Margrethe fik elefanter af kongen

Dronningen tog forsmag på gaven - to tre-årige hunelefanter - ved at ride en tur på elefantryg

CHIANG MAI (Ekstra Bladet):

Den kongelige bagage blev øget med yderligere nogle ton, da dronning Margrethe i går fik to tre-årige hun-elefanter foræret af Thailands konge, Bhumibol.

Det er anden gang, Thailands konge lader et par elefanter springe til den danske kongefamilie, idet han tilbage i 1962 forærede dronningens forældre, kong Frederik og dronning Ingrid et elefantpar, som kom til at bo i Zoologisk Have i København. Her lever han-elefanten Chiang Mai, opkaldt efter byen i Thailands nordlige provins, endnu i bedste velgående.

Så godt, at han gennem årene er blevet far til otte elefanter, hvilket er noget nær rekord for elefanter i fangenskab.

Den meget generøse gave til dronningen fra den thailandske konge kan sikre det nødvendige generationsskifte i Københavns Zoologiske Have nu, da havens stolthed, hanelefanten Chiang Mai, er blevet en ældre herre.

Det var netop i Chiang Mai, at dronning Margrethe i går fik de to hun-elefanter forærende, da hun sammen med prins Henrik, kronprins Frederik og den thailandske prinsesse Sirindhorn, havde en herlige eftermiddag i selskab med de imponerende dyr.

Tilbage til naturen
Først besøgte dronningen et elefantcenter i Lampang, hvor hun sammen med prins Henrik og kronprins Frederik deltog i en ceremoni, hvor den 12-årige hun-elefant Pung Boon Rord skulle slippes fri til en tilværelse i naturen, efter at have levet som tæmmet elefant.

Projektet med at genudsætte elefanter er begyndt, fordi bestanden af elefanter i Thailand er faldet drastisk. Så meget, at der i dag kun er omkring 5000 elefanter tilbage. 3500 af dem er tamme, mens kun 1500 lever i naturen. For bare 100 år siden var der 100.000 elefanter i Thailand, så projektet er med til at øge bestanden.

Dronning Margrethe sprøjtede helligt vand på elefanten, inden hun forsøgte at give den en lækkerbisken i form af et sukkerrør. Men både kronprins Frederik, der havde bananer og prins Henrik, der tilbød den en majskolbe, synes at være mere interessante.

- Ja, det er en dame, som åbenbart ved, hvad der er godt, konstaterede dronningen grinende, da elefanten kun ville spise dét, dronningens to prinser tilbød.

Kostbart snabel-maleri
Efter at have sat elefanten fri, kørte de kongelige til Thai Elephant Conservation Center, hvor en hvid elefant tog imod.

Hvide elefanter er et kongeligt symbol i Thailand og regnes derfor som de fineste, og de er også hellige. Kong Bhumibol ejer 11 meget specielle og højt rangerende, samt seks mindre fine hvide elefanter.

På elefantcentret fik dronningen også de to elefanter i gave, men gaven fik hun dog ikke set, fordi de endnu ikke er udpegede. Det sker først, når man fra Zoologisk Have har set, hvilke elefanter, der vil egne sig til parring med dem, man har i forvejen.

I stedet overrakte to andre tre-årige elefantunger de kongelige hver sin gave, som bl.a. bestod af nogle flotte, farverige malerier, malet med snablen af elefanterne.

Elefantmalerierne er ikke alene en morsom gave, men kan også vise sig at være særdeles kostbare.

Elefanternes kunstneriske produktion er nemlig blevet solgt på auktion hos det internationale auktionsfirma Christies, hvor et snabel-maleri sidste år kom under hammeren og indbragte 25.000 dollar - godt 200.000 kroner.

Sølv og orkidèer
Regentparret, kronprinsen og prinsesse Sirindhorn oplevede endnu en forsmag på gaven, idet de først så et flot og festligt show, der viste elefanternes færdigheder, klogskab og styrke, inden de tog en ridetur på de imponerende dyr.

En tur, som kronprins Frederik ivrigt filmede, idet DR's kameramand, Thomas Øvre, fik den idé at bede kronprins Frederik filme turen fra elefantryg. Det indvilligede kronprinsen straks i og fik ikke alene gode billeder af sine forældre højt på elefanter, men også af de mange pressefolk.

Dronning Margrethe nåede i går også at besøge Royal Scandinavia, der siden april sidste år har haft sin egen fabrik i Chiang Mai, hvor en stor del af de berømte Georg Jensen sølvsmykker nu produceres.

Og turen gik videre til dronning Sirikits botaniske have, der har en enestående samling vilde orkidéer, vandplanter og kaktus. Den botaniske have er kun otte år gammel, og man har hentet inspiration, teknisk støtte og ekspertise fra Botanisk Have i København.
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen