Tophemmeligt stealth-skib på vej til skrot

Efter næsten to årtier i tjeneste går den amerikanske flådes tophemmelige 'Sea-Shadow' nu på pension - men ingen gider at have stealth-skibet

Den amerikanske flådes tophemmelige stealth-skib går under navnet 'Sea-Shadow' og har kostet omkring én milliard kroner at udvikle. (Foto: U.S. Navy)
Den amerikanske flådes tophemmelige stealth-skib går under navnet 'Sea-Shadow' og har kostet omkring én milliard kroner at udvikle. (Foto: U.S. Navy)

Under aktionen mod Osama bin Laden fik vi et lille glimt ind i det amerikanske militærs arsenal af de såkaldte stealth-våben.

Fly, som ikke bliver opfanget af andre landes radarsystemer, er en god ting, når man vil udføre hemmelige aktioner.

Tophemmeligt skib
Men det er ikke kun luftrummet, det amerikanske militær har koncentreret sig om. For tyve år siden lavede de nemlig projekt 'Sea-Shadow', som er et stealth-skib. Siden da har offentligheden ikke set meget til det skib, som militæret har skjult så godt som muligt.

Desværre ryger det nu på pension. Og da ingen gider at passe på det, bliver det mystiske skib i stedet for lavet om til skrot, skriver The Daily Mail.

Har kostet 195 millioner dollars!
'Sea-Shadow' projektet blev færdiggjort i 1985, og det var langt fra noget billigt projekt. Skibet blev bygget i samarbejde mellem det amerikanske Defence Advanced Research Projects Agency og teknologivirksomheden Lockheed Martin. Pris dengang: 195 millioner dollars!

Skibet er 48 meter langt, 21 meter bredt og kan skyde en fart på 26 km/t i vandet. Derudover er det konstrueret til at kunne modstå selv de hårdeste bølger, havet vil kunne kaste i hovedet på den.

Ryger på skrotpladsen
Det amerikanske militær har brugt de seneste fem år på at finde et passende museum, hvor stealth-skibet kunne blive pensioneret men uden held.

Derfor vil skibet nu bliver skilt fuldstændig ad og genbrugt, så vidt det er muligt.

Søværnets talsmand, Chris Johnson, mener dog stadig, at skibbet kan nå at reddes.

Sea-Shadow ligger lige nu godt gemt væk i en lukket tørdok i Californien. Om det når at blive reddet fra metalkværnen, vil kun tiden vise.

1 af 2 Den amerikanske flåde har prøvet at få skibet afsat til et museum men desværre uden held. (Foto: U.S. Navy)
2 af 2 Den amerikanske flådes tophemmelige stealth-skib går under navnet 'Sea-Shadow' og har kostet omkring én milliard kroner at udvikle. (Foto: U.S. Navy)
0 kommentarer
Vis kommentarer