Florida ramt af mystisk sky-tsunami

Indbyggerne på Panama Beach gjorde øjensynligt store øjne, da skyerne pludselig rullede ind over kyststrækningen

Specielt ejerne af kyststrækningens mange dyre ejerlejligheder fik tsunamien at se og føle på nærmeste hånd. (Foto: JR Hott/Exclusivepix)
Specielt ejerne af kyststrækningens mange dyre ejerlejligheder fik tsunamien at se og føle på nærmeste hånd. (Foto: JR Hott/Exclusivepix)

Normalt forbinder man ordet tsunami med død og ulykke.

Men den tsunami, der sidste søndag ramte Panama City Beach i Florida, var langt fra farlig. Det var tværtimod en såkaldt 'sky-tsunami'.

LÆS OGSÅ: Tsunami-overlever bliver finsk præsident

Vejr-fænomenet bliver angiveligt direkte oversat kaldt en 'Kelvin Helmholtz-ustabilitet', og den er opkaldt efter den skotske baron Lord Kelvin og den tyske fysiker Hermann Helmholtz, der til sammen var de første, der forklarede de bølgende skyer.

'Sky-tsunamierne' optræder oftest i områder med store, flade områder, hvor vindhastighederne ændrer sig hurtigt i forskellige retninger. Mere konkret skabes fænomenet, når en hurtigtbevægende sky med lav tæthed bevæger sig ind over en langsommere sky, der er meget tættere. Herved bliver overfladen på skyen så at sige trukket ud, hvorefter 'tsunami-effekten' træder frem og giver illusionen af enorme 'luft-bølger', der slår ind mod kysten.

LÆS OGSÅ: Naturen er den store dræber i 2011

De fantastiske billeder af det sjældne vejr-fænomen blev taget af helikopter-piloten Mike Schaeffer, der vendte tilbage til kysten efter en flyvetur udover havet.

1 af 3 Det var ikke fordi, at 'skytsunamien' var flankeret af dårligt vejr. (Foto: JR Hott/Exclusivepix)
2 af 3 Det var en helikopterpilot, der tog de fantastiske billeder af det sjældne vejr-fænomen.(Foto: JR Hott/Exclusivepix)
3 af 3 Specielt ejerne af kyststrækningens mange dyre ejerlejligheder fik tsunamien at se og føle på nærmeste hånd. (Foto: JR Hott/Exclusivepix)
0 kommentarer
Vis kommentarer