Stor gløgg test

Så er det gløgg tid og vi tester supermarkeders gløgg

Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede i antikken kendte grækerne til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at gløgg blev til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig var en varm og sød drik velkommen ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fandt svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med nisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter – med eller uden alkohol – blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen. Der dukker da også flere og flere færdige gløggprodukter op på markedet.

Butikkerne markedsfører i stor stil gløgg. Vi har testet de forskellige:

 

 

Blossa Vinglögg. 4 stjerner

Lavet på en svensk original opskrift over 100 år gammel. Yderst intens i duften. Meget krydret og sød gløgg. Nellikerne smager tydeligt igennem. Sødmen er for voldsom, men ellers pænt krydret. Lang eftersmag.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes forskellige supermarkeder til ca. 50 kr.

 

 

Luksus Gløgg. 3 stjerner

Fortyndet rødvin med sukker (190 g) og krydderier. Glühwein i duften. Hvinende sød, pænt krydret men meget lidt vinøs i stilen.

Alkoholprocent: 12,5.

Kan købes hos Kvickly, Superbrugsen, Dagli'Brugsen til 45 kr.

 

 

Favorina Julegløgg. 1 stjerner

Har absolut intet med vin at gøre. Vand blandet med frugtvin, sukker og krydderier. En kemisk duft, meget let med bagte krydderier i smagen. Ikke voldsom sød men meget vandig. Burde ikke kunne kaldes gløgg.

Alkoholprocent: 5,5.

Kan købes hos Lidl til 17 kr.

 

 

Rundt om Vin Rødvins Gløgg. 5 stjerner

En mild og lettere gløgg tilsat blåbær, hvilket giver et lidt anderledes frugtigt udtryk. Masser af krydderier og afdæmpet alkohol. Flot balanceret sødme. Til dem der foretrækker en let frugtig gløgg uden for mange procenter.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos Irma til 79,50 kr.

 

 

Coop Smag forskellen  Gløgg. 4 stjerner

Krydret i duften. Fed tekstur, meget sød og det fornemmes i afslutningen der er tilsat noget vand. Kanelen smager meget igennem og krydderierne virker autentisk julede. Men sødmen er for voldsom.

Alkoholprocent: 14,5

Kan købes hos Kvickly, Superbrugsen, Dagli'Brugsen til 65 kr.

 

 

Deluxe Rødvinsgløgg. 4 stjerner

Lavet primært på rødvin. Intens krydret i duften med især nelliker. Fyldig i smagen med en tilpas sødme. En anelse vandig i afslutningen men alt i alt en ganske pæn og autentisk gløgg.

Alkoholprocent: 14,5.

Kan købes hos Lidl til 35 kr.

 

 

Irma Rødvins Gløgg. 3 stjerner

Nelliker i duften. Fed tekstur men meget sød, hvilket næsten overdøver alt. Krydderierne træder lidt i baggrunden og den kommer til at fremstå meget tung og let klodset.

Alkoholprocent: 12,5

Kan købes hos Irma til 50 kr.

 

 

Malenes Gløgg. 5 stjerner

En hvid gløgg lavet på hvidvin og æblemost med krydderier. Pænt balanceret og krydret gløgg i den lette ende. Friskheden fra æblerne og citronsyren fungerer godt og giver et godt modspil til krydderierne. Et anderledes og spændende alternativ til den traditionelle gløgg.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos MENY til 79,50 kr.

 

Alternativt kan man forsøge sig med sin egen gløgg. Her er til inspiration min egen opskrift.

Rydbergs hjemmelavede opskrift på gløggessens:

3 dl. rødvin

2 dl. portvin

250 g brun farin

3 kanelstænger

Revet skal af en appelsin

1 tsk. hel allehånde

1 tsk. revet ingefær

8 hel nelliker

4 kardemommekapsler

1,5 dl. mørk rom

0,5 dl. Vodka eller snaps

Rødvin, brun farin og krydderier opvarmes til ca. 70 grader men må endelig ikke koge. Sukkeret skal smelte og det skal stå over varmen ca. 10 min. Herefter afkøles det en smule, hvorefter portvin og rom tilsættes. Essensen hældes nu på et opbevaringsglas og stilles i køleskabet ca. 1 uge og trækker.

Efter en uge sies krydderierne fra og vodka eller snaps tilsættes. Nu er essensen klar. Rosiner kan evt. tilsættes så de står og trækker i essensen.

Når man skal have gløgg tager men så 1 del essens, 5-6 dele rødvin og opvarmer det, men må endelig ikke koge. Rosiner og mandler kan tilsættes.

Kom til Franske vindage 26+27 februar i Pressen i København

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen