Tiltalt mor: Det var en dingo der dræbte mit spædbarn

I fire år sad en australsk mor fængslet for mordet på sit eget spædbarn. Selv hævdede hun, at en dingo bortførte hendes barn

I 1980 blev Linda Chamberlain-Creighton beskyldt for at have dræbt sin datter. Hun har selv hele tiden hævdet at en dingo bortførte hendes barn.(Foto:AP)
I 1980 blev Linda Chamberlain-Creighton beskyldt for at have dræbt sin datter. Hun har selv hele tiden hævdet at en dingo bortførte hendes barn.(Foto:AP)

Azaria Chamberlain var blot to måneder gammel, da hun blev kidnappet fra et telt under en familieferie til Uluru, også kendt som Ayers Rock.

Hendes mor, Lindy Chamberlain-Creighton, fastholdt længe forklaringen om, at en dingo tog hendes barn, selv da hun blev idømt livsvarigt fængsel for datterens mord.

Sagen har været i retten tre gange tidligere, og nu er sagen taget op for fjerde gang, fordi moderen ønsker sit navn renset.

Foran retsbygningen, fredag, sagde Chamberlain-Creighton, at hun håbede at kendelsen ville betyde at man nu kunne uddanne offentligheden om farerne ved dingoer.

- Det giver mig et håb om, at Australien omsider vil indse, at dingoer er farlige, og jeg håber, at retfærdigheden omsider vil ske fyldest på min datters vegne.

- Der er mange nye bevismuligheder siden den frygtelige sag startede. Den sidste sag fandt sted i 1995, og siden da har der været adskellige dingo angreb, siger Stuart Tipple, advokaten der repræsenterer Chamberlain-Creighton, og hendes tidligere mand Michael.

Det er fjerde gang at sagen er i retten. Den første der blev gennemført i 1981, godtog forklaringen om at babyen var blevet bortført af en dingo, men en ny retssag blev stablet på benere året efter, og her omstødte retten frifindelsen og tiltalte moderen for mord.

Den 35-dage lange høring blev en mediebegivenhed uden lige, og mens medierne fokuserede på moderen, gættede resten af Australien i øst og vest på, hvilken årsag der lå bag datterens død

- Mange mennesker troede bare aldrig på at en dingo skulle være i stand til at bortføre et barn, sagde tipple.

Efter den lange høring i 1982 besluttede retten sig for at dømme moderen for mord på hendes datter. Retten følte sig overbevist om, at Linda Chamberlain-Creighton, havde skåret halsen over på sin datter med et sæt sakse. Hun blev idømt livsvarigt fængsel

Hendes mand Michael fik en betinget dom for at have været vidende om forbrydelsen. Parret havde udover Azaria også to drenge på seks og fire på det tidspunkt.

Linda Chamberlain-Creighton afsonede fire år af hende dom, før Northern Territorys regering løsladte hende i 1986 efter at der var fundet nye beviser.

En baby jakke, der var identisk med datterens blev fundet tæt på en dingo hule.

To år senere, i 1988, blev der nedsat en kommision, der skulle gennemgå sagsakterne igen, og efter at have gennemgået beviserne blev dommene formelt ophævet for både mand og hustru.

Til trods for fundet, og til trods for at parret ikke blev fundet skyldig i deres datters død, så blev sagen genoptaget i 1995, og den resulterede i at parret fik en åben dom, det er den kendelse som Chamberlain nu ønsker ændret

- Som forældre vil de selvfølgelig have en afslutning på den her sag og de får ikke fred før alt er sat på plads og de er renset i den sag, sagde advokat Tipple.

- En åben dom er ikke en korrekt dom. Selvfølgelig gør de det for deres egen skyld, men de gør det også for at forhindre at en lignende tragedie opstår, siger Tipple.

Ved fredagens retsmøde præsenterede advokaten juryen for mindst 12 alvorlige dingo angreb i Australien siden den seneste retssag i 1995.

I et af de værste tilfælde blev en ni-årig dreng dræbt, og hans ven hårdt kvæstet, af to dingoer på Fraser Island i 2001.

Otteogtyve dingoer blev efterfølgende slået ihjel i det offentlige ramaskrig, der fulgte efter.

"På Fraser Island har Dingoen en særlig vanskelig rolle, fordi turister ofte er lige så interesseret i Dingoen, som den er i deres madvarer, siger professor Gisela Kaplan, der er Dingo ekspert fra University of New England i New South Wales.

"Frygt, er meget ofte det eneste, der står mellem et farligt dyr og et menneske. Når denne frygt først er tabt kan et hvilket som helst aggressivt dyr blive farligt,"

Der er nu indført Dingo strategier i de områder af landet, hvor pattedyrene er fremherskende.

Chamberlains advokat Stuart Tipple siger, at, om ikke andet, så håber parret på en ændring i den officielle årsag til Azarias død, og at de de offentlige myndigheder bliver mere bevidste om deres ansvar.

Tipple mener at parret bør frifindes en gang for alle, når det nu kan bevises at dingoer er et aggressivt dyr der kan dræbe. Også selvom de fleste i Australien havde svært ved at tro på Linda Chamberlains historie i 1980.

Der falder en afgørelse i sagen om en uge.

0 kommentarer
Vis kommentarer