Fund af 1500 år gammel mumie med sko vækker opsigt: Kan du se hvorfor?

Resterne af et 1500 år gammelt lig er blevet fundet i Altai-bjergene

De var med på moden for 1500 år siden (Foto: Khovd Museum)
De var med på moden for 1500 år siden (Foto: Khovd Museum)

Resterne af et 1500 år gammelt lig, der eftersigende har været en kvinde, er blevet fundet i den sibiriske Altaj-bjergkæde, der ligger på grænsen mellem Rusland, Mongoliet og Kina. Det skriver Siberian Times.

Især én ting ved liget har fanget folks opmærksomhed på de sociale medier: Det ligner angiveligt, at hun har et par gamle Adidas-sko på.

- Vidste ikke, at de havde Adidas dengang, skriver en bruger blandt andet på Live Leak.

Bevis på tidsrejse?
Koblingen til Adidas har fået flere engelske medier til spøgefuldt at stille spørgsmålet, om billedet mon er et bevis på, at man kan rejse i tiden.

Langt de fleste brugere virker naturligt nok meget skeptiske overfor den idé på de sociale medier.

- Zoom ind på billedet og du vil opdage håndlavede sting. Ikke Adidas overhovedet. Bare hvide striber, og ikke engang 3 striber, skriver Gergely på avisen Metros Facebook-side.

- Tidsrejser lige nu er videnskabeligt umulige, skriver Anthony.

Ike alle er dog lige afvisende.

- Alt er muligt, hvem ved, om vi lever i fortiden, jeg mener mulighederne er uendelige, skriver Colin på Graduate Fasttracks Facebook-side.

Forsker: Folk var meget dygtige for 1500 år siden
Personalet på Khovd Museum, som har håndteret det utrolige fund, er meget begejstrede. En af museets forskere påpeger, at menneskerne dengang ser ud til at være utroligt dygtige til at fremstille forskellige ting - heriblandt altså også sko.

- Fundene viser, at de her mennesker var meget dygtige håndværkere. Set ud fra, at det her var en grav for en person af simpel herkomst, forstår vi, at deres håndværksmæssige færdigheder var forholdsvis veludviklede, siger Batdorj Sukhbaatar, der er forsker på Khovd Museum i Mongoliet.

Velbevarede rester
Ifølge Siberian Times er kvinden blevet begravet 2803 meter over havets overflade, og dermed har de kolde temperaturer været medvirkende til, at resterne er så velbevarede.

Resterne ser ud til at stamme fra en begravelse, da kvinden er blevet begravet sammen med sin hest og sine værdigenstande.

Udover resterne af kvinden og hesten, fandt arkæologerne blandt andet også en saddel, et hovedtøj, en lervase, en træskål, et trug, en jernkedel og noget forskelligt tøj.

En mumie kom for nyligt sejlende ind på en båd, og hele verden var optaget af det utrolige fund.

1 af 2 Her ses rester af kvindens hænder (Foto: Khovd Museum)
2 af 2 De var med på moden for 1500 år siden (Foto: Khovd Museum)
111 kommentarer
Vis kommentarer