Annonce:
Annonce:

Stortest: Australian & New Zealand Chardonnay

Vi har testet 47 chardonnay indsendt af vinhandlere og supermarkeder fra hele landet

Annonce:
Følg Vin

Testen er lavet i samarbejde med Danmarks vinmagasin DinVinGuide og SpritNyt.com - klik her for at læse mere.

Arealmæssigt er Australien større end hele Vesteuropa, men over 90% af vinen kommer dog fra det nederste højre hjørne, South Eastern Australia, og resten fra et mindre område i det vestlige Australien. Hvad de fleste dog ikke ved er, at der er meget stor kompleksitet i udbuddet af vine fra Australien. De fleste forbinder australsk vin med fadlagrede chardonnay-vine eller varme, marmeladeagtige shiraz-vine. Men der er sket meget de senere år, og stilen for både shiraz- og chardonnay-vinene har ændret sig markant— i de fleste tilfælde til mindre fadlagrede og mere stringente, slanke vine.

Annonce:

Australien er da også en væsentlig producent af chardonnay. Kun USA og Frankrig er større end Australien, når det gælder marker plantet med druen. Det er især i Victoria samt Western Australia, hvor man finder de mest spændende chardonnay-vine. Victoria er området omkring Melbourne på Australiens sydlige østkyst. Området blev historisk ramt af vinpesten, og næsten alle stokke måtte rives op. Både kulturen og stokkene er derfor ikke så gamle her som i andre dele af Australien. Da klimaet er forholdsvist køligt, er det især pinot noir og chardonnay i en køligere stil, som man finder her. I Western Australia har man også et noget køligere klima i den sydlige del, og det egner sig godt til chardonnay-druen, omend vinene oftest er en anelse varmere i stilen end i Victoria.

På New Zealand har man også taget druen til sig, og her er det især på nordøen omkring Hawke’s Bay samt ikke mindst Gisborne, man finder druen. Men den ses også oftere i Marlborough, som jo ellers primært er kendt for sine sauvignon blanc vine.

Det var en overbevisende indsats, de australske og new zealandske chardonnay-vine gav i denne test. Bundniveauet var højt, og bedre end man kan forvente sammenlignet med den lave ende i Bourgogne. Og så endda til priser langt under hvad en basis chardonnay fra Bourgogne kan købes til.

Annonce:

Men det er nu i niveauet 100-200 kroner, at man finder de rigtigt interessante vine. Her kan man finde vine, som er ganske overbevisende; og da jeg bevidst sammenligner med Bourgogne og ikke andre oversøiske vine, er det fordi den stil, man i dag finder i Australien, har ændret sig så markant de senere år mod netop en stil, man finder i Bourgogne. Væk er de overmodne druer og det voldsomme fadpræg. I stedet finder man chardonnay plantet i køligere områder, hvor modningen tager længere tid, syren er højere, og hvor man ikke behøver maskere vinen så meget med nye fade.

 

De 10 bedste

Leeuwin Art Series Chardonnay 2018, Australien

 

Vinspecialisten | 600 kr. tilbudspris

Intense fersken noter og vanilje i duften. En flot og seriøs vin hvor franske fade virkelig slår igennem i smagen men velintegrewret med en pæn ren og intens frugtkarakter. Flot lang afslutning.

Alkoholprocent: 13,5%  94

 

Chardonnay by Farr 2018, Australien

 

Laudrup Vin | 575 kr. tilbudspris

Flot, ren og indbydende næse. Så velbalanceret og indbydende med kølige, frugtige noter og en flot fadintegration. Lang afslutning. Meget burgundisk.

Alkoholprocent: 13%  93

 

Sacred Hill Rifleman Chardonnay 2019, New Zealand

 

Supervin | 300 kr. Tilbudspris

På med det fad og godt med bâtonnage, her er brød og røg sammen med fin gul frugt. Dejlig smag med så lækker en balance. Flot høstet frugt, der er arbejdet godt rundt i fadene, og resultatet er, så man bare vil drikke det. Komplekst og lækkert!

Alkoholprocent: 13,5%  93

 

Neudorf Moutere Chardonnay 2018, New Zealand

 

Laudrup Vin | 419 kr. tilbudspris

Virkeligt velbalanceret og sammensat vin. Ret behersket aroma— ingen bulderbasse her— alligevel føles en seriøs stil med rig koncentration. Lang eftersmag, der hænger ved. Flot vin i en lidt atypisk nedtonet stil.

Alkoholprocent: 12,5%  92

 

Saint Clair Chardonnay Omaka Reserve 2018, New Zealand

 

Bichel | 135 kr. tilbudspris

Kølig stil med citrus og vanilje noter i duften. Yderst flot balance og meget intens i smagen med fersken, citrus og vanilje. Pæn fylde og længde.

Alkoholprocent: 13% 91

 

Sacred Hill Wine Thief Chardonnay 2019, New Zealand

 

Supervin | 200 kr. Tilbudspris

Livlig i næsen med lidt røg og sprød frugt. Smæk på tungen med god syre, lidt råt fad og herlig intensitet i frugten. Ren og lækker afslutning. Kalder på en grillet fisk.

Alkoholprocent: 13,5%  91

 

Sileni Cellar Selection Chardonnay 2019, New Zealand

BEDSTE KØB

Erik Sørensen | 90 kr. tilbudspris

Meget aromatisk stenfrugt i næsen. Mango og eksotisk frugt, samtidigt grønne æbler og meget forfriskende. Smæk på smagen og i flot balance.

Alkoholprocent: 13,5%  91

 

Cloudy Bay Chardonnay 2018, New Zealand

 

LVMH | 300 kr. tilbudspris

Flot, ren og intens næse. Koncentreret med abrikos, moden fersken, lette krydderier og vanilje. Klassisk i udtrykket og en meget vellavet vin. Flot, lang afslutning.

Alkoholprocent: 13,5%  91

Penfolds Bin 311 Chardonnay 2019, Australien

 

MENY | 259 kr. tilbudspris

Meget livlig vin med masser af frisk citrus. Skarphed og renhed. Citrusdominans med et svagt fadpræg. Elegant vin med flot finish.

Alkoholprocent: 13%  91

 

Sidewood Mappinga Chardonnay 2016, Australien

 

Winelovers.dk | 225 kr. tilbudspris

Elegant friskhed med citrus og moden frugt. Balanceret og velintegreret fad. God frugtrigdom, hænger flot sammen med den smørrede note samt pæne syre.

Alkoholprocent: 12,5%  91

 

Se resten af vinene - klik her - SpritNyt.com

 

Vin og spiritus festivaler i 2022 i Pressen

Whisky & Rom festival 28+29 oktober 2022 - klik her

Franske vindage 3+4 marts 2023

Italiensk Vinfestival 2023 - datoer følger

Spansk Vinfestival 2023 - datoer følger

Køb billetter nu - klik her.

 

Thomas Rydberg

Thomas Rydberg er Ekstra Bladets vinanmelder og skribent. Ejer og redaktør af magasinet DinVinGuide samt magasinet Whisky&. Han driver endvidere Spritnyt.com samt holder en række foredrag og underviser i vin. Medarrangør af en række vin og spiritusfestivaler i Politikens Hus.

Thomas har en diplomuddannelse (WSET) i vin og spiritus fra London. Udover skrivegerningen dømmer han ved en række af de største internationale vin & spiritus konkurrencer. Se mere information på thomasrydberg.dk.

Magasinet DinVinGuide

 

Magasinet DinVinGuide udkommer 5 gange årligt med 100 sider med temaer, masser af test og spændende artikler. Læs mere her

VinGuiden 2021

468 sider og mere end 3000 anmeldelser af vine til salg i Danmark. Kun 129.95 kr. Købes i MENY eller hos boghandlerne.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: