommer den helt rene røde frugt løbende dig i møde, saftig, livlig og med god kølighed i sit udtryk. Lidt umodne grønne noter, men den kommer til at være charmerende.

Laudrup Vin 375 kr.

Alc.: 12,9%

 

 

Crave Vineyard Pinot Noir 2013, Monterey 91

Lys med intense røde bærtoner i duften. Saftig i smagen med masser af jordbær, kirsebær, lette krydderier og vanilje. Lang afslutning.

Gobi Vin 100 kr.

Alc.: 13,5%

 

 

Hitching Post Highliner Pinot Noir 2012, Santa Barbara 91

Helt klar rød i farven med en duft af jordbær og basilikum. Slank i frugten med mineralsk, flintet præg og god præcision. Renhed styrer denne flot i mål, på trods af lidt fad.

Husted 275 kr.

Alc.: 14,5%

 

 

Fess Parker Pinot Noir Ashleys 2013, Santa Rita 91

Bred og dyb i stilen. Her er seriøse noter af skovbund, tobak og chokolade, som alt sammen ligger bagved den friske frugt. Her er røde bær og livgivende frugtsyre, der langt overstiger fadets indvirkning. En vin med god friskhed og lækkerhedsfaktor. Saftig og ren i afslutningen.

Vinspecialisten 450 kr.

Alc.: 14,1%

 

 

Dutcher Crossing Pinot Noir 2014, Sonoma  91

Masser af jordbær i duften. En pænt balanceret og flot pinot i en meget oversøisk stil med varme krydrede bærtoner og en forholdsvis høj alkohol. Pæn syre og en lang afslutning.

Holte vinlager 399 kr. tilbudspris

Alc.: 14,7%

 

 

Whistler Estate Pinot Noir 2012, Sonoma 91

Tung, moden brombær og lidt kølig metal. Noter i smagen af metal igen, der følges op af røde, små bær og lidt sød lakrids. Lidt skarp profil, der er frisk med lidt enkel frugtprofil. Slank og venlig i en nem drikkelig stil.

Erik Sørensen Vin 600 kr.

Alc.: 13,6%

 

 

DeLoach Pinot Noir 2013, Sonoma 91

Åben duft, der virker rigtig. Her er tæt frugt, lidt skifer-mineralitet og en kompleksitet, der gør, at man har lyst til at dufte videre til glasset. Smagen er intens, både høj alkohol og frugtsyre, men der er frugt. Her er liv og glade dage af primært røde frugter, der springer lidt rundt. Fadet er med, men balancen holdes intakt. En lidt bredskuldret vin, men i ok balance.

Philipson Wine 180 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

 

 

Ampelos Pinot Noir 2014, Santa Rita 91

Citrus og røde bærtoner i duften. Flot balance med en pæn syre og masser af bærintensitet. Lang, vedvarende afslutning.

Otto Suenson 229 kr.

Alc.: 14%

 

 

Fogdog Pinot Noir 2013, Sonoma 90

Intense røde bærtoner. Krydret i udtrykket med rimelig koncentration. Velbalanceret med en lang afslutning.

Philipson Wine 230 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

 

 

Mac Murray Pinot Noir 2013, Sonoma 90

Masser af røde bær i duften. Medium koncentration, rimeligt krydret i smagen med masser af bærsmag. Lang, frugtig afslutning.

Hans Just 160 kr. tilbudspris

Alc.: 14,2%

 

 

Sincere Red Pinot Noir 2014 90

Skovbær i duften. En fyldig og kompleks vin med masser af bær, krydderier og vanilje i smagen. Velbalanceret med en krydret afslutning.

Husted Vin 129 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

 

 

Merryvale Pinot Noir 2013, Napa 90

Røde bærtoner i næsen. Intens i smagen med røde bær, krydderier og vanilje. Alkoholen lidt brændende men ellers en ganske pæn vin med en lang afslutning.

Otto Suenson 345 kr.

Alc.: 14,5%

 

 

Fess Parker Pinot Noir 2012, Santa Rita 90

Modne jordbær i duften. Elegant og kølig pinot med masser af røde bær, lette krydderier og vanilje i smagen. Velbalanceret med en lang eftersmag. Virkelig flot vin.

Vinspecialisten 255 kr.

Alc.: 14,3%

 

 

Ghostwriter Pinot Noir 2013, Santa Cruz 90

Mørke bærtoner i duften. Frugtig, ligefrem i stilen. Pænt balanceret med en mellemlang afslutning.

Husted Vin 320 kr. tilbudspris

Alc.: 13,7%

 

 

Roar Pinot Noir 2013, Santa Lucia 90

Dyb i farven, mørk moden duft med noter fra skovens bund. Flot frugtkarakter, kompleks, mørk og lidt peber til at give kanten. Her er både røde og sorte bær, lidt sekundære noter fra fadet og god dybde i eftersmagen. Flot vin.

Erik Sørensen Vin 400 kr.

Drik: 2016-2026 Alc.: 14,9%

 

 

Chamisal Pinot Noir 2014, Californien.

Krydret i næsen. Frugtig med jordbær, kirsebær og lette krydderier i smagen. Saftig med en mellemlang eftersmag. 89

wine.dk  225 kr. tilbudspris

Alkoholprocent: 14,1%

 

 

Wrath Ex Anima Pinot Noir 2013, Monterey 89

God balance mellem frisk frugt og et strejf af sommersødme. Urter fra haven og lidt chokolade.

Vin&Vin 215 kr. tilbudspris

Alc.: 13,7%

 

 

Joel Gott Pinot Noir 2014, Santa Barbara 89

Det dufter af lækker cremet pinot noir. Her er hindbær og lidt modne jordbær. Lidt spice fra fadet, men så står frugten rent og intenst i billedet. Levende frugtsyre, der kæmper fint mod alkoholen.

Holte Vinlager 140 kr.

Alc.: 13,6%

 

 

Jargon Pinot Noir 2013, Sonoma 89

Rolig behagelig duft, lige ned midt i stuen. Lidt søde bolcher, men også lidt urter. Smagen har stor frugt og lidt rigeligt med overmodne jordbær, men så kommer knækket fra det grønne, der giver lidt liv til glasset.

Holte vinlager 85 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

 

 

Rodney Strong Pinot Noir 2013, Sonoma. 89

Røde bærtoner i duften. Kirsebær, solbær, krydderier i smagen. Pæn syre og balance. Simpel men velfungerende.

Skjold Burne 200 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

 

 

Noble Vines 667 Pinot Noir 2014, Monterey 88

Saftig med rød frugt og god syrestruktur. Syrlige kirsebær med lidt stilk. Tomatstilk som det grønne skæve element giver friskheden. Ren afslutning, som er slank, og medium længde. En fuldmoden oversøisk stil, som alligevel er frisk.

Kjær & Sommerfeldt 129 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

 

 

Diora Pinot Noir 2013, Monterey 88

Fyldig pinot med sødmefuld smag af røde kirsebær, moden jordbær og bagte krydderier. Ender lidt kluntet og alkoholen brænder.

Kvickly 179 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

 

 

Napa Cellars Pinot Noir 2012, Napa 88

Mørke bærnoter i duften. Kirsebær, hindbær i smagen, savner lidt mere dybde. Mellemlang afslutning.

Shobr.com 225 kr.

Alc.: 14,5%

 

 

Ranch 32 Pinot Noir 2014, Monterey 87

Helt anderledes mørk frugt og våd tobak. En vin, hvor smagen er i balance, ikke rigtig noget, der stikker af, men god tæthed og saftig afslutning med fin syre.

Philipson Wine 70 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

 

 

Backhouse Pinot Noir 2014 87

Diskret i næsen. Spinkel i frugten med jordbær og røde kirsebærtoner i smagen. Lidt en-strenget men vellavet.

Laudrup Vin 96 kr. tilbudspris

Alc.: 13%

 

 

Sycamore Lane Pinot Noir 2013.87

Røde bærtoner i duften. En meget ligefrem vin med jordbær, kirsebær og lette krydderier. Simpel men vellavet.

Holte vinlager 65 kr. tilbudspris

Alc.: 13%

 

 

Jargon Pinot Noir 2014 87

Diskret i næsen. I smagen røde kirsebær, jordbær, krydderier og vanilje. Klassisk pinot i den varmere stil. Lidt en-strenget i udtrykket dog.

Holte vinlager 85 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

 

 

Macmurray Pinot Noir 2014, Sonoma 87

Varme bærtoner i duften. En fyldig pinot med sorte kirsebær, violer og krydderier i smagen. Alkoholen stikker lidt og jeg savner mere elegance. Lang krydret afslutning.

MENY 150 kr.

Alc.: 14,3%

 

 

Fort Ross Pinot Noir Symposium 2012, Sonoma 87

Lidt medicinske noter, men ovenpå en ren rød frugt. Høj frugtsyre og en slank frugtprofil. Stikker lidt og mangler noget dybde til at få balancen i orden.

Jyskvin 335 kr. tilbudspris

Alc.: 13,8%

 

 

Rodney Strong Pinot Noir Reserve 2012, Sonoma 87

Mørk og tilbageholdende duft. Smagen er lidt tung og klodset, for meget sødme. Overmoden frugt, manglende syre og intet overblik.

Skjold Burne 350 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

 

 

Hitching Post Hometown Pinot Noir 2013, Santa Barbara 86

Masser af frugt i duften. En simpel men velfungerende vin med røde kirsebær, lette krydderier i smagen. Mellemlang afslutning.

Husted 165 kr.

Alc.: 14,5%

 

 

Mac Murray Pinot Noir Reserve 2012, Sonoma 86

Masser af røde bær i duften. Meget frugtig i smagen. Alkoholen en smule dominerende. Mellemlang, varm afslutning.

Hans Just 160 kr. tilbudspris

Alc.: 15%

 

 

Fort Ross Pinot Noir Sea Slopes 2013, Sonoma 86

Kirsebærsten i duften. Fyldig vin med kirsebær og varme krydderier i smagen. Noget kort i afslutningen.

Jyskvin 295 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

 

 

Alexander Valley Pinot Noir 2013, Sonoma 86

Masser af røde bær i næsen. Frugtig i stilen med en rimelig koncentration. Mellemlang i eftersmagen.

Vinslottet 250 kr.

Alc.: 14%

 

 

Frank Family Pinot Noir 2013, Carneros 85

Bred frugt i duften med lidt modne jordbær. Smagen er medium fyldig med lidt for moden frugt og lidt for syrlig frugtsyre. Vinen ender lidt ude af balance og spids i sin afslutning.

Jysk Vin 295 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

 

 

Diamond Ridge Pinot Noir 2012, Sonoma 85

Mørke kirsebærtoner i duften. Marcipan i smagen, moden kirsebærsten, krydderier og vanilje. Savner elegancen. Krydret varm afslutning.

Shobr.com 149 kr.

Alc.: 14,5%

 

 

Birichino Saint Georges Pinot Noir 2015, Central Coast 85

 Let krydret i næsen. Fyldig men noget kluntet i smagen. Modne bærnoter og varme krydderier. Mellemlang afslutning.

Vinoble 279 kr.

Alc.: 13%

 

 

Light House Pinot Noir 2013 85

Lidt diskret i duften. En del fadpræg, masser af bærsmag, krydderier. Meget umiddelbar i stilen. Mellemlang eftersmag.

Juuls 139 kr. tilbudspris

Alc.: 13%

 

 

Reate Three County Pinot Noir 2012, Sonoma 85

Meget varm og krydret i smagen. Bagte bærtoner, let sødme og en mellemlang kort afslutning. Savner syren og elegancen.

Juuls 299 kr.

Alc.: 14,3%

 

 

Fort Ross Pinot Noir Fort Ross Vineyard 2012, Sonoma 84

Varme sødmefulde noter i næsen. Lidt kluntet, fyldig med alkoholen stikkende. Varm mellemlang afslutning.

Jyskvin 349 kr. tilbudspris

Alc.: 13,8%

 

 

Lost Angel Pinot Noir 2015 83

Varme intense bærtoner i duften. Koncentreret men meget varm, alkoholen dominerende og savner elegancen. 

Laudrup Vin 115 kr.

Alc.: 13,5%

 

 

Backhouse Pinot Noir 2014 83

Meget lys, diskret i næsen. Meget spinkel, pæn syre men savner mere fylde. Den frugt, der er, er dog flot. Lidt kort afslutning.

Laudrup Vin 90 kr.

Alc.: 13%

 

Kom til stor spansk vinfestival i september - læs mere her

Kom til stor Gin & Cocktail festival 19+20 maj - læs mere her

Testen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Se her en oversigt over de bedste vinkøb i Danmark lige nu.