TV: Pilot tog fejl af Venus og fly

Passagerer og besætningsmedlemmer blev kvæstet, da en søvnig pilot troede, at et fly kom imod ham. I stedet var det blot planeten Venus

Det er et fly! Nej, det er en planet!

16 personer blev i januar 2011 kvæstet, da en søvnig pilot ombord på et Air Canada hev i styrepinden, for at undgå at kollidere med et amerikansk fly.

Men mandag kom en rapport fra de canadiske luftfartsmyndigheder som i konkluderede, at det ikke var et fly. I stedet var det planeten Venus, der ’kom imod’ piloten. Det skriver Reuters.

Piloten led af søvn-inerti – en tilstand, som kan opleves, hvis man falder i søvn og vågner med et chok. Her bliver ens hjerne forvirret, og i pilotens tilfælde, så han ting, som ikke eksisterede.

- Denne episode viser vigtigheden af at fokusere på træthed ombord på et fly, sagde lederen af efterforskningen Jon Lee til Reuters.

Faldt 400 fod
Den store Boeing 767 fra Air Canada var på vej fra Toronto til Zürich i Schweiz med 95 passagerer og otte besætningsmedlemmer ombord. I starten lød forklaringen, at førstepiloten desorienteret var vågnet op fra en lur, hvorpå han opdagede, at der var et fly på vej mod dem.

Herefter faldt flyet 400 fod, før han fik rettet flyet op og undgik en katastrofe. 14 passagerer og to besætningsmedlemmer kom til skade – heraf skulle syv på hospitalet.

Luftfartsmyndighederne kritiserer besætningen for ikke at tage risikoen forbundet med træthed under natteflyvninger alvorligt. Reelt opstod situationen, fordi piloten havde sovet 75 minutter, hvor maksimum ellers var 40. Grunden til, at han var blevet så træt, var fordi hans børn havde for vane at vække ham, når han var hjemme.

Air Canada har nu indskærpet overfor besætningsmedlemmerne, at de skal overholde reglerne under flyvning.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere