Kæmpe test af pavevine

Vi har testet 63 vine fra Chateauneuf-du-Pape indsendt af vinhandlere og supermarkeder fra hele landet

Testen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Châteauneuf-du-Pape, også kendt som pavevinene, kommer fra byen af samme navn i det sydlige Rhône, og navnet stammer tilbage fra det 14. århundrede, hvor en franskmand (Clement V) blev valgt som pave. Allerede under pavernes herredømme dyrkede man vin i området, og i dag er netop vinene herfra kendt som nogle af de bedste og også dyreste vine i det sydlige Rhône. Det er grenache-druen, der er dominerende, men det er tilladt at bruge 13 forskellige druesorter i områder. Netop de mange druer gør, at vinene kan være meget forskellige fra de næsten 300 producenter, som laver vin i området. Vinene passer generelt godt til de tunge vinterretter, som f.eks. vildt.

Kom til stor Italiensk Vinfestival 6 + 7 April

Kom til Franske Vindage 23 + 24 Februar

Domaine La Cote de L´Ange Châteauneuf-du-Pape 2012

94

Moden, udviklet næse med cedertræ og bacon, men stadig dejlig luftig og ”svævende” i duften. Smagen er i noget nær perfekt balance mellem krydderier, frugt og bær. Det eneste er tanninerne, som stadig er lidt stramme. Flot vin.

Suenson | 215 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Pierre Henri Morel Châteauneuf-du-Pape Lieu-Dit Pignan 2012

93

Meget mørk i glasset med lidt udviklet kant. Moderne i duften med søde fade og høj intensitet på frugten. Små, røde blommer og fine jordbær springer rundt i næsen. Saftig og lækker, Drikkevenlig, primært baseret på en fin frugtsyre. Masser af moden frugt, der ikke er kogt. God balance fra urter og et bid fra den modne tannin.

Irma | 299 kr.

Alc.: 15%

Le Clos du Caillou La Reserve Châteauneuf-du-Pape 2012

93

Medium i farvespektret for CDP. I næsen fornemmes en vis udvikling med noget røget og animalsk. Smagen har mange facetter, spændende og intens, men vinen formår flot at balancere de forskellige elementer til en harmonisk enhed. Eftersmagen er god, harmonisk og lang, med mørke bær og lakridsrod.

Vinspecialisten | 975 kr.

Alc.: 15%

Domaine de Beaurenard Châteauneuf-du-Pape 2014

93

Mørk i glasset. Mørk, let kogt frugt i næsen. En anelse medicinsk præg og søde noter fra fadet. Tung i sit første udtryk, her er dyb, rumlende, sort frugt, der bevæger sig med intensitet. Frugtsyren står rank og giver et lækkert friskt element. God kant til den modne frugt.

Domaine Brandis | 299 kr.

Alc.: 14,5%

Clos Saint Jean Châteauneuf-du-Pape 2014

93

Kærnemælk i duften. Klassisk Rhône-udtryk med peber, krydderier, vanilje og røde bær i smagen. Saftig i udtrykket med en lang afslutning.

Vinspecialisten | 300 kr. tilbudspris

 Alc.: 15,5%

Olivier & Lafont Châteauneuf-du-Pape 2014

93

 Lys, næsten transparent farve. Ekspressiv i næsen, sort peber, julekrydderier som violer mv. Smagen først mere afdæmpet og subtil, men så vælter det frem med intens, mørk frugt, blåsorte bær og lakrids. Balanceret eftersmag, hvor kun alkoholen stikker lidt ud.

MENY | 200 kr.

 Alc.: 15%

Domaine Saint Préfert Châteauneuf-du-Pape 2015

93

Intense røde bærtoner i næsen. Saftig og velbalanceret vin med peber, lakrids, kirsebær, jordbær og strejf vanilje. Kompleks med masser af lag. Yderst flot vin med en lang frugtig afslutning.

Philipson Wine | 300 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Michel Lucien Châteauneuf-du-Pape Le Vieux Donjon 2014

93

 Hørmer på den gode måde af stald, dyr og læder. Oldschool, igen på den gode måde, hvor det er finesse og elegance, der er i førersædet, og poweren kommer fra elegancen. Feminin finesse.

Erik Sørensen Vin | 420 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Michel Lucien Châteauneuf-du-Pape Le Vieux Donjon 2015

93

 Relativt mørk farve, lækker moden duft, med læder og tobak. Veludviklet i smagen, med mørke bær, krydderier og peber. Måske mere Syrah end normalt? Eftersmagen harmonisk og lang.

Erik Sørensen Vin | 420 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

Chateau de Vaudieu Châteauneuf-du-Pape 2015

93

Yderst elegant og flot vin med masser af krydderier, kirsebær, peber og lakrids. Vellavet med en lang saftig afslutning. En af de bedste årgange fra huset.

Philipson Wine | 200 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Pierre Henri Morel Châteauneuf-du-Pape Lieu-Dit Pignan 2012

93

Meget mørk i glasset med lidt udviklet kant. Moderne i duften med søde fade og høj intensitet på frugten. Små, røde blommer og fine jordbær springer rundt i næsen. Saftig og lækker, Drikkevenlig, primært baseret på en fin frugtsyre. Masser af moden frugt, der ikke er kogt. God balance fra urter og et bid fra den modne tannin.

Irma | 299 kr.

Alc.: 15%

Domaine de Marcoux Châteauneuf-du-Pape 2014

93

 I næsen ikke så ekspressiv, lidt hengemt. Smagen mere ren, om end ikke alt for kompleks. Dog slutter den fint og vedholdende. Udmærket vin. Gem ikke for længe.

Domaine Brandis | 349 kr. tilbudspris

 Alc.: 14%

Vieux Telegraphe Châteauneuf-du-Pape 2014

92

 Meget lys farve. Udviklet næse med lidt lak, men ikke så spændende. Smagen er udviklet og først lidt subtil, men så sætter det ind med syre, røde bær og tanniner. En vellavet vin, der måske savner lidt mere frugt.

Theis Vine | 420 kr.

 Alc.: 14,5%

Pierre Henri Morel Châteauneuf-du-Pape 2014

92

 Klar og transparent i glasset. Det springer op af glasset med lidt krudt og modne jordbær. Smagen er til den fyldige side med stor, moden frugt, god kompleksitet og friskhed i eftersmagen. Fin og elegant i sit udtryk.

Irma | 199 kr.

 Alc.: 14%

La Fagotiere Châteauneuf-du-Pape 2012

92

  Diskret i duften. Mørke intense toner i smagen. Sorte kirsebær, peber, lakrids, timian og vanilje. Pæn intensitet og kompleksitet. Tør lang afslutning.

Skjold Burne | 200 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Domaine de Beaurenard Gran Partita Châteauneuf-du-Pape 2012

92

  Vanilje i duften. Det markante fadpræg fortsætter i smagen. Brombær, peber, varme krydderier og vanilje i smagen. Alkoholen en anelse brændende. Lang afslutning. Kan med fordel gemmes nogle år.

Domaine Brandis | 699 kr.

Alc.: 14,5%

Domaine de Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape 2012

92

En anelse uren i glasset. Voldsomt ekspressiv næse, med krydderier og røde bær.  I smagen går det mere mod sorte bær og kraftigere krydderier med peber og garrigue. Fin, fyldig vin, der dog salver en lille smule mere power.

Propperiet | 275 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Clos At. Antonin Châteauneuf-du-Pape 2015

92

 Ren hindbærsaft god dybde og lidt chokolade. Meget harmonisk med noter af sorte blommer, sød finsk lakrids og lidt urter fra haven. Fin balance i eftersmagen, med en fin friskhed.

Jysk Vin | 335 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Saint Cosme Châteauneuf-du-Pape 2010

91

 Mørk i glasset med dyb kompleks duft. Her ligger brombær på varme flintesten og fine modne blommer. Velbalanceret i smagen med høj grad af modenhed i frugten, men den holder sig på måtten med fin frugtsyre. En nuanceret vin med god balance i eftersmagen.

Lars Bjørn Vinimport | 449 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

Louis Bernard Châteauneuf-du-Pape 2014

91

 Nydelig duft, relativt frugtdreven. Smagen er harmonisk med røde bær, lakrids og krydderier. Nydelig balance og pæn finish.

Føtex | 135 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

Seigneur de Lauris VV Châteauneuf-du-Pape 2010

91

Intense aromaer af bær, røde blomster (rosenblade) og krydderier. Smagen er veludviklet med noter af læder, tobak, modne bær og et hint af eukalyptus. En moden vin i ok balance, dog stikker alkoholen lidt ud i eftersmagen, der tørrer lidt ud.

Amalie Vinimport | 250 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Chateau Fortia Châteauneuf-du-Pape Cuvee de Baron 2013

91

Diskret i duften. Lidt en-enstrenget i smagen med lette brombærnoter, peber og vanilje. Mellemlang afslutning.

Bichel | 210 kr.

 Alc.: 14,5%

Domaine Charvin Châteauneuf-du-Pape 2014

91

Saftig i udtrykket med røde bærnoter i duften. Velbalanceret med masser af røde bær, krydderier og vanilje. Pæn kompleksitet og en lang afslutning.

Vinova | 300 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Domaine Pierre André Châteauneuf-du-Pape 2012

90

  Modne toner i duft og smag. Brombær, sorte kirsebær, lakrids, krydderier i smagen. Rimelig intensitet. Krydret, lang af afslutning. Savner lidt mere i dybden.

Bichel | 325 kr.

 Alc.: 14,5%

Auguste Bessac Châteauneuf-du-Pape 2014

91

 Subtil, men elegant duft. God balance i smagen, men den kommer ikke 100% ud over rampen. Måske vil den vinde over tid, hvis tanninerne bliver bedre integreret.

Bilka | 149 kr. tilbudspris

 Alc.: 14%

Domaine de Marcoux Châteauneuf-du-Pape 2013

91

 Tæt i glasset med rød kant. Duften er indsmigrende med lavendel og rosenblade, samt modne blommer og jordbærsaft. Den brede varme stil i munden, hvor lakrids og tung frugt styres på plads af en frisk frugtsyre. Frugten holder sig i afslutningen, som suppleres af sød lakrids.

Domaine Brandis | 399 kr.

 Alc.: 14,5%

Closerie de Vaudieu Châteauneuf-du-Pape 2012

91

Urtet, animalsk og ikke særligt givende i næsen. Kompleks og stram i munden, med stor dybde. En vin, der på nuværende tidspunkt er lukket lidt sammen, men har stor, moden frugt nedenunder. En del tannin, høj alkohol og en stram syre. Står rank og intens i eftersmagen.

Philipson Wine | 130 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Domaine Ferrand Châteauneuf-du-Pape 2014

91

Røde bærnoter i duften. Saftig i stilen med sorte kirsebær, peber, timian og vaniljenoter i smagen. Vellavet med en pæn koncentration. Krydret afslutning.

Suenson | 250 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Pierre Amadieu Châteauneuf-du-Pape La Paillousse 2015

91

Krydret i duften. Saftig i udtrykket med kirsebær, peber, timian og vanilje. Yderst velbalanceret med en lang, krydret afslutning.

Erik Sørensen Vin | 280 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Crous St. Martin Châteauneuf-du-Pape 2015

91

  Kærnemælk i duften. Lidt spinkel i frugten. Røde bær, lette vaniljenoter, krydderier og peber. Alkoholen en anelse stikkende. Krydret, mellemlang afslutning.

Vin & Vin | 198 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Domaine Usseglio Raymond & Fils Châteauneuf-du-Pape La Part des Anges 2013

91

 Mørk i glasset med tung næse. Helt nede på bunden ligger den sorte frugt, sammen med moderne fad. Høj smagsintensitet, hvor den saftige røde frugt står skulder ved skulder med sorte flintesten. Tæt og kompakt, men virker til at have mere at byde på. Høj tannin, men stor renhed og dybde i eftersmagen.

Cappa Vin | 398 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

Domaine Roger Perrin Châteauneuf-du-Pape 2014

91

 Klar rød i glasset med ekspressiv duft af modne hindbær og urter. Smagen er fyldig med herlige, sorte skiffer-elementer, der suppleres af lakrids og tobak. Høj alkohol, som giver fylde, men som alligevel balanceres fint af frugtsyren. Lidt rå i eftersmagen, men med flot potentiale. Trænger til at tanninen bliver tæmmet lidt.

Holte Vinlager | 220 kr.

Alc.: 14,5%

Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Chaupin 2015

91

 Lys rød i farven. Herlig ukompliceret og frisk, rød frugt i næsen. Simpel, men levende frisk vin i munden. God frugtsyre og en frugt, der ikke står for modent i smagsbilledet. Lidt grønne elementer til at give mere kant. Slutter lidt spids og mangler noget fylde. Meget Drik:kkevenlig nu.

Jysk Vin | 449 kr.

 Alc.: 15%

Arc du Rhone Châteauneuf-du-Pape 2014

90

 Klar rød, men dyb i farven. Diskret i næsen med lidt urter og kølig, rød frugt bagerst i billedet. Meget fin og balanceret i smagen. Her er moden rød frugt, saftig tannin og en bagvedliggende frugtsyre. Bider lidt til sidst, men det giver blot en god kant.

SPAR | 150 kr.

 Alc.: 13,5%

Domaine Le Mourre Châteauneuf-du-Pape 2012

90

Sødmefuld frugt i smagen med masser af kirsebærtoner, jordbær, peber og vanilje. Lidt varm i frugten men pæn syre. Krydret, lang afslutning.

Erik Sørensen Vin | 250 kr. tilbudspris

 Alc.: 15,5%

Domaine de Beaurenard Boisrenard Châteauneuf-du-Pape 2014

90

 Relativt mørk farve. Ikke så vildt meget i næsen – men det, der er, er rigtig godt. Smagen er domineret af modne røde bær, lidt peber og lakrids. En vellavet vin, men måske lidt for glat og poleret. Eftersmagen er meget harmonisk med fin længde.

Domaine Brandis | 399 kr.

 Alc.: 14,5%

Clos du Mont-Olivet Châteauneuf-du-Pape 2014

90

 Kølige brombær og en våd græsplæne. Der vokser god dybde frem fra den umiddelbare, enkle, røde karakter. Fin tilbagetrukket tannin og syre. Balance og finesse, klar til at nyde.

Jysk Vin | 230 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Domaine de Grand Tinel Alexis Establet Châteauneuf-du-Pape 2012

90

 Nydelig farve til den lyse side. Lidt anderledes duft med gazebind og medicinskab. Smagen umiddelbart meget sødmefuld med engelsk lakrids, frugtvingummi og søde bær. Er både lidt stram (syre og tannin) og sødmefuld på samme tid, men det hænger alligevel fornuftigt sammen.

Propperiet | 345 kr. tilbudspris

 Alc.: 15,5%

Chapoutier Collection Bio Châteauneuf-du-Pape 2013

90

 Herlig ekspressiv i næsen med sorte kirsebær, rabarber og jordbær. Dufter virkelig ren i frugten, hvilken kun bliver bekræftet i smagen. Renhed, saftighed og fin frugtsyre. De røde bær ligger i fadet, og tanninerne ligger, hvor de skal.

Kjær & Sommerfeldt | 269 kr. tilbudspris

Alc.: 14%

Domaine Usseglio Raymond & Fils Châteauneuf-du-Pape 2015

90

Røde bærnoter i duften. Krydret i smagen med brombær, peber og vanilje. Tørre tanniner. Stadig ung. Krydret afslutning.

Cappa Vin | 238 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Roque Colombe Châteauneuf-du-Pape 2012

90

 For CDP relativt mørk farve. Intens i næsen med brombær og undermodne blåbær. Kun svagt krydret i næsen, afgjort mere spice i smagen, som er pæn og balanceret. Eftersmagen relativt intens og harmonisk. Lidt vel meget alkohol i finalen.

Køge Vinhandel | 157 kr. tilbudspris

 Alc.: 15,5%

Saint Cosme Châteauneuf-du-Pape 2015

90

 Sorte brombær og lidt fint balanceret fad. Går igen i både duft og smag. Så kommer der en herlig frisk frugt bagfra og giver noget liv og balance. Tæt og intens, men uden den store charme.

Lars Bjørn Vinimport | 329 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Andre Brunel Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2013

90

Saftig i udtrykket med røde bærtoner, lakrids, peber, tobak og strejf vanilje. Pæn syre og yderst vellavet vin med en krydret afslutning. Man fornemmer det er et køligt år.

Vinoble | 399 kr.

 Alc.: 14%

Domaine Tour Saint-Michel Cuvee des Deux Soers Châteauneuf-du-Pape 2012

90

 Lidt brun kant og en duft af, hvor frugten har kogt på på komfuret en anelse. Her er lidt for modne/kogte jordbær, lidt sødme fra fadet og et godt bid til afslutning. Fin saftighed og lidt tør finale.

Philipson Wine | 150 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Télégramme Châteauneuf-du-Pape 2015

89

Lys farve. Masser af saftighed og frugt i smagen. Anelse let men fungerer pænt. Røde bær, peber, timian og strejf vanilje. Pæn afslutning.

Theis Vine | 220 kr.

 Alc.: 14,5%

Cellier des Princes Châteauneuf-du-Pape 2013

89

Lette kirsebærnoter i duften. I smagen forholdsvis tør med røde bær, krydderier, peber og vanilje. Tør, mellemlang afslutning.

Erik Sørensen Vin | 220 kr. tilbudspris

 Alc.: 13,5%

Domaine Barville Châteauneuf-du-Pape 2013

89

  Modne noter i både duft og smag. Svampe, brombær, lakrids, peber og vanilje. Pæn kompleksitet og en vin klar nu. Vellavet med en pæn kompleksitet.

Skjold Burne | 250 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Père Anselme La Fiole du Pape Châteauneuf-du-Pape NV

89

Blend af forskellige årgange.   Intense jordbærtoner i duften. Elegant i udtrykket med masser af røde bær, lette krydderier, peber i smagen. Vellavet med en lang saftig afslutning.

Skjold Burne | 220 kr. tilbudspris

 Alc.: 14%

Clos des Brusquieres Châteauneuf-du-Pape 2014

89

Masser af jordbærnoter i duften. En meget lys og forholdsvis let vin med røde bær, lette krydderier og violer i smagen. Pænt balanceret. Savner måske lidt mere dybde. Pæn afslutning.

Vin-Kompagniet.dk| 250 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

Chateau Maucoil Châteauneuf-du-Pape 2014

89

Kærnemælk i duften. Pæn intensitet med brombær, kirsebær, peber, timian og vanilje i smagen. Klassisk i udtrykket med savner lidt mere dybde. Pæn afslutning.

Vinoble | 269 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

Chateau Correnson Châteauneuf-du-Pape 2012

89

 Kogt næse med blommer, svesker og gamle fade. En tung og varm stil, hvor kogt frugt dominerer. Mangler friskhed og er klodset i sit udtryk. Kan måske samle sig med tid i flasken, måske. Tør, stram og bitter afslutning.

Vinmedmere.dk | 220 kr.

Alc.: 14,5%

Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape 2015

89

 Lidt mørkere farve end gennemsnit. Pæn ekspressiv næse med mere bær end krydderi. Smagen er også i den lyse og lettere afdeling. Afslutningen mangler lidt frugt og syren træder lidt vel meget frem.

Jysk Vin | 310 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Domaine Bois de Bourson Châteauneuf-du-Pape 2014

89

 Afdæmpet i næsen, og mere frugtdrevet end krydret. Smagen først lidt lys og ”legende”, men så kommer der ikke rigtig noget andet, der slår ind. OK balance, men der mangler lidt af de hele, og den bliver lidt spids i eftersmagen. 87, 89, 89 (kan gå ned) Gem den ikke for længe.

Barrique Vin | 229 kr. tilbudspris

 Alc.: 13,5%

Terres des Pontifes Châteauneuf-du-Pape 2014

88

Lys og meget let i stilen. Røde bærnoter i duften. Krydret i udtrykket med kirsebær, peber og strejf vanilje. Pæn syre, bløde tanniner. Krydret afslutning. Pæn vin til prisen.

Superbrugsen | 119 kr. tilbudspris

Alc.: 13%

Domaine Bois De Boursan Châteauneuf-du-Pape Felix 2012

88

 Sødlig brombærbusk, der sniger sig op af glasset. Der ligger en god håndfuld krydderurter nedenunder og skaber interessen i dette glas. Smyger sig rundt i mundhulen med bløde tanniner, lakrids og mørk frugt. Lidt uharmonisk, hvor tørhed og intens frugt ikke rigtig finder balancen.

Barrique Vin | 429 kr. tilbudspris

Alc.: 14,5%

Gabriel Meffre Saint Theodinic  Châteauneuf-du-Pape 2014

88

Meget moden i duften. Modne krydrede noter i smagen. Blomme, peber, timian og vanilje. Lidt tørre tanniner men en pæn lang afslutning.

Kvickly | 149 kr. tilbudspris

Alc.: 13,5%

Domaine Des Chanssaud Châteauneuf-du-Pape 2012

87

Varme bærnoter. Kogt i smagen med brombær, lakrids, varme krydderier og vanilje. Alkoholen brændende og generelt en meget tung vin, hvor elegancen savnes.

Juuls Engros | 249 kr. tilbudspris

 Alc.: 14,5%

Thomas Rydberg

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Testen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Se her en oversigt over de bedste vinkøb i Danmark lige nu.