Dyr i krig

Heste er ikke de eneste dyr, der har været flittigt brugt i krige

Under 2. Verdenskrig holdt falken et vågent øje med duerne. (Foto: ekstrabladet.dk
Under 2. Verdenskrig holdt falken et vågent øje med duerne. (Foto: ekstrabladet.dk

I bogen 'Amazing Dogs' fortæller den britiske historiker Jan Bondoson om Hitlers mislykkede forsøg på, at bruge talende hunde under 2. Verdenskrig. Nazisterne forsøgte nemlig at avle og optræne en hær af uddannede hunde, der både kunne læse, skrive og tilmed tale. De specialuddannede hunde var formentlig tiltænkt en rolle som spioner. Læs: Hitler ville træne hunde til at tale

Forhistorien er, at Tyskland i 1920'erne havde en række dyrepsykologer, der fuldt og fast troede på at hunde var næsten lige så intelligente som deres tobenede ejere - og derfor også egnede til at kommunikere osv. Da Nazistpartiet overtog magten i Tyskland i 1930'erne indgik hundene i Hitlers planer om at erobre verden. Den plan gik heldigvis i vasken. Så havde tyskerne - desværre - større held med deres dresserede 'duedræbere'.

Falke mod duer
De allierede tropper - og herunder navnlig englænderne - brugte brevduer som budbringere under 2. Verdenskrig. Når den trådløse radio svigtede, var det i stedet duerne der bragte de afgørende beskeder hjem fra fronten. Som modsvar trænede tyskerne de fødte duedræbere - nemlig falke - og placerede dem på strategiske steder, i kampen mod de bevingede budbringere.

0 kommentarer
Vis kommentarer