Unge stjal i Tonys butik - så ansatte han dem på stedet

Tonys alternative metoder for at stoppe tyveri bliver nu beskrevet i flere svenske medier

Tony har ansat tyve i sin butik i 20 år (Foto: Privat)
Tony har ansat tyve i sin butik i 20 år (Foto: Privat)

Den svenske købmand Tony Borgryd viser noget af et overskud overfor unge butikstyve, der stjæler hans varer.

Han tager nemlig sagen helt i egen hånd og har gjort det de seneste 20 år: Han tilbyder dem at arbejde for sig i sin købmandsbutik i Smedby, og det er der en helt bestemt grund til.

- Så de forstår, hvordan det er at være i en butik og se, hvad de har gjort, siger Tony Borgryd til den svenske radio P4 Kalmar.

Tony Borgryd forklarer, at han ikke selv var 'Guds bedste barn' som teenager, og han håber på at kunne ændre den unges livssyn med sin metode. Ifølge ham mangler mange udsatte børn og unge bare en voksen at tale med, og så kommer de til at gøre noget dumt, der griber om sig.

Fra snickers til indbrud
- Det er nemt at starte med at stjæle en snickers eller daim, så bliver det måske til et par bukser og senere indbrud, siger han til Aftonposten.

De unge skal naturligvis arbejde det af, som de har stjålet for og slipper ikke for politianmeldelse. Tony tager også en snak med tyvens forældre.

- Hvis der er en ung person, som har gjort noget dumt, og jeg føler, at der er noget godt i den unge, så går jeg hjem til forældrene og taler med dem, siger han.

Curling-forældre troede ikke på Tony
I alt har Tony haft omkring 20-25 butikstyve ansat i weekender og ferier. Enkelte fik endda fast sommerjob efterfølgende, fordi de klarede sig godt, og nogle af dem blev hans gode venner.

De fleste af dem har lært lektien efter at have arbejdet i butikken, mener Tony, men et enkelt forældrepar mente, at han overdrev deres barns handlinger.

- De troede ikke på, at det var så slemt, men jeg mente, at det var temmelig alvorligt. Nogle forældre forsvarer deres børn til maximum, siger han.

Politiet kommer nok ikke
Der er også en anden grund til, at Tony helst tager sagen i egen hånd - så er han sikker på, at der sker noget.

- Eftersom der ikke findes noget nærpoliti længere, så ved jeg ikke, om politiet overhovedet kommer ud til et tyveri.

Han er i hvert fald sikker på, at hans metode virker efter hensigten.

- Jeg er overbevist om, at dem, der har været hos mig, ikke stjæler mere, og jeg håber, at de vil gå i den rigtige retning, siger Tony til Aftonposten.

Svenske købmænd er åbenbart fuld af gode idéer. Hos en anden svensk købmand, som Ekstra Bladet har talt med, har man flyttet vindruerne til rengøringshylden af en helt bestemt årsag. Læs den sjove historie her.

34 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere