Stor test - Find den bedste gløgg

Så er det gløgg tid og vi tester supermarkeders gløgg

Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede i antikken kendte grækerne til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at gløgg blev til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig var en varm og sød drik velkommen ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fandt svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med nisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter – med eller uden alkohol – blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen. Der dukker da også flere og flere færdige gløggprodukter op på markedet.

Butikkerne markedsfører i stor stil gløgg. Vi har testet de forskellige:

 

 

Blossa Vinglögg. 4 stjerner

Lavet på en svensk original opskrift over 100 år gammel. Yderst intens i duften. Meget krydret og rimelig sød gløgg. Nellikerne smager tydeligt igennem. en anelse sød og vandig i afslutningen, men ellers pænt krydret. Mellemlang eftersmag.

Alkoholprocent: 10%

Kan købes forskellige supermarkeder til ca. 50 kr.

 

 

Coop Gløgg. 2 stjerner

Lavet på sydafrikanske vin og rom, men også tilsat en del vand og sukker. Lidt diskret i duften men intens i smagen hvor især rommen dominerer. Savner mere vinfornemmelse. Fremstår mere som rom, vand, krydderier med tilsat vin. Det fungerer ikke.

Alkoholprocent: 14,5.

Kan købes hos Kvickly, Superbrugsen, Dagli'Brugsen til 50 kr.

 

 

Malenes Rødvins Gløgg. 5 stjerner

En meget mild og let gløgg tilsat blåbær, hvilket giver et lidt anderledes frugtigt udtryk. Masser af krydderier og afdæmpet alkohol. Flot balanceret sødme. Til dem der foretrækker en let frugtig gløgg uden for mange procenter.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos Irma til 120 kr. forto styk

 

 

Malenes Gløgg. 4 stjerner

En mild og lettere gløgg tilsat kirsebærkoncentrat. Let krydret med en afdæmpet alkohol. Flot balanceret sødme. Måske lidt for neutral.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos MENY til 79,50 kr.

 

 

 

Irma Rødvins Gløgg. 3 stjerner

Nelliker i duften. Meget sød og en anelse vandet. Savner mere pondu og koncentration og ikke mindst mere vinsmag. Krydderierne træder lidt i baggrunden og den kommer til at fremstå meget tung og let klodset.

Alkoholprocent: 12,5

Kan købes hos Irma til 50 kr.

 

 

Irma hvidvins Gløgg. 2 stjerner

Kun 42% vin resten stort set vand og aromaer. Det holder ikke og kan smages. Meget tyndbenet, nærmest som vand med smag. Krydderierne meget svage og der er ikke meget gløgg over denne.

Alkoholprocent: 12,5

Kan købes hos Irma til 50 kr.

 

 

Malenes Gløgg. 5 stjerner

En hvid gløgg lavet på hvidvin og æblemost med krydderier. Pænt balanceret og krydret gløgg i den lette ende. Friskheden fra æblerne og citronsyren fungerer godt og giver et godt modspil til krydderierne. Et anderledes og spændende alternativ til den traditionelle gløgg.

Alkoholprocent: 10.

Kan købes hos MENY til 79,50 kr.

 

Alternativt kan man forsøge sig med sin egen gløgg. Her er til inspiration min egen opskrift.

Rydbergs hjemmelavede opskrift på gløggessens:

3 dl. rødvin

2 dl. portvin

250 g brun farin

3 kanelstænger

Revet skal af en appelsin

1 tsk. hel allehånde

1 tsk. revet ingefær

8 hel nelliker

4 kardemommekapsler

1,5 dl. mørk rom

0,5 dl. Vodka eller snaps

Rødvin, brun farin og krydderier opvarmes til ca. 70 grader men må endelig ikke koge. Sukkeret skal smelte og det skal stå over varmen ca. 10 min. Herefter afkøles det en smule, hvorefter portvin og rom tilsættes. Essensen hældes nu på et opbevaringsglas og stilles i køleskabet ca. 1 uge og trækker.

Efter en uge sies krydderierne fra og vodka eller snaps tilsættes. Nu er essensen klar. Rosiner kan evt. tilsættes så de står og trækker i essensen.

Når man skal have gløgg tager men så 1 del essens, 5-6 dele rødvin og opvarmer det, men må endelig ikke koge. Rosiner og mandler kan tilsættes.

Kom til stor Fransk vinfestival d. 24 og 25 februar 2017 - læs mere her.

Kom til Italiensk vinfestival 31 marts og 1 april 2017 - læs mere her.

kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen