Krølfedtede Buddy - en truet dyreart

Får eller gris - det er næsten ikke til at gennemskue. Men svineracen Lincolista er ved at uddø, hvis ikke zoologiske haver hjælper

Ornen Buddy er en af tre grise af krølhårsracen Lincolista i Tropical Wings Zoo i Essex. (Foto: PA)
Ornen Buddy er en af tre grise af krølhårsracen Lincolista i Tropical Wings Zoo i Essex. (Foto: PA)

Hvad med en lækker svineuld-sweater?

Nå, ikke?

Men det var ellers ganske almindeligt i Lincolnshire i England for en del år siden. Men så uddøde det krølhårede krølhårs-svin.

Nu forsøger Tropical Wings Zoo i Essex at stable en ny stamme krøllede grisebasser på benene ved at avle den truede race Lincolista fra Østrig og Ungarn.

Hårdføre i kulde og varme
- Ved første øjekast tror folk, at det er får, siger Denise Cox, uddannelseskoordinator ved den zoologiske have, ifølge telegraph.co.uk.

Men vender dyret sig så om, åbenbares dens tryne og griseøjnene. Og så er forvirringen total.

Man skulle ellers tro, at Lincolista havde gode chancer for at overleve som race - den krøllede pels gør dyret hårdført over for kulde om vinteren, og i varme somre isolerer ulden også mod heden og beskytter grisehuden mod skoldning.

Den engelske krøllede gris uddøde i 1972. Inden da var eksemplarer solgt til Østrig og Ungarn, hvor de blev krydset med lokale krøllede Mangalitza-svin. Heraf opstod Lincolista-racen, og for få år siden blev nogle overlevende eksemplarer af denne race fundet i Østrig. Enkelte af dem blev bragt til Storbritannien, hvor man håbede at kunne begynde en avl.

Kød og pels værdifulde
Og nu er tre af de grise, som foreløbig er kommet ud af det, anbragt i den zoologiske have i Essex i et videre avlsprogram.

De tre er den lyskrøllede orne Buddy, den sortpelsede so Porche og rødtoppen Margot, som hurtigt er blevet publikums-magneter.

Hvert dyr af den krøllede race er omkring 8.500 kroner værd - cirka fem gang en almindelig gris.

Ud over de sweaters, som mændene i Lincolnshire tidligere fik strikket af svineulden, er denne uld særlig velegnet til at lave fluer af - til fluefiskeri. Krøllerne holder på luftbobler under vand!

De krøllede svins kød er federe end end de fleste andre svinearters, hvilket gør det perfekt til skinke a la Parma.

1 af 2 Dyrepasser Haylet Blease fodrer søerne Porche og Margot i Tropical Wings. (Foto: PA)
2 af 2 Ornen Buddy er en af tre grise af krølhårsracen Lincolista i Tropical Wings Zoo i Essex. (Foto: PA)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere