Svømmetræneren kan ikke tåle vand

Danske Josefine Dithmer har i årevis været elitesvømmer, men for nogle år siden blev hun pludselig allergisk over for de livsgivende dråber

Efter kort tid i vandet bliver Josefine Dithmers bryst og hals tydeligt rødt på grund af hendes vandallergi. (Foto: Mogens Flindt)
Efter kort tid i vandet bliver Josefine Dithmers bryst og hals tydeligt rødt på grund af hendes vandallergi. (Foto: Mogens Flindt)

Det lyder som en forsinket aprilsnar. En svømmetræner som er allergisk over for vand. Men det er det bare ikke.

- Jeg opdagede det, da jeg som 14-årig var på ferie i Slovenien med min familie. Jeg fik nogle irritationer, blev rød og det begyndte at klø. Vi troede først, at det var solcremen, jeg ikke kunne tåle, så vi købte en masse forskellige slags, men det hjalp ikke, siger 19-årige Josefine Dithmer, der flere gange ugentlig er svømmertræner i Vesterbro Svømmehal.

Efterfølgende gik der et par år, før hun endelig fik konstateret vandallergi, som oftest viser sig som røde plamager på arm, hals og i ansigtet, der klør som myggestik.

Tåler ikke regn
- Lægen havde aldrig oplevet det før. Mit udslet kommer frem, når jeg er i berøring med vand. Det er både, når jeg går i bad, hvis det regner, og når jeg er i svømmehallen, siger Josefine Dithmer, som har sin daglige gang på Christianshavns Gymnasium.

Hun fortæller, at folk har svært ved at forstå, at hun, som har svømmetrænet siden fireårsalderen, været konkurrencesvømmer og nu er svømmetræner, kan lide af den sjældne sygdom Aquagenic urticaria - vandallergi.

Tror det er løgn
- De tror ikke på mig. Jeg skal altid overbevise dem om, at jeg faktisk lider af vandallergi. Men i hverdagen er det ikke noget problem. Sygdommen forhindrer mig dog ikke i noget, og jeg har et ganske almindeligt forhold med min kæreste, siger Josefine Dithmer

Har du også en mystisk allergi, så send en mail til:kontakt1@eb.dk

'Jeg vil gerne hjælpe hende'
Professor Hugh Zachariae er speciallæge, og han fortæller, at der findes fem-seks typer af vandallergi.

- Det er en meget sjælden sygdom, og den kan være svær at diagnosticere, fordi der findes variationer af den. Derfor er der også forskellige behandlingsmetoder. Men det er som sådan ikke vandet, som folk ikke kan tåle. Det er ofte de bakterier, som er i vandet. Det varierer alt efter, om man er i en svømmehal, eller om man er i Røde Havet, siger Hugh Zachariae.

Han fortæller også, at nogle reagerer allergisk på vand, hvis det er for koldt.

- Det er vigtigt, at denne pige får fat i en læge, som kan teste hende på den rigtige måde og finde et ordentligt præparat til hende, siger speciallægen.

Lige nu spiser hun almindelige allergipiller efter råd fra hendes læge.

- Ja, hvis jeg husker det, siger hun.

Hjælpen er nær
- Hun kan da komme til mig. Så vil jeg gerne hjælpe hende, siger Hugh Zachariae.

Det tilbud vil Josefine Dithmer gerne benytte sig af.

Jeg kunne godt tænke mig at slippe af med sygdommen, siger hun til ekstrabladet.dk

1 af 2 Josefine Dithmer kan sagtens plaske rundt i vandet. Men der er en hjælpetræner med, hvis hun pludseligt skulle få sit udslet. (Foto: Mogens Flindt)
2 af 2 Efter kort tid i vandet bliver Josefine Dithmers bryst og hals tydeligt rødt på grund af hendes vandallergi. (Foto: Mogens Flindt)
0 kommentarer
Vis kommentarer