Kæmpetest af Brunello

Vi har testet 52 Brunello di Montalcino indsendt af vinhandlere og supermarkeder fra hele landet

Testen er lavet i samarbejde med Danmarks nye vinmagasin DinVinGuide - klik her for at læse mere.

Brunello di Montalcino er lavet af 100% sangiovese grosso og kendt som en af de største vine fra Italien, ja måske i verden. Det er et forholdsvis lille areal, hvorfra man dyrker druen, som er den eneste drue i Brunello. Da arealet er forholdsvis begrænset, er der i dag kun omkring 250 producenter, der dyrker vin på de 1.900 ha. De bedste vine kommer fra nordøst og nordvest for byen Montalcino, hvor markerne ligger højere og derfor giver en bedre syre, men også mere mineralsk præg til vinene.

Ud over geografiske krav er der krav til minimum 4 års lagring, hvoraf de 2 skal være på fade, før en Brunello kan frigives. Typisk lagres vinen på enten store fade (botti) eller på de mere moderne små fade (barrique). Der eksisterer tre typer af Brunello vine, dels den almindelige Brunello di Montalcino, dels en reserva og endeligt enkeltmarkerne. Typisk har reserva vinene ligget længere på fad, og de bedste druer er ofte brugt her. Men i Brunello er det nu mere producenten, som det er værd at holde øje med. Der findes fremragende ”basis” Brunello vine, mens både reserva og enkeltmarker kan skuffe fælt.

Det var som forventeligt en rigtig flot smagning med mange rigtigt gode vine. Ganske få skuffede, mens hovedparten lå på et forventeligt højt niveau. Der var dog et par gedigne overraskelser og også skuffelser. Resultater, jeg er overbevist om, kommer netop, fordi vi behandler alle vine ens og smager dem blindt. Men som konklusion må man sige, at man bliver ikke skuffet ved at købe en Brunello med de vine, som er på markedet lige nu.

Kom til stor Spansk Vinfestival 14+15 september

Kom til stor Whisky & Rom festival 26+27 oktober

Fattoria dei Barbi Brunello di Montalcino 2012

93  5 stjerner BEDSTE VIN

Strandgaarden | 300 kr. tilbudspris

Rustrød i farven. Raffineret næse, lidt tilbageholden men flot kompleksitet af kirsebær, læder, the, skovjordbær og tørrede blomster. Mellemfyldig smag, godt ekstraktniveau med velintegrerede tanniner og friskhed trods det modnede udtryk. Typisk sangiovese syre og til den gammeldags stil med mere afdæmpet fadpræg. Ikke en blockbuster men sirlig og elegant. Bør nydes i Bourgogneglas.

 Alc.: 14,5%

 

Caprili Brunello di Montalcino 2012

93 5 stjerner

Laudrup Vin | 345 kr.

Kompleks næse med lakrids, kaffe, fadkrydderi og vanilje. Diskret frugt i næsen, lidt kirsebær og sveskeblomme. Fyldig smag med stor koncentration, mere frugt her end på næsen, om end den ikke er så defineret. Ret flot intensitet og en herlig frugtsyre, der holder sammen på vinen. Gode, runde tanniner, der akkurat er mærkbare. Lang, intens eftersmag. Lidt old school udtryk men bestemt flot.

 Alc.: 15%

 

Il Poggione Brunello di Montalcino 2012

93 5 stjerner

Suenson | 296 kr. tilbudspris

Sødme og modenhed i næsen, lakrisal, intens og med god dybde. Fyldig og saftig smag med god balance mellem intensitet og friskhed. Integreret tannin og en lidt varmende alkohol men flot vin.

 Alc.: 14,5%

 

Fuligni Brunello di Montalcino 2012

93 5 stjerner

Theis Vine | 400 kr. tilbudspris

Røde bær i duften. En del tannin men pæn frugt. Især kirsebær, lakrids, peber og vanilje. Vellavet med en lang afslutning.

 Alc.: 14,5%

 

Campogiovanni Brunello di Montalcino 2012

93 5 stjerner

Føtex | 249 kr.

Savsmuld og blommer i duften med bidrag af kaffe og chokolade i smagen med milde fadtoner. Tæt i smagen med finkornede tanniner. Seriøs stil, der virker udviklet og drikkeklar nu. Moderne udtryk. Vellykket og harmonisk.

 Alc.: 14,5%

 

Col D´Orcia Brunello di Montalcino Nastagio 2012

93 5 stjerner

Conavec.dk | 279 kr.

Parfumeret næse med blomster, kirsebærlikør, bittermandel, urter og fadkrydderi. Til den fyldige side i munden med mærkbare tanniner, der fremstår en anelse ubalancerede i afslutningen. Frugten er udmærket i munden og rummer både friskhed og udvikling. Sikkert rigtig flot med lidt flaskelagring.

 Alc.: 14%

 

Celestino Pecci Brunello di Montalcino 2012

93 5 stjerner

Tætte mørke bær i duften. Flot koncentration, brombær, sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje. Yderst vellavet med en lang afslutning.

Erik Sørensen Vin | 380 kr. tilbudspris

 Alc.: 15%

Antinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino 2012

92 5 stjerner

Modne noter i duften. Modne let varme bær i smagen med krydderier, tobak og vanilje. Bløde tanniner og pæn koncentration. Meget imødekommende. Pæn afslutning.

Vinens Verden | 449 kr.

 Alc.: 14%

 

Franco Patenti Canalicchio Brunello di Montalcino 2012

92 5 stjerner

Adriatvinimport.dk | 355 kr.

Modne varme bærnoter i næsen. Velbalanceret med sorte kirsebær, lakrids, peber og et strejf vanilje. Pæn koncentration og dybde. Tør men pæn afslutning.

 Alc.: 14%

 

Scopone Brunello di Montalcino 2012

92 5 stjerner GODT KØB

Thewinecompany | 200 kr. tilbudspris

Udviklet næse med kaffe, svesker, svampe og krydderi. Pæn koncentration men vinen savner friskhed i frugten, og tanninerne bliver kantede og udtørrende. En anelse overekstraheret og bør drikkes hurtigst muligt.

 Alc.: 13,5%

 

Esperienza Brunello di Montalcino 2012

92 5 stjerner

Skjold Burne | 350 kr. tilbudspris

Intense mørke bær i duften. Pæn koncentration, let svampet med brombær, tobak og vanilje i smagen. Pæn og syrlig afslutning.

 Alc.: 13,5%

 

Castiglion del Bosco Brunello di Montalcino 2012

92 5 stjerner  GODT KØB

Supervin | 200 kr. tilbudspris

Sveskeblommer, lakrids og oxidation dominerer en kompleks og "gammeldags" næse. Fin tannin og røde blommer, orange og kanel passer fint til den fyldige krop og et sødmefuldt udtryk.

 Alc.: 14,5%

 

Lisini Brunello di Montalcino 2011

92 5 stjerner

Suenson | 377 kr. tilbudspris

Solbær og ribs i næsen med selleri, vanilje og lidt blomst. Sødmefuld og saftig stil, ret bærpræget med modne jordbær og blommer samt lidt chokolade og søde krydderier. Fin blødhed med lidt tanninkant i afslutningen. Nem at holde af.

 Alc.: 14,5%

Campo del Drago Brunello di Montalcino 2011

92 5 stjerner

Supervin | 370 kr. tilbudspris

Pæn frugt i duften. Medium koncentration og lidt kort i smagen. Sorte bær, krydderier og vanilje. Pæn syre. Savner lidt mere dybde.

 Alc.: 14,5%

 

Scopone Brunello di Montalcino L’Olivare 2012

92 5 stjerner

Thewinecompany | 250 kr. tilbudspris

Diskret i næsen. Pæn koncentration men meget tørre tanniner, hvilket skubber frugten bagved. Mellemlang afslutning.

 Alc.: 14%

 

Fornacino Brunello di Montalcino 2011

91 5 stjerner

Intense røde bær i duften. En anelse animalsk i udtrykket med sorte bær, lakrids, peber og vanilje. Pæn dybde og en lang, krydret afslutning.

Lago | 320 kr.

 Alc.: 15%

 

Mocali Brunello di Montalcino Vigna delle Raunate 2012

91 5 stjerner

Røde bær i næsen. Syrlig med let tørre tanniner. Medium koncentration og røde kirsebær, krydderier og strejf vanilje i smagen. Frugtig afslutning.

Adriatvinimport.dk | 349 kr.

 Alc.: 14%

 

Altesino Brunello di Montalcino 2013

91 5 stjerner  GODT KØB

Philipson Wine | 200 kr. tilbudspris

Tæt næse med kompleks mørkerød frugt, varme krydderier og orangeskal. Lille støvethed som supplementerer frugten fint. Saftig smag med flot integreret tannin og røde bær, lakrids, blomme og orange. Meget fin struktur med frugtighed og kompleksitet. God balance. Finesse over power.

 Alc.: 14%

 

Podere La Vigna Brunello di Montalcino 2011

91 5 stjerner GODT KØB

Supervin | 200 kr. tilbudspris

Moden lidt varm frugt i duften. Brændte bærnoter, tobak, varme krydderier og vanilje i smagen. Tørre tanniner. Krydret, let svampet afslutning.

 Alc.: 15%

 

Castello Romitorio Brunello di Montalcino 2012

91 5 stjerner

Juuls | 449 kr.

Kærnemælk, syrnede røde bær og hvidt krydderi dominerer en lidt sky næse. Medium krop med rød, saftig frugt, violer og fin tannin, som mangler intensitet og skelet. Vellavet og simpel. Savner dog kompleksitet.

 Alc.: 14%

 

Argiano Brunello di Montalcino 2013

91 5 stjerner  GODT KØB

Philipson Wine | 200 kr. tilbudspris

Lys med en let elegant frugt. Masser af røde bær, krydderier, tobak i smagen. Vellavet med en krydret afslutning.

 Alc.: 14%

 

La Fornace Brunello di Montalcino 2012

91 5 stjerner

BB Vinimport | 239 kr.

Mørke krydrede noter. Sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje. Pæn dybde og en flot vin med en lang afslutning.

 

 Alc.: 14,5%

 

San Giorgio Brunello di Montalcino 2012

91 5 stjerner

Suenson | 341 kr. tilbudspris

Krydret næse med søde urter og cola, lidt brændt muscovado, modent udtryk. Intens og rig med fin balance, modne tanniner og fyldighed. Kraftfuld uden en tørrende tannin, vil behage vindrikkeren, som kan lide sin Brunello med power.

 Alc.: 14%

Siro Pacenti Brunello di Montalcino Vecchie Vigne 2012

91 5 stjerner

Domaine Brandis | 599 kr.

Moderne næse med fin dybde, varme krydderier. Fin tannnin med god intensitet men en alkohol, der stikker. En smule ekstraheret.

 Alc.: 14,5%

 

Pietranera Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

Vinmonopolet | 230 kr. tilbudspris

Let og lys næse præget af jordbær og blomster samt salvie og laurbærblade. Mellemfyldig med mærkbare tanniner, virker vandet på midtpaletten og savner smagsdybde. Savner ligeledes koncentration i afslutningen.

 Alc.: 14%

 

San Lorenzo Brunello di Montalcino Bramante 2013

90 4 stjerner

Jysk Vin | 269 kr. tilbudspris

Syrlige kirsebær og jordbær samt lidt blomme, nelliker og røg. Grænser til overekstraheret i munden, hvor tanninerne overtager billedet og udtørrer til sidst. Savner fokus og frugtklarhed.

 Alc.: 14,5%

 

Fattoria la Lecciaia Brunello di Montalcino Vigna manapetra Riserva 2010

90 4 stjerner

Irma | 325 kr.

Kompleks næse, rød frugt (kirsch, vilde hindbær), orange, violer og røde blomster, hvidt krydderi, en anelse støv og høj intensitet. Meget flot næse! Smagen starter sødefuldt og slår over i en fin tannin og fin syre. Blommefrugt men mindre defineret i smagen end næsen. Behøver tid men har godt potentiale.

 Alc.: 14,5%

Castellani Brunello di Montalcino Brunaio 2011

90 4 stjerner

Skjold Burne | 250 kr. tilbudspris

Bagekrydderi, blommefrugt og sandeltræ dominerer en kompleks næse med moderat intensitet. Sødmefuld frugt med en smule bitterhed og astringens. Tanninen meget pænt integreret.

 Alc.: 14%

 

Cappineto Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

Holte vinlager | 350 kr. tilbudspris

Klassisk næse med syrlige kirsebær, grønne urter, jord og læder. God sødme i smagen, mere end hvad næsen peger i retning af, ret behagelig mundfølelse, nærmest flæsket uden at blive tung. Savner lidt kompleksitet men godt skruet sammen.

 Alc.: 14%

 

Fornacino Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

Irma | 320 kr.

Grøn og en anelse vegetal, røde bær og undermoden blomme. Saftig smag med god længde og sødemefuld bærfrugt. Simpel men fin.

 Alc.: 14%

 

Casanova di Neri Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2012

90 4 stjerner

Supervin | 570 kr.

Frugtig i duften. Lidt bolcheagtig i smagen med tæt frugt, varme krydderier og vanilje. Pæn koncentration og afslutning.

 Alc.: 14%

Valdicava Brunello di Montalcino 2007

90 4 stjerner

Theis Vine | 550 kr.

Æterisk duft med appelsinskal, læder, fad, engelsk lakrids og kaffe. Udviklet frugt med sveske og figen, sorte oliven, læder og chokolade. Kompleks men meget moden, og frugten er trukket i baggrunden. Drik hurtigst muligt.

Drik: 2018-2020 | Alc.: 14%

 

La Fornace Brunello di Montalcino Origini 2012

90 4 stjerner

BB Vinimport | 325 kr.

Moderne næse, mørke bær, blommejuice, vanille og pibetobak, muskat og nellike. Veldefineret og rig næse med høj intensitet. Aggressiv tannin, som desværre skygger noget for frugten og drikkevenligheden. Alkoholen er også høj. Savner frugt i smagen men er fuld af power. Bitterhed i slutningen.

 Alc.: 14,5%

 

Caparzo Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

En let og elegant vin med røde bærnoter i duften. Pænt balanceret med lette bærnoter, krydderier og velbalanceret fad. Pæn krydret afslutning.

Vinoble | 299 kr.

 Alc.: 14%

La Poderina Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

Erik Sørensen Vin | 340 kr. tilbudspris

En anelse lukket næse, som viser tegn på stor kompleksitet. Overmodne jordbær og blommer. Smørfed smag men rensende syre, fede tanniner men en anelse bitterhed i slutningen. Intens og rig, vellavet men også uren.

 Alc.: 14,5%

 

Verbena Brunello di Montalcino 2013

90 4 stjerner

Kjær & Sommerfeldt | 279 kr. tilbudspris

Vulgær kokossødme i næsen, nærmest syntetisk med vanilje og moskus. Sød og fadtung smag, savner både druesorts- og oprindelseskarakter. Man kan håbe, fadet integreres mere over de næste par år.

 Alc.: 15%

 

Piombaia Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

Vinomani | 249 kr.

Kraftfuld næse med mørk blommefrugt, tydeligt fadpræg i form af vanille og krydderi. Kompleks og intens. Sødme i frugten, som er skygget noget af fadpræg. Tanninen er en anelse bitter og harmonerer ikke helt. En kraftfuld vin, som vil vinde manges hjerter, men som mangler balance og finesse.

 Alc.: 13,5%

 

Castel Giocondo Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

Vinspecialisten | 425 kr.

Røde bærnoter i duften. Lidt stram i frugten, høj syre, bitre kirsebær, peber og vanilje. Stringent men pænt lavet. Syrlig afslutning.

 Alc.: 14,5%

 

Castel Giocondo Brunello di Montalcino 2013

90 4 stjerner

Vinspecialisten | 425 kr.

Røde bær og forholdsvis let i stilen. Røde kirsebær, jordbær, krydderier, tobak og vanilje. En let årgang men vellavet imødekommende vin med en pæn krydret afslutning.

 Alc.: 14,5%

 

Siro Pacenti Brunello di Montalcino Pelegrilli 2012

90 4 stjerner

Domaine Brandis | 299 kr.

Kokos, chokolade og kirsebær i næsen. Markant fadpræg. Moden frugt i munden, en del tannin, sødmefuld stil, der også i munden domineres af fad.

 Alc.: 14,5%

 

Fornacino Brunello di Montalcino 2012

90 4 stjerner

Røde bærnoter og toast i næsen. Pænt balanceret med sorte kirsebær, peber, krydderier og toast i smagen. Pænt balanceret med en frisk syrligt udtryk. Pæn afslutning.

Lago | 320 kr.

 Alc.: 14%

 

Val di Suga Brunello di Montalcino 2013

89 4 stjerner

Philipson Wine | 270 kr. tilbudspris

Diskret i næsen. Syrlig med røde bær, krydderier og med tørre tanniner. En anelse grøn i eftersmagen. Savner mere dybde, dertil for enkel.

 Alc.: 14%

 

L’Antica Grancia Brunello di Montalcino 2012

89 4 stjerner

Holte vinlager | 200 kr.  tilbudspris

Masser af bær i duften. Meget tør og bitter i smagen med kirsebær, peber og strejf af vanilje. Frugtig i stilen men en anelse lukket og kort i afslutningen.

 Alc.: 14,5%

 

Camigliano Brunello di Montalcino 2013

89 4 stjerner

Flot krydret næse. I smagen masser af bærnoter, peber, tobak og strejf vanilje. Pænt balanceret med en krydret afslutning.

Føtex | 259 kr.

 Alc.: 14%

 

Mocali Brunello di Montalcino 2012

88 4 stjerner

Adriatvinimport.dk | 275 kr.

Modne røde bær i næsen. Tør, let bitter frugt. Sorte kirsebær, lakrids, tobak og vanilje i smagen. Tørre tanniner og mellemlang afslutning.

 Alc.: 14%

 

Greppone Mazzi Brunello di Montalcino 2011

88 4 stjerner

MENY | 300 kr. tilbudspris

Atypisk duft af yoghurt og ost. Virker støvet i munden, og de laktiske aromaer er dominerende. Frugten nedenunder virker tørret i retning af sveske. Tør afslutning præget af tanniner.

 Alc.: 14,5%

 

Cava d’Onice Brunello di Montalcino 2011

88 4 stjerner

Suenson | 338 kr. tilbudspris

Intens krydret i næsen. Let parfumeret i smagen med røde bærtoner, lakrids, krydderier og en del fadpræg.

 Alc.: 14%

 

Piombaia Brunello di Montalcino 2009

86 3 stjerner

Modne udtryk med svampe, lakrids og vanilje i smagen. Anelse uren i udtrykket med et volatilt udtryk i eftersmagen, hvilket ikke klæder vinen. Krydret afslutning.

Vinomani | 249 kr.

Drik: 2018-2022 | Alc.: 13,5%

 

Thomas Rydberg

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky & Rom. Han driver endvidere AltomSpanskVin.dk, de100bedstevine.dk samt holder en række foredrag og underviser i vin.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London samt er pt. på anden del af Master of Wine. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Magasinet DinVinGuide

 

Magasinet DinVinGuide udkommer 5 gange årligt med 100 sider med temaer, masser af test og spændende artikler. Læs mere her