Valgfart: Vestjysk opråb: - Så lyt dog til os

Valgfart i Vestjylland – trods spirende optimisme og bedre økonomi spænder uvillige banker og skrankepaver ben for flere jobs i landsdelen

– Så lyt dog til os. Hør på de lokale røster og skru ned for bureaukratiet. Der er kun én vej til flere jobs, og det er samarbejde og tillid.

Sådan lyder det fra to toneangivende erhvervsfolk i Vestjylland, hvor folk er tordnende trætte af, at arbejdspladserne langsomt, men sikkert siver bort fra landsdelen. Ikke kun fra industrien – også landbruget er hårdt ramt.

Det sker paradoksalt nok i takt med, at der skyder et supersygehus op i Herning, og der anlægges motorveje i et uset tempo hen over heden.

Vestjylland svigtet

I Holstebro har Ekstra Bladets Valgfart fået optiker Michael Ulsted i tale. Han er formand for den lokale handelsstand,. Han er mildest talt utilfreds med, at Vestjylland og landsdelens virksomheder nærmest er overladt til sig selv efter den værste finanskrise i nyere tid:

– Vi trænger til noget optimisme og kampånd, hvor bankerne ikke siger nej, nej og nej. Mens antallet af konkurser i Østdanmark er faldet med otte procent, så er de steget med 11 procent herovre, siger han.

– Det kan i værste fald udløse en rigtig kedelig spiral med pilen nedad.

– Vi kræver ikke at få statslige jobs og store offentlige institutioner her over, men bare ganske almindelige arbejdspladser, hvor folk møder ind og gør et godt stykke arbejde.

– Det får vi bare ikke, hvis den nuværende skævvridning mellem øst og vest fortsætter, siger Michael Ulsted til Ekstra Bladets Valgfart.

En kløft af mistillid

Også i landbruget, hvor bøndernes økonomi er hårdt presset, overdøves jammeren af det ene massive miljøkrav efter det andet. De senere år er der opstået en kløft af mistillid mellem miljømyndigheder og landmænd.

– Det er dræbende, siger den 39-årige landmand Karsten Willumsen. Han er formand for Herning-Ikast Landboforening, ligesom han er medejer af et en kæmpemæssig bedrift på 1.500 hektar med planteavl, fedekalve og slagtesvin ved Sunds i nærheden af Herning.

– Vi er ved at segne. Myndighederne er over os hele tiden med det ene spidsfindige miljøkrav efter det andet. Det er for så vidt okay med skrappe krav, for naturen skal værnes om, men der skal også være fornuft i galskaben.

– Man kunne så vælge at droppe dialogen, men landbruget opnår ikke noget ved ikke at ville samarbejde, siger landboformanden.

Styrelse i urent trav

– Men vi oplever i stigende grad, at myndighederne ikke alene overhører os, men også manipulerer med tingene. Især hos Miljøstyrelsen og flere andre centrale statsinstitutioner i København preller vore argumenter af, uanset hvor saglige og imødekommende vi stiller op.

– Det er sikkert som Amen i kirken, at vi møder en mur af modstand, siger Karsten Willumsen.

– Mistilliden er gift for landbruget. Man vil ikke se os i øjnene, men de 140.000 arbejdspladser og eksporten til 158 milliarder kan man godt bruge, når velfærden skal finansieres, siger Karsten Willumsen.

Se hele debatten under artiklen og hør, hvad politikerne svarede på de to erhvervsfolks bønner.

16 kommentarer
Vis kommentarer