TV: Ekstremt vejrfænomen gav megahagl

En såkaldt 'supercelle' hærgede Kansas i USA. Vejr-entusiast Robert Sinner fangede uvejret og de 8,9 centimeter brede hagl, det gav

Her kan du se den kraftige supercelle (video: Barcroft Media)

Måske har du hørt om en 'supercelle' (også kaldet en 'mesocyklon, red.), som er en kraftig, roterende tordenbyge - som er et af de mest kraftige vejrfænomener, man kender.

Men det er de færreste, der har oplevet uvejret helt tæt på. 

Den ekstreme vejr-entusiast Robert Sinner, 34, vovede sig ud i uvejret og skød nogle helt fantastiske billeder og lavede en såkaldt 'timelapse'-video af fænomenet.

Den kraftige supercelle blev optaget 4. juni ved byen Hanston i Kansas. I og med at den roterer kan luften indeni stige højt til vejrs, og samtidig kan tordenbygen blive ved med at suge varme og fugt til sig, som den lever af.

Superceller producerer sædvanligvis store mængder af hagl, regn og kraftig vind - og cirka 30 procent af alle superceller kan danne tornadoer.

I dette tilfælde havde den en fart på cirka 160 kilometer i timen og producerede megahagl på 8,9 centimeter i diameter.

Fotografen Robert Sinner, der er krigsveteran, jagtede sin første storm i 2011 og blev efter følgende opsat på at jagte flere.

- Jeg har jagtet hundrevis af storme, men at finde en supercelle med meget lidt nedbør, en solnedgang og isoleret fra andre omkringliggende storme, er sjældent, siger Robert Sinner.

- Den havde en fantastisk struktur, der viste den opadgående luftstrømning samtidig med, at den producerede de største hagl, jeg nogensinde har set, lyder det.

Flere faktorer skal være til stede, før en supercelle kan dannes. Der skal være varm, fugtig og tabil luft, der løftes til vejrs.

Når luften stiger til vejrs afkøles den og fortættes, hvorved der dannes skyer og afgives energi. Derudover skal der også være en skiftende vindretning og hastighed i de forskellige luftlag, som gør, at den opstigende luft begynder at rotere.

6 kommentarer
Vis kommentarer