Kæmpe-omelet og pigepisk: Se verdens vanvittige påsketraditioner

Påsken fejres verden over, men ikke alle steder sker det med gule påskekyllinger og gækkebreve

I den franske by

Kokke, der til lyden af hujen og klapsalver rører rundt i en gigantisk omelet og unge kvinder, der drilsk bliver pisket bagi for bagefter at få plasket vand direkte i ansigtet.

Det lyder måske ikke umiddelbart som noget, der har med påske at gøre – i hvert fald ikke for os herhjemme i Danmark. Men anderledes er det på den anden side af landets grænser.

Påske er nemlig ikke kun tid for snaps, påskeæg og gudstjenester. Rundt om i verden er traditionerne omkring forårets højtid både mangfoldige og – måske for os – noget særprægede.

I den franske by Bessières kan indbyggerne hver påske eksempelvis se frem til et helt særligt måltid. Anden påskedag bliver der nemlig samlet tusindvis af æg ind til at lave en kæmpe omelet midt på byens torv. Traditionen stammer angiveligt tilbage fra Napoleons tid, og den har gennem årene udviklet sig til en folkefest i byen.

Se klippet ovenfor.

I det sydlige Tjekkiet og i Slovakiet er der hver påske dømt ’tørre tæsk’ til kvinderne. Påskemorgen pisker mændene nemlig blidt kvinderne bagi med hjemmelavede piske – ifølge legenden for at bevare kvindernes sundhed, frugtbarhed og skønhed. En anden tradition er ’Påskedåben’, hvor slovakiske drenge overdænger pigerne med vand.


På Filippinerne er der tale om noget mere alvorlige pisk. Her ynder kristne ekstremister nemlig at piske sig selv til blods, og enkelte lader sig endda korsfæste på en lille høj nord for hovedstaden Manila i anledning af den hellige langfredag.


Mere fredeligt markeres påsken hos vores naboer mod vest i England, Skotland og det nordlige Irland. Her er der nemlig tradition for at koge en håndfuld æg, dekorere dem og bagefter gå ud og trille dem ned ad en stejl bakke. Det æg, der holder til flest ture ned ad bakken uden at revne, vinder.


Tilbage i den alvorlige ’traditions-boldgade’ er de stærkt troede katolikker i den spanske by Valverde de la Vera. Hver påske bliver en håndfuld indbyggere således bundet stramt ind i reb og sendt ud på en gåtur i byens gader. Seancen skal mime Jesu lidelser.

5 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere