Homoseksuelle tvinges til tarmundersøgelse: - Minder om tortur

Egyptiske homoseksuelle er blevet undersøgt analt for at bestemme deres seksualitet. 'Det er ren og skær ydmygelse' siger Amnesty

Siden den 25. september er 32 mænd og en kvinde blevet arresteret for at være homoseksuelle i Egypten.

Mindst fem af de mænd er efterfølgende blevet undersøgt i endetarmen med det formål at bekræfte, hvor vidt de har haft anale samleje med andre mænd. Det bekræfter Amnesty overfor Ekstra Bladet.

- Der er blevet lavet analundersøgelser, der har skulle bekræfte, at der har været penetrering. Det minder mest om tortur, siger programleder hos Amnesty, Helle Jacobsen og fortsætter:

- Lige meget hvad man har villet bevise, kan det her aldrig nogensinde retfærdiggøres.

'Det er helt useriøst'
Ud fra et lægefagligt synspunkt er metoden da også fuldstændig uholdbar. Det bekræfter overlæge Henrik Harling fra Bispebjerg Hospital.

- Der er ingen chance for, at man ved en analundersøgelse, kan teste, om folk er homoseksuelle eller ej. Det er helt useriøst, siger han.

Selvom at det ikke er direkte ulovligt at være homoseksuel i Egypten, er det stadig et følsomt og tabubelagt emne, bekræfter islamekspert Deniz Serinci. 

- Det er de færreste steder i den muslimske verden, hvor man er klar til at acceptere homoseksualitet. Så selvom det ikke er direkte ulovligt, er det stadig i mange muslimske lande et stort tabu, siger han.

Læs også: Afviser tortur og drab på bøsser: Der er ingen homoseksuelle i vores land

Af den årsag påpeger Helle Jacobsen også, at der ligger en dobbeltstraf i at blive 'undersøgt' på den måde.

- Når man først er blevet taget ind, så er man ligesom stemplet af myndighederne. Og hvis det så bliver lækket, kan man virkelig blive udstødt af samfundet, siger hun.

- Undersøgelserne vil endda sjældent blive brugt i retsforfølgelsen. Det er ren og skær ydmygelse.

Fængselsstraf på seks år
En af de anholdte er allerede blevet idømt seks års fængsel med afsæt i en lov, der ellers har til formål at straffe købesex og 'amoralske handlinger'.

– Så i den her sammenhæng har domstolene altså besluttet, at det også henviser til sex imellem mænd. Også selvom det på ingen måde står i loven, siger Helle Jacobsen.

Amnesty beskriver sagen som den værste heksejagt imod homoseksuelle, siden 52 mænd i 2001 blev anholdt under en razzia på en homo-natklub.

Dengang var det også i Egypten.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Verden på vrangen
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen