Var Titanics forlis forsikringssvindel?

En af de mest sejlivede konspirationsteorier om det legendariske forlis handler om ombytning af skibe og svindel med svimlende forsikringssummer

Det var ikke kun en tragisk ulykke, men også gemen forsikringssvindel, hvis man skal forfatteren Robin Gardiner, der i flere bøger har argumenteret for, at Titanic i virkeligheden aldrig sank. (Foto: Paramount Pictures/AP)
Det var ikke kun en tragisk ulykke, men også gemen forsikringssvindel, hvis man skal forfatteren Robin Gardiner, der i flere bøger har argumenteret for, at Titanic i virkeligheden aldrig sank. (Foto: Paramount Pictures/AP)

Da RMS Titanic ramte et isbjerg og sank til bunds natten til den 15. april 1912 var det ikke bare et uhyggeligt sammentræf af dårlig beslutninger og uheldige omstændigheder.

Det var ren og skær forsikringssvindel.

TV:

Film - 12. apr. 2012 - kl. 09:05 TV: Nordmænd gør grin med Titanic-katastrofen

I hvert fald hvis man skal tro en af de mere kreative teorier om forliset for præcis 100 år siden.

Ifølge forfatteren Robin Gardiner var det nemlig ikke Titanic, der sank til bunds i det iskolde sort vand, men derimod hendes søsterskib, Olympic.

Historiens største forsikringssvindel
Fidusen var, at det næsten identiske søsterskib, der blev søsat to år tidligere, var blevet så alvorligt skadet ved et havnesammenstød, at White Star Lines ikke havde råd til at udbedre skaderne.

I stedet reparerede de det nødtørftigt og maskerede det som Titanic, så firmaet kunne indkassere forsikringssummen, da det bevidst blev sænket i Atlanterhavet. Ombytningen ville lade White Star Lines beholde det bedste skib og slippe for en enorm økonomisk lussing.

Læs også:

Se også: Titanic gange tre?!

Men det store skib, der blev kaldt 'praktisk talt usænkeligt' gik hurtigere til bunds end forventet, og redningsskibene var ikke på plads som planlagt. Så 1500 mennesker mistede livet i det, Robin Gardiner kalder historiens største forsikringssvindel.

Huller i historien
Det er dog langt fra alle, der mener, teorien holder vand.

Flere har påpeget, at de to skibe ved nærmere øjesyn faktisk ikke var så ens, som man skulle tro, selvom de var søsterskibe. Bogen 'Olympic & Titanic: The Truth Behind the Conspiracy' angriber mange af argumenterne og påpeger de ret markante forskelle på de to skibe.

TV:Deres kabinelayout, koøjeplacering og nummerering på de tusindvis af metalplader var nemlig helt forskellig.

De påpeger også, at skibet, der kostede 7,5 millioner af datidens dollars at bygge kun var forsikret for to tredjedele af beløbet.

Se skibets rute:
<br /><small>Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?msa=0&amp;msid=207810718099368159459.0004b6cc3f1d30b2f4ab7&amp;ie=UTF8&amp;t=m&amp;ll=55.279115,-35.859375&amp;spn=55.20966,94.042969&amp;z=3&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Titanic</a> på et større kort</small></p>

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere