Guldrandet lokumslæsning

Førsteudgave af verdensberømt bog lå på gæstetoilettet - nu på auktion til en lille formue

Charles Darwin udgav for 150 år siden den revolutionerende bog, Arternes Oprindelse, som er evolutionsteoriens hovedværk. (Foto: AP)
Charles Darwin udgav for 150 år siden den revolutionerende bog, Arternes Oprindelse, som er evolutionsteoriens hovedværk. (Foto: AP)

Kig lige efter på toilettet - måske ligger der en lille formue.

Det gjorde der på hylden i gæstetoilettet hos en familie i Oxfordshire i England.

For omkring 40 år siden købte et medlem af familien for småpenge en køn bog i grønt lærredsbind med guldtryk på ryggen. Lige siden har denne bog har stået på gæstetoilettet.

En af 1250 bøger
Men så for ikke så længe siden var toiletejerens svigersøn på en af de mange udstillinger, som holdes i år for at markere 200 året for den verdensberømte forsker Charles Darwins fødsel. Her lagde svigersønnen mærke til et billede af netop den bog, som stod på lokumshylden.

Det var, viste det sig, et af de kun 1250 eksemplarer, som i 1859 blev trykt af Darwins banebrydende bog om 'Arternes Oprindelse', den biologiske udviklingsteoris hovedværk.

På jubilæumsdagen
I morgen, præcis på 150 års dagen for udgivelsen, sættes den pæne, grønne bog på auktion hos Christie's i London, oplyser bbc.co.uk.

Det forventes, at bogen kan indbringe op mod 60.000 pund - næsten en halv million danske kroner. I april blev en anden førsteudgave solgt i England for 35.000 pund.

Den udgave, som nu er til salg, beskrives som 'let stødt på hjørnerne.' Margaret Ford, som er chef for Christie's afdeling for bøger og manuskripter, siger, at køberen for 40 år siden næppe var klar over, hvor meget den grønne bog egentlig var værd.

- Han vidste nok, at det var en vigtig tekst. Men måske ikke, hvor godt et kup, han gjorde, siger hun.

1 af 2 En førsteudgave af Arternes Oprindelse - i morgen kommer en anden bog af samme kuld under hammeren hos Christie's i London. (Foto. AP)
2 af 2 Charles Darwin udgav for 150 år siden den revolutionerende bog, Arternes Oprindelse, som er evolutionsteoriens hovedværk. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere