Her er de grusomme historier bag Disney-tegnefilmene

Blod, mord, voldtægt og bedrag. Her er de sande historier, der smadrer din barndoms eventyr

Foto: ©Walt Disney Co./Courtesy Everett Collection
Foto: ©Walt Disney Co./Courtesy Everett Collection

Er du vokset op med magiske eventyr om prinser og prinsesser, der altid får hinanden til sidst?

Så er det formentlig fordi, du kun kender Disneys versioner af eventyrene, for de oprindelige versioner af historierne involverer både blod, mord, misundelse og ulykkelige slutninger.

Vi har samlet en liste over nogle af de populære Disney-eventyr og sammenlignet dem med de knap så sukkersøde originale historier, de bygger på.

Tornerose

Disney-versionen

I Disneys udgave af eventyret Tornerose stikker prinsessen Aurora sig på en ten og falder i en evig søvn. Hun bliver reddet med et kys af en modig prins, og de lever lykkeligt til deres dages ende.

Den originale historie

Den ’rigtige’ Tornerose-historie, nedfældet af Giambattista Basile, er bestemt ikke for børn. Her bliver Aurora ikke vækket af et sødt kys, men af, at hun pludselig skal føde tvillinger.

Prinsen har nemlig rigtigt nok været forbi den sovende skønhed, men i stedet for at kysse hende, gjorde han hende gravid og skyndte sig væk – han var nemlig allerede gift.

Aurora dukker op på slottet med sine to børn. De bliver alle tre næsten myrdet af prinsens kone, men kongen får sat en stopper for trippelmordet og lader Aurora gifte sig med sin voldtægtsmand.

Snehvide

Disney-versionen

Uskyldige Snehvide har kun gjort én ting galt. Hun er alt for smuk. Det kan den onde dronning ikke have siddende på sig, og Snehvide er nødt til at flygte ud i skoven, hvor hun finder ly hos syv dværge.

Den onde dronning i skikkelse af en grim heks finder hende dog, og forgifter hende med et æble. Det får dværgene til at ville hævne sig, og dronningen falder i døden. Pludselig dukker en prins op ud af det blå og genopliver Snehvide, og de lever lykkeligt til deres dages ende.

Den originale historie

Brødrene Grimm har skrevet det oprindelige eventyr, som kunne have været et manuskript til en Quentin Tarantino-film. Her overlever heksen/dronningen, men dør til Snehvides bryllup, hvor hun tvinges til at danse i et par opvarmede jernsko, til hun falder om og dør.

Den lille havfrue

Disney-versionen

Ariel er datter af havets konge, men drømmer om et liv oppe på overfladen. Derfor bytter hun sin stemme for et par ben og tager op på landjorden for at lede efter kærligheden og bruge gafler som hårbørster. Hun forelsker sig i Prins Erik, og sammen dræber de havheksen og lever lykkeligt til deres dages ende.

Den originale historie

I H. C. Andersens eventyr om den lille havfrue er det en del af studehandlen, at Ariels ben skal være i konstante smerter oppe på overfladen. En smerte, som gik hun rundt på knive. Det passer ikke prinsen så godt, og han ender med at gifte sig med en anden kvinde. Ariel kaster sig i vandet og bliver til havskum.

32-årige Caitlin Nielsen er en af virkelighedens havfruer. Hun har nu sagt sit job op for at være havfrue på fuld tid.

Askepot

 

Disney-versionen

Har du kun mødt Askepot gennem Disney, så kender du historien om en stakkels prinsesse, som bliver behandlet dårligt af sin stedmoder og stedsøstre. Med hjælp fra sine musevenner og en fe stikker hun af til bal og møder prinsen. Hun er nødt til at forlade ham ved midnat, og mister sin glassko i skyndingen.

Prinsen er blevet så forelsket i den ukendte kvinde, at han tager glasskoen og turnerer rundt i kongeriget for at finde den ene pige, der kan passe den. Det lykkes, og han og Askepot lever lykkeligt til deres dages ende.

Den originale historie

I den oprindelige version af Askepot, der er skrevet af Charles Perrault, beordrer stedmoderen sine to døtre til at skære deres tæer af. Den snedige og ret makabre plan virker dog ikke, og Askepot får sin prins og lever lykkeligt til sine dages ende. Til hendes bryllup med den smukke prins bliver stedsøstrenes øjne prikket ud af nogle duer.

Skønheden og Udyret

Disney-versionen

Landsby-skønheden Belle bliver efter at have reddet sin far kidnappet af et udyr og bor i et smukt slot med talende bestik og hjælpsomme møbler. Hun opdager bæstets indre skønhed og kysser ham i ren og skær kærlighed. Det gør ham fri af den besværgelse, der gjorde ham grim, og han bliver til den smukke, forfængelige prins, han engang var, og han og Belle lever smukke og lykkelige til deres dages ende.

Den originale historie

Den oprindelige Skønheden og Udyret er skrevet af franske Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. I den lykkes det Belle at få overtalt Udyret til, at hun må besøge sine søstre, selvom hun holdes til fange. Det får hun lov til, og da hun ankommer hos sine søstre, der ser, hvordan hun er blevet klædt i smukke smykker og lever et liv i luksus, bliver søstrene misundelige og lægger en plan. De overtaler Belle til at blive hos dem længere, end hun har lovet Udyret, i håbet om, at det gør ham så vred, at han æder hende.

Til sidst, da Belle har erklæret sin kærlighed til Udyret, og fortryllelsen er hævet, kommer en fe og tryller Belles søstre om til sten, så de til evig tid skal beskue Belles glæde.

Mens Emma Watson i foråret var filmaktuel med Skønheden og Udyret, var det pludselig hendes bryster, der stjal hele billedet.

Pocahontas

Disney-versionen

Smukke Pocahontas lever i ét med naturen, hendes bedste ven er en vaskebjørn, og hun søger råd hos et gammelt klogt træ. En dag møder hun engelske John Smith, og de to får nær startet en krig mellem de to folkefærd.

Den originale historie

Det er sparsomt med oplysninger om den virkelige Matoaka – også kendt som Pocahontas. Men man ved, at hun var datter af høvdingen Powhatan i det, vi nu kender som den amerikanske stat Virginia.

Indianerstammen kidnappede John Smith, fordi de ville bytte ham med nogle gidsler. Pocahontas reddede hans liv, men efter det har de ikke haft noget med hinanden at gøre.

På et tidspunkt blev Pocahontas kidnappet af nybyggere. Som 17-årig blev hun gift med en mand fra England. Hun døde som 22-årig af ukendte årsager.

Klokkeren fra Notre Dame

Disney-versionen

Quasimodo bor i toppen af Notre Dame, hvor han bliver venner med vandspyerne. Han bliver forelsket i den smukke sigøjner Esmeralda, som han ender med at redde fra at blive henrettet af kirken.

Den originale historie

I Victor Hugos roman lykkes det ikke Quasimodo at redde Esmeralda. Han overværer hendes hængning, og besøger efterfølgende hendes grav, som han nægter at forlade, og ender med at sulte ihjel. Mange år senere bliver Esmaraldas grav åbnet, og her finder man begges skeletter. Da man forsøger at skille dem ad, bliver de til støv.

Har du i øvrigt styr på alle figurerne fra Disneys juleshow? Test din Disney-paratviden lige her.

33 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere