Australiens ældste mand strikker sweatre til pingviner i nød

Pingviner ramt af olieudslip og for tidligt fødte babyer er blandt dem, der nyder godt af 109-årige Alfies evner med strikkepindene

Da The Penguin Foundation for et år siden udskrev en strikkekonkurrence væltede det ind med bidrag. Her over ses seks af vinderbidragene. De er til fotograferingen sat på stofpingviner mage til de ægte fugle. (Foto: The Penguin Foundation)
Da The Penguin Foundation for et år siden udskrev en strikkekonkurrence væltede det ind med bidrag. Her over ses seks af vinderbidragene. De er til fotograferingen sat på stofpingviner mage til de ægte fugle. (Foto: The Penguin Foundation)

Det gælder om at holde sig igang. I særdeleshed når man er kommet op i årene, og det gør Australiens ælste mand på 109 år ved at strikke sweatre til en pingvinkoloni på Philip Island ud for Australiens sydkyst.

En noget utraditionel beskæftigelse for Alfred 'Alfie' Date, der greb strikketøjet i 2013, da der var brug for assistance til pingvinerne efter et olieudslip. To ansatte på det plejehjem, som Alfie netop var flyttet ind på, spurgte om han kunne tænke sig at strikke sweatre til pingvinerne.

Det kunne han ikke sige nej til, afslører han i et interview med 9stories.

- Jeg tror kun jeg havde været her i 12 timer, måske 13. De to piger kom ind til mig og sagde 'vi tror, du kan strikke', forklarer han fra sin plejehjemsbolig i nærheden af Umina Beach, nord for Sydney.

Verden på vrangen Spion-pingvin infiltrerer pingvinkoloni på Sydpolen

Det havde de så ret i, for Alfie har mere end 80 års erfaring med at strikke. Han har været flittig med strikkepindene lige siden han tilbage i starten af 1930'erne fik smidt et par strikkepinde i hånden af sin svigerinde og besked om at strikke tøj til sin nevø. Han lærte sig selv teknikken og siden fulgte strikket tøj til børn, børnebørn og oldebørn.

De strikkede sweatre til pingvinerne har været med til at redde mange af fuglene fra at dø i forbindelse med olieudslip. Olien får fjerene til at klistre sammen, hvorefter det kolde vand kan trænge ind tættere på kroppen, hvilket både gør den koldere og tungere.

(Foto: The Penguin Foundation)
(Foto: The Penguin Foundation)
 

De berørte pingviner på Philip Island får hjælp af The Penguin Foundation, der giver dem tøj på, der dels hjælper med at holde giftstofferne ude og forhindre fuglene i at ødelægge deres egen fjerdragt i forsøg på at fjerne olien. Det strikkede tøj, som kommer ind fra hele verden, har været med til at øge overlevelsesgraden for pingvinerne ganske markant.

Lige i øjeblikket er lagret af sweatre så stort, at Alfie ikke skal skynde sig med strikketøjet. Det betyder dog ikke, at han har lagt strikkepindene fra sig. I stedet strikker han i disse dage små huer til for tidligt fødte babyer.

0 kommentarer
Vis kommentarer