Hitler hitter i Bangkok

Unge i Bangkok har fundet på en mystisk trend, der omhandler verdens måske mest berygtede diktator Adolf Hitler.

Thailandske unge klæder sig selv i T-shirts med Hitler på, efter en ny trend har skabt en mystisk interesse for nazi-tiden. (FOTO: AP)
Thailandske unge klæder sig selv i T-shirts med Hitler på, efter en ny trend har skabt en mystisk interesse for nazi-tiden. (FOTO: AP)

På gaderne i Thailands hovedstad Bangkok er det ikke usædvanligt at se selveste Adolf Hitler afbilledet på en T-shirt båret af en thailandsk ung mand eller kvinde.

En dille, der for udlændinge må være svær at forstå, har spredt sig i den sydøstasiatiske hovedstad, hvor Teletubbies, Ronald McDonald og andre kultfigurer har fået photoshoppet nazilederens ansigt på.

- Nogle udlændinge bliver oprørt, når de ser de T-shirts, jeg sælger, og kommer over for at klage, fortæller butiksejer kaldet Hut til CNN. Han bestyrer en forretning kaldet Seven Star med modetøj i det centrale Bangkok, og bliver hyppigt besøgt af turister.

Foruden T-shirts med print af Hitler sælger han tøj med karikaturer af Che Guevara, Michael Jackson og den nu afdøde nordkoreanske diktator Kim Jong-Il.

Blandet begejstring
- Det er ikke, fordi jeg godt kan lide Hitler, men han ser sjov ud, og mine T-shirts sælger godt hos unge mennesker, fortæller Hut.

Ikke alle er dog ikke lige begegjstrede for trenden. Især ikke den israelske ambassadør, Itzhak Shoham, hvis ambassade ligger tæt på Huts butik.

- Man har ikke lyst til blive mindet om nazismen på den her trivielle måde. Det sårer alle jøders og ethvert civiliseret menneskes følelser, siger Itzhak Shoham til CNN.

Han har selv opsøgt Huts butik og bedt om at få fjernet T-shirts med Hitler-print. Nu har Huts Ronald McDonald-Hitler, der velkommer kunder i indgangen med en strittende nazi-arm fået en maske på.

Mangel på historisk forståelse
Andre steder i byen kan man købe plakater med hagekors, kopier af SS-udstyr, nazi-flag foruden print af en nøgenbadende Hitler på en tropestrand.

- Det hænger sammen med en mangel på historisk forståelse. Hvis du ikke bor i Thailand, kan det være svært at forstå, at der ikke er onde hensigter bag det, fortæller rumænske Harry Soicher, der underviser på et gymnasium i Bangkok til CNN.

Sidste år i den nordlige by Chian Mai stillede en gruppe gymnasieelever op til en lokal sportsbegivenhed iklædt hjemmelavede nazi-uniformer anført af en pige i en falsk SS-uniform.

0 kommentarer
Vis kommentarer