Døende mand bestod løgnedetektor-test efter 28 år bag tremmer

66-årige Martin O'Halloran bestod test i løgnedetektor og vil renses for mord, som han afsonede 28 år for, inden han dør om få måneder

Med en dødsdom hængende over hovedet på grund af dårligt hjerte vil den 66-årige Martin O'Halloran nu renses for et drab, som han siden sin anholdelse helt tilbage i 1975 har nægtet ethvert kendskab til.

Ønsket fra den døende mand kommer i kølvandet af, at han fornylig - med succes - gennemgik en test i en løgnedetektor for netop at opnå retfærdighed og blive frikendt for drabet på frisøren Thomas Walker for 40 år siden. Walker, der var bøsse, blev sparket og slået ihjel, efter at han havde forladt en pub i Birmingham. Da Walkers lig var blevet fundet få dage senere, pegede politiets efterforskning på Martin O'Hallorans bedste ven, Arthur Langford. Vidner fortalte, at de havde set Langford sidde og drikke med med drabsofferet, mens Martin O'Halloran befandt sig et godt stykke derfra i London. Det skriver Mirror.

- Det giver mig en skøn følelse at vide, at der findes beviser for, at jeg er uskyldig. I fængslet døde mit hjerte, ingen troede på mig, og det var så hårdt, fortæller Martin O'Halloran, der afsonede 28 år for drabet frem til sin løsladelse i 2003.

- Jeg gik igennem et helvede, men nu må folk tro mig, når jeg siger, jeg er uskyldig, tilføjer den dødssyge mand af irsk oprindelse til det engelske medie.

Løj om sin bedste ven

Arthur Langford udnyttede ifølge beretningen til den engelske avis, Daily Mirror, Martin O'Hallorans lave intelligens og overtalte ham - O'Halloran - til at give sig et falsk alibi. Herefter sagde Arthur Langford til politiets efterforskere, at Martin O'Halloran var drabsmanden.

(Foto: AP) Krimi Frikendt efter 30 år på dødsgang i USA: Solen skinner faktisk!

Under Martin O'Hallorans lange afsoning indrømmede Arthur Langford dog i et brev, at han var den skyldige. Langford døde i 1996. O'Halloran forsøgte i 1995 forgæves at få daværende fængselsminister Ann Widdecombe til at igangsætte en ny efterforskning af sagen. Tre år senere blev O'Halloran først ramt af to blodpropper i hjertet og få uger derefter af et hjerteslag, som gjorde ham ude af stand til at tale normalt.

Plus Uskyldig dømt: Joseph sad 37 år i fængsel

Den nu 66-årige irer fandt støtte og trøst hos en otte år ældre besøgsven i læreren Margaret fra Nottingham, som giftede sig med ham i fængslet i midten af 90´erne. Margaret, der på det tidspunkt også var psykologi-studerende, var først skeptisk, men blev med årene fuldt overbevist om, at hendes mand havde været offer for justitsmord.

Kunne ikke hade Arthur

Selv om en løgnedetektor-test ikke er brugbar som bevis i en engelsk retssal, så er der videnskabelig opbakning til, at test-resultaterne bør kunne hjælpe både politi og mistænkte i sager som den, der endte med at spærre Martin O'Halloran inde i 28 år for drabet på Thomas Walker.

Ifølge nyhedsbureauet AP ønskede Warren Hill ikke at sige noget umiddelbart før han blev aflivet.
En præst fik dog lov til at fremsige en bøn for ham, før giften blev sprøjtet ind i hans åre og han afgik ved døden. Samfund Henretter dårligt begavet fange

- Jeg kunne have været sammen med min kone, jeg kunne have fået børn og et liv, siger Martin O'Halloran og fortsætter:

- Jeg har ikke haft noget liv og venter bare på at dø. Det er meget følelsesladet - jeg er uskyldig, og det blev jeg ved med at sige til alle. Jeg ville hade Arthur (Langford), men kunne ikke. Han ville åbenbart rense sin samvittighed (med brevet med indrømmelsen), inden han døde.

14 kommentarer
Vis kommentarer